Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Επίκαιρο όσο ποτέ το «Εξοικονομώ»

Επίκαιρο όσο ποτέ το «Εξοικονομώ»

0

Πήρε παράταση έως τις 7 Σεπτεμβρίου ο 3ος κύκλος του προγράμματος – Αμείωτο ενδιαφέρον – 50.000 αιτήσεις πανελλαδικά

 

Νέα κριτήρια – Καθυστερήσεις από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου 

Η αύξηση των οικοδομικών υλικών ανασταλτικός παράγοντας για το Εξοικονομώ και την οικοδομική δραστηριότητα

 

Παράταση μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου πήρε ο 3ος κύκλος του Εξοικονομώ που έληξε στις 19 Ιουλίου καθώς κρίθηκε μη επαρκής ο χρόνος υποβολής των δικαιολογητικών λόγω κυρίως της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου. Να σημειώσουμε ότι σ’ αυτό τον κύκλο του προγράμματος περιλαμβάνεται στα δικαιολογητικά και  είναι υποχρεωτική η υποβολή της ενώ στους προηγούμενους δύο όχι. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά αυτού του κύκλου με τους προηγούμενους καθώς επίσης και κάποιες αλλαγές που αφορούν στην διαδικασία υποβολής. Να σημειώσουμε πως οι δύο προηγούμενοι κύκλοι του προγράμματος δεν έχουν κλείσει και δεν έχουν εξοφληθεί.

Αμείωτο ενδιαφέρον για  το Εξοικονομώ – 50.000 αιτήσεις πανελλαδικά

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών να ωφεληθούν της επιδότησης που παρέχει το πρόγραμμα και να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους. Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης που είναι επιτακτική ανάγκη  η εξοικονόμηση ενέργειας το εξοικονομώ είναι η λύση. 50.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί σ’ αυτό τον κύκλο πανελλαδικά ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά στοιχεία για την περιφέρεια και την Ξάνθη. Ενδεικτικό του πόσο καθυστερεί  τη διαδικασία η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου είναι ότι  το 50% των αιτήσεων δεν την συμπεριλαμβάνουν ως δικαιολογητικό και γι αυτό άλλωστε δόθηκε η παράταση ώστε να την υποβάλλουν.

Νέα κριτήρια – Καθυστερήσεις από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου

Στις διαφοροποιήσεις αυτού του  κύκλου σε σχέση με τους προηγουμένους αλλά και στην ωφελιμότητα του προγράμματος αναφέρεται  ο Γ. Γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης: «Σ΄ αυτόν το κύκλο έχουν τεθεί νέα κριτήρια. Όπως ζώνες και εισοδηματικά κριτήρια ενώ η ελάχιστη αναβάθμιση είναι κατά 3 ενεργειακές κλάσεις Ο τελικός δικαιούχος  αναδεικνύεται από έναν αλγόριθμο με βάση τα μόρια που έχει συγκεντρώσει. Αυτό που δεν ισχύει  σ’ αυτό το κύκλο είναι ότι ημερομηνίες ισχύουν  μόνο για τις αιτήσεις και όχι για την υποβολή των δικαιολογητικών και έτσι δεν παρατηρείται το …ράλι που είχαμε στους προηγουμένους κύκλους». Αναφερόμενος στο νέο στοιχείο που είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και την …αναστάτωση που έφερε ο κ. Ασημίδης πρόσθεσε: «Είναι το δυσκολότερο σημείο του προγράμματος καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία να εκδοθεί ιδιαίτερα όταν αφορά παλιά κτήρια της δεκαετία του 1970 και του 1980 καθώς είναι δύσκολο να βρεθούν όλα τα σχέδια».

Αύξηση των οικοδομικών υλικών ανασταλτικός παράγοντας για το Εξοικονομώ και την οικοδομική δραστηριότητα

Αυτό όμως που είναι αναμφισβήτητο παρά τις δυσκολίες είναι το ίδιο το πρόγραμμα: «Θεωρούμε ότι  πρέπει να είναι μονίμως ανοιχτό αλλά να «τρέχει»  πιο γρήγορα. Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης το πρόγραμμα είναι απαραίτητο γιατί η ενεργειακή αναβάθμιση παρέχει  εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον είναι ένας μοχλός κίνησης της αγοράς και ιδιαίτερα στα οικοδομικά υλικά, μονώσεις και ηλιακούς, καθώς επίσης παρέχει τη δυνατότητα σε μια σειρά επαγγέλματα να δουλέψουν».

Ο κ. Ασημίδης έθεσε ως ανασταλτικό παράγονται για το πρόγραμμα αλλά γενικότερα για την οικοδομική δραστηριότατα την μεγάλη αύξηση των οικοδομικών υλικών και κυρίως του χάλυβα που παρότι παρουσιάζει μια σταθεροποίηση εντούτοις η τιμή του παραμένει σε +50% πάνω.: «Οι μεγάλες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά φρενάρουν την οικοδομική δραστηριότητα και είναι ανασταλτικός παράγοντας για το εξοικονομώ. Υπάρχουν περιπτώσεις που εγκαταλείπουν  την διαδικασία γιατί οι ανατιμήσεις έχουν τινάξει στον αέρα τον αρχικό προϋπολογισμό τους. Κυρίως δε επειδή στα δομικά υλικά δεν υπάρχει πίστωση αλλά προπληρώνονται».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…