Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Η Αύξηση των υποχρεώσεων των Αθλητικών Σωματείων, αιτία του οικονομικού τους μαρασμού

Η Αύξηση των υποχρεώσεων των Αθλητικών Σωματείων, αιτία του οικονομικού τους μαρασμού

0

Γράφει η πρόεδρος του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ Νατάσα Μακρή

Με μια συνολική Τροπολογία/Προσθήκη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ιδιαίτερα οι τρεις διατάξεις που συζητούνται στη Βουλή, ρυθμίζονται τα εξής:

1ον: Αναστέλλεται για έναν χρόνο (έως τις 31/7/2023) η αυτοδίκαιη διαγραφή, από τα μητρώα μελών των Αθλητικών Ενώσεων και των Ομοσπονδιών, όσων ερασιτεχνικών σωματείων δε θα έχουν λάβει την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και δε θα έχουν εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έως και τις 31/7/2022.

Παρ’ όλα αυτά,  δε θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της αντίστοιχης αθλητικής ένωσης ή Ομοσπονδίας, έως ότου αποκτήσουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων.

2ον: Κυρώνονται τροποποιήσεις του Καταστατικού της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως εγκρίθηκαν από την Ολομέλειά της.

3ον: Συνεχίζεται και για το 2022 η διευρυμένη αναγνώριση σπουδαίων αγωνιστικών διακρίσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον οι σχετικές διεθνείς διοργανώσεις δε διεξήχθησαν το 2021, λόγω πανδημίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, με βάση αυτήν την τροπολογία και εφόσον κυρωθεί από τη Βουλή, όσα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία σε όλα τα αθλήματα δεν έχουν λάβει Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ δε θα διαγραφούν μεν, αλλά από την έναρξη της σεζόν ΔΕΝ θα έχουν δικαίωμα ΣΥΜΜΕΤΟΧΉΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ, δηλαδή σε πρωταθλήματα και κύπελλα και άλλες επίσημες διοργανώσεις.

Όλα αυτά είναι οι υποχρεώσεις  των αθλητικών σωματείων.

Όμως υπάρχουν και δικαιώματα,  που για να δούμε τι γίνεται με αυτά:

Δόθηκαν κάποια χρήματα, στους αθλητικούς συλλόγους, στο τέλος του 2021, από την πολιτεία,  η οποία τα είχε λάβει από τα κέρδη του ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ, επιβαρύνοντας όμως τους συλλόγους στο τριπλάσιο,  γεγονός που θα οδηγήσει στον οικονομικό μαρασμό και στον αφανισμό τους.

Το υπόλοιπο από την εκκαθάριση του ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ  που επρόκειτο να καταβληθεί ως 2η δόση, όμως ακόμη δεν έχει καταβληθεί.

Ο κ. Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού,  έχοντας σκοπό να ξεκαθαρίσει ποιοι σύλλογοι είναι ενεργοί και δικαιούνται χρηματοδότησης και ποιοι όχι, υποχρέωσε σε αυτούς να εφαρμόσουν ένα σωρό μέτρα, νομοθεσίες,  πιστοποιήσεις και να εναρμονίσουν το καταστατικό τους ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν την Αθλητική τους Ιδιότητα.

Ο κάθε σύλλογος για να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις του, έπρεπε να διαθέτει ένα μεγάλο ποσό για να πληρώνει λογιστή, οικονομικό υπεύθυνο,  γραμματειακή υποστήριξη,  δικηγόρο κι ένα πλήθος ατόμων που θα “τρέχουν” από τούδε και στο εξής,  όλες αυτές τις υποχρεώσεις του!

Όμως η πολιτεία, απέναντι στα σωματεία που τηρούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις, εξακολουθεί να παραμένει όχι μόνο  φειδωλή μα και ανεπαρκής!!!

Στα παραπάνω πρέπει  να προσθέσουμε και το συνολικό μισθολογικό  κόστος του κάθε προπονητή, που αγγίζει τις 4.000 περίπου.

Η επιχορήγηση  τηρουμένων κάποιων προϋποθέσεων αγγίζει το ποσό των 1.500-1.800 ευρώ για κάθε άθλημα και όταν το σωματείο έχει και δεύτερο άθλημα παίρνει συν 1000€, που εδώ όμως, απαιτείται κι άλλος προπονητής.

Άρα πού είναι η περιβόητη ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού;

Η τήρηση της νομιμότητας απαιτείται να είναι ισότιμη και αμφίδρομα  ανταποδοτική.

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι μονομερώς υποχρεωτική και αόριστα επιβαλλόμενη κι αυτό είναι που ισχύει για άλλη μια φορά,  όπως καταλαβαίνετε!!!

 

Αναστασία (Νατάσα) Μακρή
Πρόεδρος του ΓΑΣ ΑΡΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

  • Για κάθε Κυριακή

    Βαρέθηκα να γράφω για γυναικοκτονίες, κουράστηκα, όχι γιατί μου είναι αδιάφορες, τουναντίο…
  • Εν όψει της ημέρας

    Μια κόκκινη γραμμή, η αλήθεια και το ψέμα, δεν είναι ευθεία μα κυματιστή, απ’ τη μία…
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

    Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…