Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τέλος 8 λεπτών από 1η Ιουνίου σε καθορισμένες συσκευασίες πλαστικών

Τέλος 8 λεπτών από 1η Ιουνίου σε καθορισμένες συσκευασίες πλαστικών

0

Αφορά πλαστικά μπουκάλια με ετικέτα που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο

 

Κατά οκτώ λεπτά ακριβότερα θα πληρώνουν οι καταναλωτές από την 1η Ιουνίου τα ποτά σε πλαστικά μπουκάλια η ετικέτα των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), καθώς τίθενται σε εφαρμογή η επιβολή του τέλους ανακύκλωσης το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 80 του Ν. 4819/2021, για τη διαχείριση των αποβλήτων. Δεδομένου ότι η επιβολή τέλους δεν αφορά πλαστικές συσκευασίες προϊόντων, στις οποίες δεν περιέχεται το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι κανένα από τα προϊόντα των μεγάλων παραγωγών δεν περιλαμβάνει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) σε κάποιο από τα μέρη του, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τις αγορές τους από τα νόμιμα σημεία πώλησης καθώς δεν επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), «όσον αφορά στον κλάδο του εμφιαλωμένου μεταλλικού νερού, το οποίο βρίσκεται σε διατίμηση, αλλά και του αναψυκτικού και με βάση τη γενικότερη γνώση που έχουμε για τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα πλαστικά υλικά που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται για το μπουκάλι, το πώμα και την ετικέτα είναι PET, PP (πολυπροπυλένιο) και PΕ (πολυαιθυλένιο). Αν υπάρχει χρήση PVC αυτή είναι εξαιρετικά περιορισμένη και συνήθως αφορά κάποιες ετικέτες (full sleeve) που καλύπτουν όλο το μπουκάλι, αλλά προφανώς υπάρχουν και ετικέτες full sleeve, που δεν είναι από PVC».

Η επιβολή του τέλους των 8 λεπτών για τις συσκευασίες προϊόντων που περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών – καταναλωτών πάνω στο ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα πλαστικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πράσινο» φως σε 2.393 φωτιστικά σημεία του δήμου Μύκης

Υπεγράφη η σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος φωτισμού με λαμπτήρες led, με την εταιρεία “…