Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης υπό το πρίσμα της «συνάντησης» Ιστορίας και Αρχιτεκτονικής

Η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης υπό το πρίσμα της «συνάντησης» Ιστορίας και Αρχιτεκτονικής

0

Αποτυπώθηκε στο πλαίσιο διεπιστημονικής εσπερίδας στις 5/4 στο ΙΘΤΠ

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων που άνοιξε η έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη με τίτλο «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου», πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2022 η διεπιστημονική εσπερίδα «Αρχιτεκτονικές και ιστορικές όψεις της μνήμης στον χώρο: Τιμώντας τους νεκρούς των δύο παγκόσμιων πολέμων». Η εσπερίδα έλαβε χώρα στο φιλόξενο χώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, και αποτέλεσε μετά από αρκετό καιρό μια κοινή σύμπραξη φορέων της πόλης της Ξάνθης: του ΙΘΤΠ, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ και του προγράμματος «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού». Στο αφιέρωμα συμμετέχουν, επίσης, ο Δήμος Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.

Η διοργάνωση της εσπερίδας πλαισιώθηκε με πολύ ενθουσιώδη και δημιουργικό τρόπο από φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής, γεγονός το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι η Ξάνθη έχει ανάγκη από κοινές συμπράξεις και καινοτόμες συνεργασίες στον πολιτισμό και όχι μόνο. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν ο Διευθυντής του ΙΘΤΠ, κ. Ανδρέας Ματζάκος, και ο κ. Κοσμίδης, για πρώτη φορά η αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» γέμισε, στο πλαίσιο μη σχολικής εκδήλωσης, με τόσο νεανικό κοινό! Επίσης, κατά τον χαιρετισμό τους, οι διοργανωτές ζήτησαν συγγνώμη από τους δεκάδες ενδιαφερόμενους οι οποίοι δε μπόρεσαν, δυστυχώς, να εξασφαλίσουν θέση συμμετοχής λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Το ευρύτερο ενδιαφέρον του κοινού για τις εργασίες μιας εσπερίδας με δύσκολη θεματική, χαροποίησε και τους προσκεκλημένους εισηγητές, ανακαλώντας στη μνήμη τους, κατ’ αναλογία, εικόνες από τους γεμάτους χώρους πολιτισμού προ της πανδημίας.

Συνοπτικά, οι δύο συνεδρίες της εσπερίδας εξέτασαν ζητήματα που αφορούν τη συμβολή ποικίλων επιστημονικών πεδίων στη γνωριμία και διατήρηση της ιστορικής μνήμης, με αναφορά τα θύματα των δύο παγκοσμίων πολέμων και τη χωρική, μνημειακή και αρχιτεκτονική διάσταση της μνημόνευσης.

Το πρόγραμμα των δράσεων του αφιερώματος και της έκθεσης φωτογραφίας, συνεχίζεται με την ανοιχτή πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων του ΙΘΤΠ και του προγράμματος «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού», προς το κοινό της Ξάνθης, στη διοργάνωση ξενάγησης στην έκθεση την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, στις 19:00. Στην ξενάγηση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον φωτογράφο και να ενημερωθούν αναλυτικά για το ύφος και το περιεχόμενο της έκθεσης, για τα ιστορικά αλλά και τα τεχνικά θέματα που αναδεικνύει. Λόγω των υγειονομικών μέτρων, η είσοδος στην ξενάγηση θα επιτραπεί με την επίδειξη ισχύοντος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…