Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

0

Για τις πυρκαγιές
Για άλλο ένα καλοκαίρι είμαστε μάρτυρες οι πολίτες αυτής της χώρας, το να βλέπουμε τις πυρκαγιές να καίνε τεράστιες εκτάσεις πράσινου, ν’ απειλούν ανθρώπινες ζωές, να χάνονται περιουσίες.
Και απορεί ο νεοέλληνας πως στην ευχή είναι δυνατόν να εκδηλώνονται μέσα στην ίδια μέρα 63 φωτιές σε διάφορα δασικά σημεία.
Απορεί και προβληματίζεται για την «τυχαία» σύμπτωση εκδήλωσης των πυρκαγιών.
Απορεί επίσης που ελάχιστοι εντοπίζονται και συλλαμβάνονται ως εμπρηστές.
Κάτι πάει στραβά, κάπου το θέμα κρύβει μυστήρια που πρέπει να ξεδιαλυθούν γιατί το κακό παράγινε.
Γ.Δ.


Νέοι φωτιστικοί λαμπτήρες
Χειροκροτούμε και επαινούμε την πρωτοβουλία των δήμων μας να τοποθετήσουν νέους φωτιστικούς λαμπτήρες Led. Οι οποίοι ως γνωστόν και διαρκούν περισσότερο χρόνο αλλά είναι, το κυριότερο, οικονομικοί στην λειτουργία τους κι αυτό αποτελεί εξοικονόμηση χρημάτων.
Το παράδειγμα του δήμου Ξάνθης που τοποθέτησε νέους οικονομικούς λαμπτήρες το ακολούθησαν και οι υπόλοιποι και πολύ σωστά έπραξαν και μακάρι να υπάρξει παρέμβαση και σε άλλους τομείς για εξοικονόμηση χρημάτων.
Γ.Δ.


Επαφές και πέραν της πόλης
Συνεχείς παρεμβάσεις και κινήσεις να βρεθεί και εκτός της έδρας του επιδιώκει ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης. Το νέο διοικητικό συμβούλιο εισάγει την προοπτική της επαφής με τα περιφερειακά κέντρα, αρχής γενομένης από την Σταυρούπολη, ενώ θ’ ακολουθήσουν και κεφαλοχώρια του νομού.
Έτσι, ο Εμπορικός Σύλλογος διευρύνεται ως φορέας εκπροσώπησης των εμπόρων και πέραν της αγοράς της πόλης. Πηγαίνει ο Σύλλογος κοντά στους εμπόρους, συζητάει μαζί τους, ακούει και καταγράφει τα ιδιαίτερα δικά τους προβλήματα.
Η ενέργεια είναι σοβαρή, δείχνει πως εγκαινιάζεται μια νέα εποχή κι ευχόμαστε να έχει επιτυχία και συνέχεια.
Γ.Δ.


«Βράζουμε» από κορωνοϊό, ζέστη και ακρίβεια…
«Βράζουμε» από ζέστη και κορωνοϊό κατακαλόκαιρο! Τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ξεπέρασαν τις 25.000, οι θάνατοι τους 20 και οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 100. Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 30 βαθμούς όπως και οι τιμές στο ράφι! Η τιμή της  βενζίνης “καίει” τόσο που το σκέφτεται κανείς για να πάει μέχρι τη θάλασσα για κανένα μπανάκι γιατί βγαίνει πολύ «αλμυρό»! Όπου να’ ναι θα έρθουν  και τα ραβασάκια του φόρου, του ΕΝΦΙΑ και πάει λέγοντας…
Από  που να αντλήσεις λίγη αισιοδοξία, να σκεφτείς θετικά με τόσο αρνητικά γύρω σου;
(Ρητορικό το  ερώτημα).
Μ.Ξ.


Μικρά μαθήματα ιστορίας…
Ήταν 5 Ιουλίου του 2015 όταν κληθήκαμε στις κάλπες για να απαντήσουμε στο πολυσύνθετο ερώτημα αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προτάθηκε στην Ελλάδα στις 25 Ιουνίου ή όχι. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν η απόρριψη της πρότασης του σχεδίου συμφωνίας με ποσοστό 61,31%. Ακολούθησε η διαπραγμάτευση με όσα τραγικά επακόλουθα με τραγικό επιμύθιο την φράση του Γιάνη Βαρουφάκη: «Αγάπη μου σήμερα έκλεισα της τράπεζες»! Ακολούθησαν τα capital controls και όλα αυτά που ζήσαμε τις μέρες εκείνες…
Μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου, αλλά με όρους ενός τρίτου μνημονίου. Η αμφισβήτηση των νέων όρων οδήγησε στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ανέδειξαν ξανά νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ που σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Μ.Ξ.


Η Εθνική Πόλο
Οι φίλοι του υγρού στίβου και δη της υδατοσφαίρισης, δικαιολογημένα είναι υπερήφανοι για την εθνική ομάδα Πόλο. Και πως να μην είναι.
Απέδειξε για μια φορά ακόμη πως είναι παγκόσμια δύναμη.
Πρόσφατα νίκησε την Κροατία με 9-7 στον μικρό τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο.
Η επιτυχία είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης διότι δεν είναι πρώτη φορά που η εθνική πόλο κερδίζει μετάλλιο. Το έχει κάνει άλλες δύο φορές και σύντομα θα κερδίσει και το χρυσό.
Για σκεφτείτε το λίγο. Τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο!
-Ε, δε το λες και εύκολο…
Γ.Δ.


Και δικές μας μνήμες
Η νίκη και κατάκτηση της τρίτης θέσης της Εθνικής Πόλο της χώρας μας, μου έφερε στο νου την χρυσή περίοδο του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης (ΚΟΞ).
Πέρα από τους αθλητές στην κολύμβηση σε όλες μάλιστα τις κατηγορίες, υπήρχε και ομάδα πόλο με διαχρονικές επιτυχίες. Πέρα από τις νίκες των κολυμβητών στους διάφορους αγώνες, είχαμε και τις νίκες στο Πόλο.
Δεν θα πάω πάρα πολύ πίσω (ετοιμάζει βιβλίο ο αγαπητός φίλος Μάριος Κουτσουρίδης για τον ΚΟΞ και την ιστορία του), αλλά θα θυμηθώ τους αδελφούς Γιαννακόπουλου, τον Μ.Χαμαλίδη, τον Γ.Τσεμπέρη, τον Δ.Τοτίεφ, τον Ηλ.Παυλίδη, τον Στ.Επιμενίδη, τον Χαραλαμπίδη, τον ίδιο τον Μάριο, τη σημαία της ομάδας, και μια σειρά ακόμη νέων τότε συμπολιτών που αγωνιζόμενοι πρόσφεραν νίκες στην ομάδα πόλο.
Άντε να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κολυμβητήριο για να μας δοθεί η ευκαιρία να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά σε αγώνες Κολύμβησης και Πόλο.
Γ.Δ.


Περί συνεργασιών
Φίλος της στήλης μου τηλεφώνησε για μια προσωπική του παρατήρηση. Μου είπε: «Εύκολο να μιλάς για συνεργασία, συναίνεση, κοινή πορεία. Το δύσκολο είναι αυτή η προσπάθεια να υλοποιηθεί, να έχει διάρκεια, μέλλον και προοπτική. Σε μας τους Βαλκάνιους «Ευρωπαίους» τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ήδη η κυβέρνηση συνεργασίας που είχε δημιουργηθεί στη Βουλγαρία διαλύθηκε και θα ξαναπάνε σε εκλογές βουλευτικές με αβέβαιη την κατάληξη. Συμπέρασμα; Χρειάζεται ωριμότητα αυτών που συμμετέχουν, ανεξάρτητη και χωρίς δεσμεύσεις στα κόμματα ή ομάδες συμφερόντων».
Δηλώνω πως συμφώνησα με όσα υποστήριξε και εκτιμώ πως τα ίδια πιστεύει ο συντριπτικός αριθμός των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Μας θυμίζουν το αρρωστημένο παρελθόν
Προεκλογική περίοδο και κάποιοι βουλευτές Έβρου, νομίζουν πως είναι ευκαιρία για να κάνουν ψηφοθηρικό παιγνίδι. Συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης Ν.Παπαθανάσης ανέφερε πως συζήτησε για την προοπτική επαναλειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα.
Επί του θέματος υπάρχει σοβαρή αντίδραση εξαιτίας του αμαρτωλού όχι μακρινού παρελθόντος.
Η λειτουργία της ΕΒΖ Ορεστιάδας δεν θα πρέπει να γίνει το μέσον της ιδιοποίησης ενός δημόσιου αγαθού εκ μέρους μιας ομάδας. η οποία ομάδα, τα μέλη και οι συνδικαλιστές, δεν θα νομίζουν ότι η ΕΒΖ υπάρχει πρωτίστως για το συντεχνιακό συμφέρον τους και όχι για το συμφέρον των αγροτών και της πολιτείας, όπως δυστυχώς υπήρχε ως αντίληψη κατά το παρελθόν.
Ένα παρελθόν κατά το οποίο το μόνο που ενδιέφερε τους «εργαζόμενους» ήταν το ύψος του μισθού τους, που έφτανε τις 3,4 έως και 5.000 ευρώ.
Γ.Δ.


Ναι, αλλά υπό σκληρούς όρους
Ναι, ν’ ανοίξει το εργοστάσιο Ορεστιάδας, αλλά με νέα νοοτροπία, νέες αντιλήψεις και νέο προσωπικό. Όχι με τους κακομαθημένους «δήθεν εργαζόμενους».
Ναι, ν’ ανοίξει αλλά να εργάζονται όσοι πρέπει εργαζόμενοι κι όχι διπλάσιοι. Κι ακόμη, το κόστος της παραγώμενης ζάχαρης να είναι φθηνό, να προσφέρει κέρδος στην ΕΒΖ, όχι μόνο ζημιές. Δεν μπορούν τα λειτουργικά έξοδα να είναι διπλάσια έως τριπλάσια του αποδεκτού ποσοστού.
Ναι, να λειτουργήσει το εργοστάσιο αλλά με νέο μισθολόγιο, όχι αυτό του παρελθόντος.
Ναι, να λειτουργήσει αλλά οι εργαζόμενοι να απασχολούνται μόνον την περίοδο εργασίας και συντήρησης.
Όχι κλειστό εργοστάσιο και οι φερόμενοι ως εργαζόμενοι να εισπράττουν επίδομα καμπάνιας!
Εάν θέλουν κυβέρνηση και συνδικαλιστές να επαναφέρουν το άρρωστο παρελθόν, τότε να μην ανοίξει.  Προτιμότερο να φέρνουν ζάχαρη από το θυγατρικό εργοστάσιο της Σερβίας το οποίο έχει και κέρδη.
Το παρελθόν του συνδικαλισμού στην ΕΒΖ είναι σκοτεινό, ιδιοτελές και απέναντι στα συμφέροντα των αγροτών και της χώρας. Μόνον ο παχυλός μισθός τους ενδιέφερε και τα προνόμια.
Εάν θέλουν λειτουργία, ναι, αλλά με όρους και πρωτίστως να εξασφαλιστούν οι καλλιεργητές. Το εργοστάσιο γι’ αυτούς έγινε, όχι για τους δήθεν «εργαζόμενους» στην συντριπτική τους πλειοψηφία.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …