Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ακόμη πιο στενές οι σχέσεις της Ξάνθης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ακόμη πιο στενές οι σχέσεις της Ξάνθης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

0

Μετά τη νέα επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο νομό το Μ. Σάββατο και ανήμερα του Πάσχα

Περιοχές με προσφυγικό υπόβαθρο επισκέφτηκε η ΠτΔ στον Ν.Ξάνθης. Ήρθε σε επαφή με τον πολιτισμό ,τις παραδόσεις της τοπικής κοινωνίας-Συνομίλησε με Τοπικούς Φορείς

Σχέσεις στενές και ουσιαστικές δημιουργήθηκαν μεταξύ των ξανθιωτών και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, χάρη στην επιλογή της να γιορτάσει τις ημέρες του Πάσχα στο νομό και δη στον τόπο καταγωγής της την ορεινή Σταυρούπολη.

Η περιοδεία της Προέδρου ξεκίνησε τη Μ. Πέμπτη από το Βόρειο Έβρο, όπου επισκέφθηκε την Πτελέα, και το Τρίγωνο, πέρασε από τους Ασκητές της Ροδόπης, όπου παραβρέθηκε στην Ακολουθία των Επιταφίων και κατέληξε το Μεγάλο Σάββατο στο νομό Ξάνθης.

Περιήγηση στο δήμο Αβδήρων και συνάντηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους

Στη Νέα Κεσσάνη ,χωριό που ίδρυσαν πρόσφυγες, την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αβδήρων, Γιώργος Τσιτιρίδης, η πρόεδρος της Κοινότητας, Ζωή Μπουρλούκα και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Θωμαή Κουτάλιου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο και ξεναγήθηκε στην έκθεση πυρογραφίας του Δημήτρη Δετσαρίδη, με θέμα “πυρογραφία στο 1821”. Ο κ. Δετσαρίδης επιφύλαξε μία έκπληξη στην κ. Σακελλαροπούλου χαρίζοντας της μία πυρογραφία που απεικονίζει τον σταθμό της Σταυρούπολης (τόπος καταγωγής της), τον παππού με την ξαδέλφη της, από μία παλιά φωτογραφία, και την ίδια από την επίσκεψη της στη Σταυρούπολη το 2020. Σε συνάντησή της  με κατοίκους του χωριού της δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές για «Καλό Πάσχα!».Έπειτα,ξεναγήθηκε σε έκθεση φωτογραφίας και παραδοσιακών ενδυμασιών στον Πολιτιστικό Σύλλογο και έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: “Ο πολιτιστικός σύλλογος Νέας Κεσσάνης διατηρεί την προσφυγική μνήμη και την παραδίδει στις νεώτερες γενιές. Η Θράκη ως παράδειγμα αντοχής και δημιουργικότητας”.

Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το χωριό Μάνδρα του νομού Ξάνθης όπου την υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αναστάσιος Χαλκόπουλος και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Παναγιώτης Μπαρδάκης. Συναντήθηκε με κατοίκους και επισκέφθηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Στο Εργαστήριο Δημιουργικής Απασχόλησης συναντήθηκε με νέες και νέους και συζήτησε μαζί τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο στη μάθηση, όσο και στον επαγγελματικό προσανατολισμό και απασχόληση. Μια σημαντική δυσκολία, όπως είπαν οι νέοι, είναι η έλλειψη υπολογιστών. Αναφέρθηκε η περίπτωση μαθητή που θέλει να σπουδάσει πληροφορική και δεν έχει αγγίξει καν υπολογιστή.

Επίσης, συναντήθηκε με μαθητές δημοτικού οι οποίοι φτιάχνουν συνεχώς καραβάκια, που συμβολίζουν τον τρόπο με τον οποίο ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Ο σκοπός τους είναι να φτάσουν τα 890, όσοι ήταν και οι πρώτοι πρόσφυγες που έφτασαν στη Μάνδρα. Ξεναγήθηκε στην έκθεση για τον προσφυγικό πολιτισμό και στη δανειστική βιβλιοθήκη.

Ανάσταση στην Ξάνθη

Στη συνέχεια, η κ. Σακελλαροπούλου βρέθηκε στην Ξάνθη, όπου ο διευθυντής του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πασχάλης Ξανθόπουλος την ξενάγησε στο κέντρο της πόλης.

Η ΦΕΞ σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή για την πόλη, λόγω της επίσκεψης της ΠτΔ στην περιοχή, αλλά και της διάθεσης που επέδειξε να γνωρίσει λαογραφικές, πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές του τόπου.

Ακολούθησε η επίσκεψή της στο «ΠΛΕΤΕΝΟ» όπου και συναντήθηκε με γυναίκες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, οι οποίες κατασκευάζουν χειροποίητα πλεκτά και εμπορεύονται τοπικά προϊόντα. Οι γυναίκες της μίλησαν για την ταυτότητα του «ΠΛΕΤΕΝΟ» και της έδειξαν τις κατασκευές που συνδυάζουν αρμονικά τις παραδοσιακές τεχνοτροπίες με τις μοντέρνες δημιουργίες.

Την πρώτη Ανάσταση έκανε στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Μητρόπολης. Ειδικότερα, η κα  Σακελλαροπούλου βρέθηκε  το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου στο Ίδρυμα όπου τελέστηκε η Αναστάσιμη Ακολουθία χοροστατούντος του Μητροπολίτη.

Στη συνέχεια, η ΠτΔ περιηγήθηκε στους χώρους τους Ιδρύματος και τήρησε το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών με τον Μητροπολίτη, τους γέροντες και τις γερόντισσες.

Τέλος, η Πρόεδρος  παραβρέθηκε στην Ανάσταση στην Ξάνθη στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας. Μετά την ανάσταση παρακάθισε σε δείπνο σε κλειστό κύκλο, με παραδοσιακά εδέσματα της γιορτής στην «Οικία Χατζιδάκι», μαζί με δημάρχους της περιοχής, τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Κώστα Κουρτίδη και τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο.

Πάσχα στο χωριό καταγωγής της, τη Σταυρούπολη Ξάνθης έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σαλελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας εκεί την τετραήμερη περιοδεία της στην Θράκη.

Πάσχα στο… χωριό της έκανε η ΠτΔ

Την Ημέρα του Πάσχα, η ΠτΔ επέλεξε να ανταλλάξει ευχές με τις Ένοπλες Δυνάμεις και δη τους στρατεύσιμους στο στρατόπεδο Πετροχωρίου. Ευθύς αμέσως μετά την επίσκεψή της στην έδρα της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο Πετροχώρι σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Ανάμεσα στους στρατευμένους μας, στην έδρα της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, στο Πετροχώρι Ξάνθης, γιορτάζω σήμερα την Ανάσταση, την ελληνική Λαμπρή, ανέκαθεν συνδεδεμένη με την εθνική μας ζωή. Αυτή την ημέρα της πάνδημης χαράς, της εξόδου από το σκοτάδι στο φως και της υπέρβασης του φόβου και της απόγνωσης, εύχομαι να φτάσει σε όλους το μήνυμα της αγάπης, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης. Ας αντλήσουμε ελπίδα και αισιοδοξία από το νόημα της ημέρας. Ας ανοίξουμε ‘’αγκαλιές ειρηνοφόρες’’ όπως μας προτρέπει ο εθνικός μας ποιητής. Και ας πούμε «Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι».

Στην προσπάθειά της να συνοψίσει τις εντυπώσεις της μέσα από τη σύντομη προσφυγική περιδιάβασή της στην Θράκη αποτύπωσε σε αδρές γραμμές όλα όσα αποκόμισε .Τόνισε:

«Βρέθηκα τις μέρες της  Μεγάλης Εβδομάδας στην Θράκη ,ακολουθώντας μία προσφυγική διαδρομή που χαράχθηκε πριν από εκατό χρόνια. Βίωσα έντονα τον τόπο και τους ανθρώπους του και είδα με χαρά να προβάλλει ένα πολλά υποσχόμενο αύριο,  χάρη στην αδάμαστη θέληση και την εργατικότητα των Θρακιωτών. Γιορτάζοντας σήμερα μαζί τους την ελληνική Λαμπρή, εύχομαι το μήνυμα της αγάπης, της συνύπαρξης και της αλληλεγγύης να συνοδεύει όλους μας πάντα. Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!»

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Σταυρούπολη, όπου σε γιορτινό και χαλαρό κλίμα, η κ. Σακελλαροπούλου ήπιε καφέ και βγήκε φωτογραφίες με τους κατοίκους και αντάλλαξε ευχές με μικρούς και μεγάλους που βρέθηκαν στην πλατεία για να την υποδεχθούν.

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…