Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έντονες αντιδράσεις για τα εκσκαφικά μηχανήματα στο εγκαταλελειμμένο οθωμανικό νεκροταφείο του Πετεινού

Έντονες αντιδράσεις για τα εκσκαφικά μηχανήματα στο εγκαταλελειμμένο οθωμανικό νεκροταφείο του Πετεινού

0

Καταγγελίες για καταστροφές επιτύμβιων πλακών από τους μειονοτικούς βουλευτές, που ζήτησαν την παρέμβαση Εισαγγελέα

Πρόκειται για δημοτική έκταση και για ειλημμένη από το δημοτικό συμβούλιο απόφαση καθαρισμού, λέει ο δήμαρχος Αβδήρων, τονίζοντας ότι δεν έγινε καμία καταστροφή

Το εγκαταλελειμμένο οθωμανικό νεκροταφείο του Πετεινού «ζωντάνεψε» πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στο δήμο Αβδήρων και εκπροσώπους της μειονότητας, με αφορμή εργασίες καθαρισμού στην περιοχή.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, όταν οι δύο μειονοτικοί βουλευτές βρέθηκαν στο χώρο όπου εκτελούνταν οι εργασίες προκειμένου να καθαριστεί ο ευρύτερος χώρος της περιοχής για να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής και ανάδειξης της πολυπολιτισμικότητας και διαμαρτυρήθηκαν για καταστροφές σε μουσουλμανικούς τύμβους. Ο δήμος είχε λάβει σχετική απόφαση για αξιοποίηση του χώρου, αλλά δε μερίμνησε ώστε να γίνουν αρχικά ενέργειες για το τμήμα που περιλάμβανε τα ταφικά μνημεία, τα οποία λόγω του χρόνου και της εγκατάλειψης, είχαν υποστεί εκτεταμένες φθορές και καταστροφές.

Κατεστραμμένες επιτύμβιες πλάκες ταφικών μνημείων από το χώρο του νεκροταφείου

Οι μειονοτικοί βουλευτές ζήτησαν την επέμβαση του Εισαγγελέα, καταγγέλλοντας έντονα το δήμο Αβδήρων, για βεβήλωση του νεκροταφείου και την καταστροφή επιτύμβιων πλακών. Στο σημείο βρέθηκε από νωρίς το πρωί και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σάκης Κριτσίνης, ενώ σωρεία αντιδράσεων εκδηλώθηκε στη συνέχεια και από τη μουφτεία και άλλους αιρετούς της μειονότητας.

Γ.Καλαντζής: Αδιαπραγμάτευτος ο σεβασμός

Από τη Μουφτεία Ξάνθης εκδόθηκε άμεσα ανακοίνωση, που κάνει λόγο για λάθος των τοπικών αρχών και ενημερώνει ότι θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Αβδήρων ξεκίνησε εργασίες για κατασκευή χώρου αναψυχής, πάνω σε παλιό Μουσουλμανικό νεκροταφείο, στην περιοχή του Πετεινού. Τέτοιες ενέργειες δεν συνάδουν στο καλό κλίμα που οικοδομούν τόσα χρόνια χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην περιοχή μας. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Πολιτεία να παρέμβει για να αποκαταστήσει το λάθος των τοπικών αρχών».

Για το θέμα παρενέβη άμεσα και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος με δήλωσή του στο xanthinews.gr τόνισε: «Η καταστροφή νεκροταφείων είναι μια πράξη που πληγώνει βαθιά κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το θρήσκευμά του. Οι εικόνες που είδαμε σήμερα προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Ο σεβασμός προς τους νεκρούς είναι αδιαπραγμάτευτος όπως αδιαπραγμάτευτος είναι και ο σεβασμός προς τους μουσουλμάνους αδελφούς μας στη Θράκη».

Στον Εισαγγελέα απευθύνθηκαν οι μειονοτικοί βουλευτές

Από την πλευρά του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε δήλωσή του ανέφερε: «Η δημοτική αρχή του Δ. Αβδήρων προέβη σε μια πρωτοφανή ενέργεια βεβήλωσης του παλαιού Μουσουλμανικού Νεκροταφείου στον οικισμό του Πετεινού, με σκοπό να μετατρέψει το οικόπεδο σε χώρο αναψυχής. Τα μνήματα που βεβηλώθηκαν χρονολογούνται περίπου από τον 17ο αι. και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την πολιτισμική κληρονομιά μας. Ήδη ενημερώσαμε τον αρμόδιο Εισαγγελέα και ήρθα σε επαφή με τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, ώστε να σταματήσει εδώ αυτό το έγκλημα και να λάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του χώρου».

Έντονη αντίδραση εξέφρασε και ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν με επιστολή του προς τους υπουργούς Παιδείας/Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, σημειώνοντας: «με βαρύτατη θλίψη ενημερώθηκα πως σήμερα το πρωί και περί ώρα 06:30, μπουλντόζες εισήλθαν σε χώρο όπου υπήρχε παλιό νεκροταφείο μουσουλμάνων κατοίκων, στον οικισμό Πετεινός του Δήμου Αβδήρων του Ν. Ξάνθης. Με αίτημα τον καθαρισμό του εν λόγω χώρου για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ως πάρκο αναψυχής για νέους και χωρίς καμία περαιτέρω σύμφωνη απόφαση εκ μέρους του νομίμως συσταθέντος Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Αβδήρων, προχώρησαν στην πλήρη καταστροφή του ιερού αυτού τόπου αφήνοντας πίσω του συντρίμμια.

Ανεξάρτητα από την οποιαδήποτε θρησκευτική αντίληψη δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς μας πως ο σεβασμός που οφείλουμε να αποδίδουμε προς τους νεκρούς μας, αποτελεί υποχρέωση που έλκει την καταγωγή της από τα βάθη των αιώνων. Η υποχρέωση αυτή είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και είναι ανεξάρτητη από φυλή, χρώμα, πολιτισμό και θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Μάλιστα, ο βουλευτής ζητά να παρέμβουν «για να αποτραπεί άμεσα αυτή η άνευ προηγουμένου απαράδεκτη ενέργεια».

Για «ασέβεια» και «ντροπή» έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, περιφερειακός σύμβουλος Ιρφάν Xατζηγκενέ, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «αυτό που έκαναν τα συνεργεία – εκτελώντας φυσικά τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους – αγγίζει τα όρια της προσβολής και της περιύβρισης νεκρών καθώς τα βαρέα μηχανήματα σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμα τους και φυσικά και τις ταφόπλακες που οριοθετούσαν τους τάφους!» και πρόσθεσε: «Καλούμε τον Δήμαρχο Αβδήρων, έστω και τώρα, να θεραπεύσει το βαρύτατο ατόπημά του και καταδικάζουμε απερίφραστα τις έως τώρα ενέργειες του.

Επιπλέον υπογραμμίζουμε ότι η διαχείριση των δημόσιων χώρων και ειδικά αυτών που έχουν επιτελέσει θρησκευτικούς σκοπούς, πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο που δεν θα προσβάλει τις θρησκευτικές παραδόσεις, τον πολιτισμό και τα χρηστά ήθη.

Είναι υποχρέωση κάθε θεσμικού, άρα και του Δημάρχου να λειτουργεί αποκλειστικά με τέτοιους τρόπους και όχι να προσβάλει την ιστορική μνήμη, το θρησκευτικό αίσθημα και τις αξίες των δημοτών».

Σε πολιτικές σκοπιμότητες ανάγει το θέμα ο δήμαρχος Αβδήρων

Απαντώντας για το θέμα που δημιουργήθηκε που αφορά το εγκαταλελειμμένο μουσουλμανικό νεκροταφείο ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης δήλωσε: «Η συγκεκριμένη έκταση είναι 15 στρέμματα και είναι μετεγγραμμένη στο υποθηκοφυλακείο ως δημοτική έκταση εδώ και 55 χρόνια. Το 1987 που έγινε επέκταση του Πολεοδομικού Σχεδίου χαρακτηρίστηκε ως «πράσινη». Το 2018 ο δήμος Αβδήρων έκανε την δήλωση ως δημοτικό ακίνητο στο Κτηματολόγιο και δεν είχε καμία ένσταση, ούτε διεκδικήθηκε από κανένα. Το 2019 δημιουργήθηκε μία Βακούφικη Επιτροπή στο Πετεινό και ζήτησε από τον δήμο να καθαρίσει την έκταση γιατί ήταν απροσπέλαστη και ιδιαίτερα το καλοκαίρι υπήρχε κίνδυνος πυρκαγιάς . Το ίδιο μας ζήτησαν και κάτοικοι του Πετεινού που έχουν σπίτια κοντά. Ο καθαρισμός ξεκίνησε πριν 1,5 χρόνο παρουσία Ιμάμηδων πάντα και του βουλευτή κ. Χ. Ζεϊμπέκ. Στο  πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο καταθέσαμε προτάσεις για έργα που θέλουμε να εντάξουμε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου μας και μεταξύ αυτών ήταν η δημιουργία πάρκου αναψυχής και ανάδειξης της πολυπολιτισμικότητας του χώρου κοντά στο νεκροταφείο . Να το καταστήσουμε επισκέψιμο. Με αφορμή αυτό μειονοτική σύμβουλοι ζήτησαν να παραχωρηθεί η έκταση αυτή στην Βακούφικη επιτροπή. Όμως ο δήμος δεν είναι δυνατόν να μεταγράψει και να μεταβιβάσει την περιουσία του. Θα ήταν απιστία».

Σ’ ότι αφορά τις εργασίες καθαρισμού: «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως καταστροφή. Το νεκροταφείο ήταν εγκαταλελειμμένο εδώ και 100 χρόνια. Θεωρώ ότι κάποιοι πολιτικοί παράγοντες μυρίστηκαν εκλογές και βρήκαν ευκαιρία να υφαρπάξουν ψήφους από την μειονότητα δημιουργώντας θέμα εκεί που δεν υπάρχει».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

*Φωτογραφίες: Κώστας Μαυρομάτης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…