Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Απριλίου 2022

1

Άμεση αντίδραση
Δεν το φανταζόμουν πως θα υπήρχε τέτοια ανταπόκριση σε σχόλιο της στήλης όπως αυτά τα τρία χθες που αναφέρονταν στον πρωτογενή τομέα.
Και τι δεν ελέχθη, και τι δεν σχολιάστηκε.
Θα προσπαθήσω να τα παρουσιάσω περιληπτικά. Κατ’ αρχάς επισημάνθηκε πως ο νομός, η παραγωγική του δομή, ευνοεί τη λειτουργία βιομηχανιών επεξεργασίας αυτών των προϊόντων. Αυτή η παρατήρηση παράλληλης επένδυσης-αξιοποίησης ακούστηκε πολλές φορές και επισημάνθηκε πως οι τοπικές συνθήκες την ευνοούν.
Μια άλλη άποψη που ακούστηκε είναι αυτή της παραγωγής του πολλαπλασιαστικού υλικού, των σπόρων για ν’ απεξαρτηθεί η γεωργία από τις εισαγωγές.
Υπάρχει επιστημονικό προσωπικό, μένει ν’ αξιοποιηθεί.
Γ.Δ.


Αλλαγή πορείας
Το θέμα όμως που επίσης τέθηκε αρκετά είναι η πολιτική γης και οι επιδοτήσεις.
Και στα δύο υπάρχει μια παρωχημένη κατάσταση που λειτουργεί εις βάρος των νέων αγροτών και υπέρ των μη ενεργών ή συνταξιούχων.
Ένα άλλο θέμα επίσης σοβαρό που τέθηκε, είναι η έλλειψη συνεργασίας του υπουργείου με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τον πρωτογενή τομέα.
Γραφειοκράτες μανδαρίνοι αποφασίζουν χωρίς διάλογο, εξυπηρετώντας συμφέροντα τρίτων, λόγω άγνοιας του αντικειμένου από υπουργό-υφυπουργό.
Τέλος τέθηκε κι ένα υπαρκτό πρόβλημα από ανθρώπους ορεινής περιοχής. Μας είπαν πως η εγκατάλειψη των χωραφιών δεν έγινε με ελαφρά την καρδιά. Απεναντίας. Όμως το ενδιαφέρον της πολιτείας ήταν μηδενικό.
Θεωρούσε τον κάμπο μόνον ως λύση. Κι όμως, πολλά μπορούν να γίνουν κι εκεί, αρκεί να γίνουν με σχέδιο, πρόγραμμα και συνέπεια.
Γ.Δ.


Πρωτογενής- Δευτερογενής μαζί
Κλείνοντας τα σημερινά σχόλια θα αναφέρω όσα κατέθεσε αγαπητός φίλος που χρόνια βρίσκεται στον χώρο αυτόν. Μου είπε λοιπόν ευθαρσώς πως ο νομός μας είναι αγροτοκτηνοτροφικός σε μεγάλο ποσοστό.
Παράγει ποικιλία αγροτικών προϊόντων και σημαντικές ποσότητες γάλακτος αγελαδινού, πρόβειου και κατσικίσιου. Παράλληλα διαθέτει ένα θαλασσινό μέτωπο και μια λίμνη που έχει τα δικά της είδη ψαριών.
Όλα αυτά, αναλυτικά θα πρέπει να ταξινομηθούν και αξιολογηθούν ποσοτικά. Κι αφού γίνει αυτό, τότε με συγκεκριμένα στοιχεία, ν’ αναζητηθούν κεφάλαια εντός κι εκτός νομού για την βιομηχανική επεξεργασία των προϊόντων αυτών.
Παραγωγή προϊόντων δηλαδή και επεξεργασία αυτών τοπικά.
Το μέλλον του νομού είναι ο πρωτογενής τομέας, τόνισε, μαζί με τον δευτερογενή οπωσδήποτε. Ο τριτογενής των υπηρεσιών είναι συμπληρωματικός, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στους δύο πρώτους.
Γ.Δ.


2 εκατ. ακαλλιέργητα στρέμματα!
Και κάτι αναπάντεχο που ήρθε ως πληροφορία, που ναι μεν την άκουγα αλλά δεν γνώριζα την ακριβή της έκταση.
Λοιπόν, τα ακαλλιέργητα στρέμματα χωραφιών στην Ελλάδα φθάνουν, σήμερα, τα 2 εκατομμύρια!
Όχι αυτά που είναι σε υποχρεωτική αγρανάπαυση, ακαλλιέργητα. Γιατί επομένως είναι αφημένα τα χωράφια αυτά;
Την απάντηση, την αληθινή και πραγματική οφείλει να την δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για να μην καλλιεργούνται τα 2 εκ. στρέμματα κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν που οι αγρότες τον γνωρίζουν αλλά δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν οι αρμόδιοι στο υπουργείο.
-Μετά μιλάμε για μη επάρκεια ειδών και εισαγωγές. Η εύκολη και επικερδής λύση, δυστυχώς.
Γ.Δ.


Μαθητές στο δημοτικό συμβούλιο
Διαβάζοντας τη σχετική είδηση για την παρουσία μιας ομάδας μαθητών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ξάνθης, ένιωσα ένα αίσθημα χαρμολύπης.
Χαράς για το μάθημα δημοκρατικής λειτουργίας, διαλόγου και απόφασης μέσω ψηφοφορίας για κάποιο θέμα που τέθηκε.
Λύπης δε, γιατί η πραγματικότητα στο δημοτικό μας συμβούλιο είναι τελείως διαφορετική.
Σωστή η πρόσκληση λοιπόν στα νέα παιδιά για να μαθαίνουν πως πρέπει να λειτουργεί ένα δημοτικό δημοκρατικό όργανο.
Υπάρχει όμως εδώ κι ένα σκοτεινό σημείο. Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, της αντιπολίτευσης κυρίως, θα έπρεπε σα μαθητές να μάθουν κάποια πράγματα για να λειτουργούν αργότερα σωστά ως ενήλικες στα διάφορα όργανα, ίσως να απουσίαζαν από εκείνο το μάθημα γι’ αυτό και έχουν αυτή τη συμπεριφορά σήμερα. Και ευτυχώς που οι μαθητές δεν πήγαν σε συνεδρίαση κανονική να δουν τι συμβαίνει και να φύγουν τρέχοντας…
Γ.Δ.


Χωρίς πρωταπριλιάτικο
Στους δύσκολους από πολλές απόψεις καιρούς που ζούμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την άνοδο της ενεργειακής τιμής, των διαφόρων προϊόντων διατροφής και άλλων και με τον κορωνοϊό να επιμένει στη χώρα μας, σκεφτήκαμε φέτος να μην υπάρχει το έθιμο του πρωταπριλιάτικου «ψεύδους».
Προτιμήσαμε στην πραγματικότητα που είναι δύσκολη από πολλές πλευρές, να μείνουμε σ’ αυτήν. Σκεφτήκαμε πως η διάθεση πολλών πως δεν είναι για αστεία χωρίς αιτία και περιεχόμενο.
Έχουμε χρόνο μπροστά μας αρκεί να φύγει αυτό το μαύρο σύννεφο που έκατσε επάνω από τη χώρα μας.
Γ.Δ.


Η μοναξιά των ηλικιωμένων
Πρόκειται για μια τραγική περίπτωση η μοναξιά του ηλικιωμένου που χάνει τη σύντροφό του. Ξαφνικά μένει μόνος. Τα παιδιά μεγάλα με τις δικές τους οικογένειες, κοντά ή μακριά αλλά όχι μαζί.
Η ζωή του ανθρώπου αυτού μπαίνει σε μια δοκιμασία. Όλα γύρω του διαφορετικά, οι συνήθειες αλλάζουν  επίσης, όλα ξεκινούν και καταλήγουν σ’ αυτόν που έμεινε πίσω. Μοναξιά οδυνηρή που χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να ξεπεραστεί.
Κι αν το άτομο έχει και κάποια προβλήματα υγείας τότε γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η ζωή.
Είναι μεγάλο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών η μοναξιά των ηλικιωμένων, γι’ αυτό και οι καταθλίψεις και οι αυτοκτονίες.
Γ.Δ.


Χρειάζονται δομές
Εγκαίρως πριν χρόνια, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υλοποιήθηκαν ως λύση για την «τρίτη» ηλικία, τα ΚΑΠΗ.
Όμως από τότε, δυστυχώς δεν υπήρξε μέριμνα για τους ανθρώπους που έμεναν μόνοι.  Δεν υλοποιήθηκαν νέες δομές κοινωνικής συμμετοχής και φροντίδας. Δράσεις για απασχόληση, για δημιουργία φιλικών σχέσεων, ομαδικής λειτουργίας, ψυχολογικής στήριξης και προσφοράς λύσεων για την καθημερινότητα.
Δομές δημοτικές ή Περιφερειακές που θα στηρίζουν τον μοναχικό άνθρωπο που θα ενδιαφέρονται γι’ αυτόν κυρίως και για την ψυχική του υγεία που είναι και το σοβαρότερο θέμα αυτών των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών φυσικά.
Γ.Δ.


Τους ένωσε όλους ο Λύρατζης!
Θετική έκβαση είχε το αίτημα του Συλλόγου των ΑΜΕΑ Ξάνθης που μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα ΞΑΝΘΗ» κ. Πασχάλης Λύρατζης. Μετά από μια συζήτηση 3 ωρών με ατέλειωτες ερωτήσεις, τοποθετήσεις και δευτερολογίες χωρίς να λείπουν και οι κόντρες, τελικά το συμβούλιο έλαβε μια ομόφωνη απόφαση. Κι αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την συζήτηση. Η απόφαση αφορά, το δημοτικό συμβούλιο να υποβάλλει αίτημα προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ να  επανεξετάσει την απόφαση που έλαβε να θέσει εισοδηματικά κριτήρια στην έκπτωση για τα ΑΜΕΑ στα τιμολόγια της τροποποιώντας επί το δυσμενέστερον την απόφαση του 2017 που δεν τα έθετε. Η απόφαση δεν αφορά τους τριτέκνους και τους πολυτέκνους αλλά μόνο τα άτομα με ειδικές ανάγκες με αναπηρία άνω των 80%. Όλοι οι σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ και μάλιστα αποδόθηκαν και εύσημα στον κ. Λύρατζη που κατάφερε να ενώσει το δημοτικό συμβούλιο. Πράγμα όχι και τόσο εύκολο, είναι αλήθεια.
Μ.Ξ.


Ζητείται επειγόντως οδηγός ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης
Ένα άλλο ζήτημα  πολύ σημαντικό τέθηκε απ’ όλες τις παρατάξεις με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό μιας γυναίκας στον Δαφνώνα. Όπως είναι γνωστό η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης άμεσα και της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες αλλά χρειάστηκε επειγόντως να μεταφερθεί στο νοσοκομείο αλλά το ασθενοφόρο του Κέντρου δεν είχε οδηγό και χρειάστηκε να περιμένει 1,30 ώρα για να έρθει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να την μεταφέρει. Ευτυχώς αυτό δεν το πλήρωσε με τη ζωή της και τώρα διέφυγε τον κίνδυνο ωστόσο το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο δήμαρχος είπε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί αρκεί να βρεθεί νομικά τρόπος δηλαδή να διαθέσει έναν οδηγό από το προσωπικό του δήμου αν αυτό μπορεί να γίνει αποδεικτό γιατί ίσως να χρειάζεται εξειδίκευση ένας οδηγός ασθενοφόρου. Σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε να το ζητήσει από το υπουργείο Υγείας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…