Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Δυναμικό comeback για το Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων»

Δυναμικό comeback για το Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων»

0

Πολυπληθέστερο, καινοτόμο και εμπλουτισμένο με νέες δράσεις – Μια μουσική σκηνή όλη η πόλη

 

Με θεματολογία «Μουσικά σταυροδρόμια Το σύγχρονο αγκαλιάζει το παραδοσιακό»

Παρουσίαση του προγράμματος σε ειδική εκδήλωση στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι»

 

 

Μια μελωδική Άνοιξη ξεκίνησε για την πόλη μας από τις 2 έως 7 Μαΐου. Μετά από δυο χρόνια σιωπής το Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων» έκανε θεαματικά την εμφάνισή του για 7η χρονιά πιο εμπλουτισμένο πιο πολυπληθές πιο καινοτόμο πιο δημιουργικό, προκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε ένα μουσικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο σε μουσικά σταυροδρόμια όπου το σύγχρονο σμίγει με το παραδοσιακό. Η παρουσίαση του προγράμματος του  Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 4 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι». Συντονιστής της  εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χρήστος Βαρδικελδόγλου, ενώ απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού  κ. Ηλίας Ασκαρίδης. Επίσης στο χαρακτήρα του θεσμού και στην επιλογή της θεματολογίας καθώς επίσης και στο πρόγραμμα, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Νασσόπουλος και ο εκπαιδευτικός υπεύθυνος για το μουσικό πρόγραμμα κ. Μάνος Δρακάκης. Παρόντες επίσης ήταν ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης καθώς ο δήμος Αβδήρων είναι συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ,  η γραμματέας του δήμου Ξάνθης κα Σοφία Ψωμά, η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κα Μαίρη Τσιακίρογλου, εκπρόσωπος του επιμελητηρίου Ξάνθης καθώς και άλλων φορέων και εκπαιδευτικοί.

Επανήλθε δριμύτερο το Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων» 2022

Το φετινό φεστιβάλ όπως επεσήμανε ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Βαρδικελδόγλου, είναι πολυπληθέστερο καθώς συμμετέχουν 25 μουσικά σχολεία και 1700 μαθητές και συνοδοί: «Είναι πιο δυναμικό, δημιουργικό και καινοτόμο φέτος με την προσθήκη πρωτότυπων δράσεων όπως είναι ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός σύνθεσης των μαθητών. Πιο διευρυμένο χρονικά με τις προσυναυλιακές εκδηλώσεις όπως η μουσική παρουσίαση του προγράμματος των αποφοίτων στου σχολείου, η συναυλία δημοτικών σχολείων αλλά εμπλουτισμένο με μια πλειάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους».

Πρόσθεσε δε ότι : «Το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης στηρίζοντας με κάθε τρόπο την νέα γενιά για να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και να δημιουργεί, φέτος με την θεματολογία με τα «μουσικά σταυροδρόμια όταν το σύγχρονο αγκαλιάζει το παραδοσιακό» ευελπιστεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη στήριξη του δήμου Ξάνθης, της Π.Ε. Ξάνθης και όλων των άλλων φορέων καθώς και με το εκτεταμένο δίκτυο εθελοντών είμαστε πεπεισμένοι για  την επίτευξη του στόχου μας.  Ελάτε μαζί μας σ’ αυτό  το μουσικό ταξίδι».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης αναφέρθηκε στην σημασία που έχει ο θεσμός για την πόλη μας και δεσμεύτηκε ο δήμος Ξάνθης να τον στηρίξει και να τον κάνει πιο ισχυρό με πανελλαδική και ευρωπαϊκή απήχηση: « Φέτος μετά από δύο χρόνια σιωπής είμαστε περήφανοι που ξεκίνησε αυτός  ο θεσμός που είναι πολύ σημαντικός και θα τον στηρίξουμε σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ένας θεσμός που δημιουργεί πρότυπα και καλοπροαίρετο ανταγωνισμό. Η νεολαία κοσμεί την πόλη μας με την παρουσία της. Με τη δική σας συναίνεση θα καταφέρουμε πολύ περισσότερα».

Ο κ. Ασκαρίδης ευχαρίστησε όλους όσους συνδράμουν στην διοργάνωση. Αναφέρθηκε στους εθελοντές που τους αποκάλεσε «ψυχή του θεσμού» στους καθηγητές και στον μουσικοσυνθέτη Νίκο Κυπουργό που όπως είπε: « είναι αναπόσπαστο κόμματι του θεσμού».

Μουσικά σταυροδρόμια Το  σύγχρονο αγκαλιάζει το παραδοσιακό

Στο μουσικό μέρος και στο χαρακτήρα του φετινού φεστιβάλ αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός κ. Δρακάκης: «Το φετινό Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων κάνει ένα άλμα στο μέλλον Το  θέμα μας τα μουσικά σταυροδρόμια δεν επιλέχθηκε τυχαία. Από μουσικολογικής άποψης καθεμία μουσική φόρμα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά όλα προέρχονται από κάτι που υπάρχει.  Έτσι στην Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχνούμε την πλούσια μουσική μας παράδοση. Η μουσική δεν περιχαρακώνεται. Τα μουσικά σχολεία της χώρας θα μεταφέρουν γεύση από την Ελλάδα με το βλέμμα στο μέλλον. Το  σύγχρονο αγκαλιάζει το παραδοσιακό». Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες των μουσικών σχολείων σε διάφορες περιοχές της πόλης, συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό (Πέμπτη 5/5) καθώς και άλλους καλλιτέχνες,   βιωματικά εργαστήρια, διαγωνισμούς, σεμινάρια από διακεκριμένους ανθρώπους της τέχνης. Στην  τελετή λήξης είναι η συναυλία με διευθυντή τον Νίκο Κυπουργό, Πλατεία Δημοκρατίας, με Μαθητές και μαθήτριες των συμμετεχόντων Μουσικών Σχολείων, Συναυλία μαθητών Μουσικών Σχολείων που συμμετείχαν στα Βιωματικά Εργαστήρια (Πλατεία Μητροπόλεως (παλιά πόλη), ώρα 21:00 Συναυλία με τους «Manitarock»

Να σημειώσουμε ότι η εκδήλωση παρουσίασης έκλεισε με γκαλά στο πρώτο όροφο της Οικίας Χατζιδάκι. Ο Ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Παπαζέτης επίλεξε μουσικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι αποτίοντας φόρο τιμής στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη μέσα στο σπίτι που γεννήθηκε και είχε τα πρώτα του μουσικά ακούσματα και οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν μια όμορφη μουσική βραδιά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…