Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επενδύσεις Νέο project 14,66 εκατ. ευρώ από τα Θερμοκήπια Θράκης

Νέο project 14,66 εκατ. ευρώ από τα Θερμοκήπια Θράκης

0
thermokipio-empros

Εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό με την επιχορήγηση να αγγίζει τα 3,6 εκατ. ευρώ. Αφορά νέα θερμοκήπια στο δήμο Τοπείρου

 

Προχωρά η αξιολόγηση και για το γεωθερμικό πεδίο στην Κεσσάνη με το project να αγγίζει τα 13 εκ. ευρώ  – Λύση σύμβασης τον Μάρτιο για την  Agritex στο γεωθερμικό της Κεσσάνης

 

Ως κολοσσός στα γεωθερμικά υδροπονικά θερμοκήπια στην Ευρώπη, κατατάσσεται η εταιρεία  Θερμοκήπια Θράκης. Μια εταιρεία με έδρα το Νέο Εράσμιο Ξάνθης, την οποία δημιούργησαν οι εισηγμένες Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον και επί δέκα χρόνια τώρα επενδύει στον κλάδο της υδροπονίας. Σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε 140 στρέμματα, τα Θερμοκήπια Θράκης κάνοντας χρήση του γεωθερμικού πεδίου  παράγουν κατά βάση ντομάτες και αγγούρια. Η εταιρεία συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία της με τον τζίρο της το 2020 να κινείται πάνω από τα 8 εκατ. ευρώ (στα 8,18 εκατ.).

Νέα Επένδυση 14,66 εκατ. ευρώ από τη Θερμοκήπια Θράκης στον Δήμο Τοπείρου

Η εταιρεία συνεχίζοντας την δυναμική της πορεία πρόκειται να υλοποιήσει ένα νέο project που αφορά επέκταση των εγκαταστάσεων θερμοκηπίων υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας με την κατασκευή νέων θερμοκηπίων. Τα νέα θερμοκήπια θα βρίσκονται και πάλι στον Δήμο Τοπείρου. Η επένδυση είναι  συνολικού ύψους 14,66 εκατ. ευρώ, και έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο  με την επιχορήγηση να αγγίζει τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Νέα επένδυση από τα «Θερμοκήπια Θράκης» στην Κεσσάνη ύψους 12,5 εκ. ευρώ

Την ίδια στιγμή βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την Αποκεντρωμένη  ο φάκελος της εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης για την μίσθωση 130 στρεμμάτων του γεωθερμικού πεδίου Κεσσάνης. Υπενθυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός και η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης & Φυσικών Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης διεξήχθη μέσα στον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το θέμα είναι διαδικαστικό, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα και τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί  η υπογραφή της σύμβασης της εταιρείας με την Αποκεντρωμένη. Η επένδυση στην Κεσσάνη αφορά Θερμοκήπιο για παραγωγή ντομάτας, είναι ύψους 12,5 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει  90 μόνιμες θέσεις εργασίας όπως και στο Εράσμιο. Αυτό είναι πολύ θετικό για την τοπική κοινωνία που έχει οικονομικό και κοινωνικό αντίχτυπο. Το μίσθωμα του γεωθερμικού πεδίου που θα καταβάλλεται από την εταιρεία, υπολογίζεται  με βάση την ενέργεια που καταναλώνεται καθώς αυτό που μισθώνεται είναι η ενέργεια και αποτελεί δημόσιο έσοδο.

Τον Μάρτιο η λύση της σύμβαση με την Agritex του Ομίλου Ευθυμιάδη στο γεωθερμικό της Κεσσάνης

Την ίδια στιγμή που τα Θερμοκήπια Θράκης επεκτείνονται και στο γεωθερμικό πεδίο Κεσσάνης με νέα θερμοκηπιακή επένδυση,  ξεκινά τον Μάρτιο σύμφωνα με πληροφορίες μας, η  λύση της σύμβασης με την εταιρεία Agritex συμφερόντων  του Ομίλου Ευθυμιάδη. Ο Όμιλος ζήτησε παράταση μέχρι τέλος του Δεκέμβρη και αφού αυτή έχει εκπνεύσει  ξεκινά η διαδικασία κατάπτωση της εγγυητικής. Υπενθυμίζουμε ότι ο Όμιλος Ευθυμιάδη είχε υπογράψει σύμβαση μίσθωσης με την Αποκεντρωμένη στις 25 Απριλίου 2017 για την δημιουργία θερμοκηπίου της εταιρείας Agritex –Ενεργειακή ΑΕ του Ομίλου,  η επένδυση όμως δεν προχώρησε. Αρχικά εμφανίστηκε ως αιτία ο αναπτυξιακός νόμος που επεδίωκε η εταιρεία να ενταχθεί καθώς δεν χρηματοδοτούσε επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ στον πρωτογενή τομέα αλλά και όταν στην συνέχεια τροποποιήθηκε πάλι ο Όμιλος δεν την προχώρησε. Η σύμβαση που είχε υπογραφεί έχει λήξει και έτσι η έκταση που μισθώθηκε επιστρέφει στην Αποκεντρωμένη.

Νέα εταιρεία του Ομίλου Ευθυμιάδη ζητά τα δικαιώματα του γεωθερμικού πεδίου της Agritex – Έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό

Την στιγμή που εξετάζεται η λύση της σύμβασης με την Agritex,  μια νέα εταιρεία του ίδιου Ομίλου Ευθυμιάδη,  ζητά την παραχώρηση των δικαιωμάτων του γεωθερμικού πεδίου της Agritex.  Η εταιρεία αυτή έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό αλλά δεν έχει δικαιώματα του γεωθερμικού πεδίου καθώς  είναι άλλη εταιρεία παρότι του ίδιου Ομίλου. Πηγές αναφέρουν ότι δικαιώματα στο πεδίο μπορεί να αποκτήσει μετά την λύση της σύμβασης και την επαναπροκήρυξη του πεδίου. Δηλαδή με επανάληψη της διαδικασίας. Ωστόσο αυτό θεωρείται αμφίβολο. Σύμφωνα  μάλιστα με πληροφορίες η εν λόγω εταιρεία δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το πεδίο για επένδυση αλλά να το μισθώσει σε άλλον επενδυτή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επενδύσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…