Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πανηγυρικός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ξάνθη

Πανηγυρικός ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ξάνθη

0

Με την παρουσία πολιτών πραγματοποιήθηκε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ως ο ελάχιστος φόρος τιμής στους αγωνιστές του ’21

Δηλώσεις αρχών με μηνύματα ενότητας και ειρήνης

 

Με τις δέουσες τιμές γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου ,Ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Παλιγγενεσίας του Έθνους στην Ξάνθη. Η έναρξη της τιμητικής της ημέρας σημάνθηκε με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Μητροπολίτη, κ.Παντελεήμονος. Στη συνέχεια, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της μαθητικής παρέλασης έλαβε χώρα η τελετή Επιμνημόσυνης δέησης στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης. Κατάθεση στεφάνων έγινε από εκπροσώπους του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Κυβέρνησης, της Αντιπεριφέρειας, του Δήμου, του ΔΠΘ,τον Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου. Αξιοσημείωτο είναι πως μετά από δύο χρόνια χωρίς παρελάσεις ,μεγάλοι και μικροί, γονείς με τα παιδιά τους  παρακολούθησαν την παρέλαση τιμώντας με την παρουσία τους όλους τους αγωνιστές που πάλεψαν με αυταπάρνηση το ’21.

Με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων ακολούθησε η μαθητική παρέλαση ,η οποία επισφραγίστηκε με την παρέλαση του στρατού. Τη γιορτή τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, κ. Γεώργιος Σταμάτης, εκπροσοπώντας την Κυβέρνηση. Παράλληλα, απέναντι από τους επισήμους, ως είθισται, έδωσαν το παρών οι ανάπηροι πολέμου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης, η οποία πήρε τη θέση της απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

Την στρατιωτική παρέλαση «άνοιξε» η μπάντα του Δ’ Σώματος Στρατού, με τα εμβατήριά της  συνόδευσε την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων.

Δηλώσεις  από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον Μητροπολίτη, τον Διοικητή Δ’Σώματος Στρατού, τον Αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ και τον Δήμαρχο Ξάνθης

Αρχικά, σε δήλωση για την τιμητική της ημέρας προχώρησε ο ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας, κ. Γεώργιος Σταμάτης. Δήλωσε:

«Γιορτάζουν η Πατρίδα, οι Έλληνες ,το Έθνος. Συγχαρητήρια για την παρέλαση! Αυτή την στιγμή η σκέψη μας είναι στους Έλληνες της Μαριούπολης που υποφέρουν. Ελπίζουμε γρήγορα να έρθει η ειρήνη. Οφείλουμε να φανούμε αντάξιοι για όλα αυτά για τα οποία πολέμησαν οι πρόγονοί μας, αυτή την πατρίδα που παραλάβαμε να την παραδώσουμε ελεύθερη στα παιδιά μας!»

Παντελεήμων: «Το μυαλό μας στρέφεται σε έναν λαό που μάχεται για να κρατήσει την πατρίδα του ,όπως πολέμησαν οι πρόγονοί μας»

Έπειτα, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου , κ. Παντελεήμων  συμπλήρωσε: «Διπλή γιορτή σήμερα, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ,αλλά και ο Ευαγγελισμός του Γένους μας! Καμαρώσαμε τα παιδιά μας, την μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά, τους πολιτιστικούς συλλόγους. Αυτή τη λαμπρά ημέρα, με τη συμμετοχή του λαού μας τιμήσαμε την ημέρα, αφού δύο χρόνια είχαμε στερηθεί αυτή τη δυνατότητα των παρελάσεων. Τιμούμε σήμερα εκείνους που μας πρόσφεραν την ελευθερία. Στην δοξολογία το πρωί αναγνώσαμε μία ευχή της Εκκλησίας, «Κύριε κατάστησον ημας αξίους της Ελευθερίας». Οι πρόγονοί μας, μας την παρέδωσαν κι εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να τη διαχειριστούμε σωστά. Όλα αυτά είναι προς τιμή τους. Εκείνο, όμως που θα ήθελαν οι πρόγονοί μας και που μας άφησαν ως παρακαταθήκη, είναι να ξεχάσουμε το ‘’εγώ’’ και να γίνουμε ’’εμείς’’, να διαφυλάξουμε την ενότητα του λαού μας. Το μυαλό μας στρέφεται σε έναν λαό που μάχεται για να κρατήσει την πατρίδα του ,όπως πολέμησαν οι πρόγονοί μας. Να τους έχουμε στο μυαλό μας, στην προσευχή μας! Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει πως δεν έχουμε το δικαίωμα να ευτυχούμε μόνοι μας, αλλά να ευτυχούμε μαζί με όλους τους ανθρώπους!»

Μήνυμα για τη διατήρηση της ενότητας του Έθνους

Επιπροσθέτως, ο Αντιστράτηγος, Διοικητής Δ’Σώματος Στρατού, Ιωάννης Τσιόπλος ,ανέφερε: «Εύχομαι σε όλους τους κατοίκους της Θράκης, αλλά και στο προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί σε αυτή την ακριτική γη χρόνια πολλά για τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου του ’21.Εύχομαι η Παναγιά να πρεσβεύει για όλους μας  και να σκέπει το Δ’ Σώμα Στρατού!»

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνου Κουρτίδη και του Δημάρχου Ξάνθης, Μανώλη Τσέπελη.

Ο κ.Κουρτίδης τόνισε: «Αισθανόμαστε ιερή περηφάνια  για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας! Όταν οι Έλληνες  ξεκίνησαν τον αγώνα για την Ελευθερία, δεν είχαν τίποτα! Σήμερα τιμούμε την  πίστη Στον Θεό και την Ελευθερία και σε αυτά πρέπει να στηριζόμαστε! Ζούμε δύσκολες εποχές, όμως αν είμαστε ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Χρόνια πολλά σε όλους!»

Καταληκτικά, ο κ. Τσέπελης υπογράμμισε: «Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο! Πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως κάποιοι δικοί μας άνθρωποι θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι! Αν χρειαστεί κι εμείς να θυσιαστούμε για αυτόν τον ευλογημένο τόπο, θα το κάνουμε!»

 

Χρύσα Κιατίπη

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…