Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

0

Μια πρόταση για το τουριστικό τρένο
Συμπολίτης αναγνώστης της εφημερίδας διαβάζοντας για την επαναφορά σε νέες βάσεις του Τουριστικού τρένου από Τοξότες έως Δράμα, τηλεφώνησε και έκανε μια πρόταση συμπληρωματική για το θέμα.
Πρότεινε λοιπόν στο τρένο αυτό, να υπάρχει ένα σημείο που θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των τουριστών ως προς την προσφορά καφέ, τσάι βουνού και άλλων ενδεχομένως ροφημάτων, σάντουιτς ή παραδοσιακών άλλων ειδών για πρωινό ή δεκατιανό, νερό και ότι άλλο μπορεί να εκτιμηθεί.
Η πρόταση του συμπολίτη μας είναι καθ’ όλα σωστή κι όταν με το καλό αρχίσει η λειτουργία του τουριστικού τρένου να υλοποιηθεί κι αυτή.
Γ.Δ.


Κυνικοί πολιτικοί
Κυνικότητα, έπαρση και μηδέν σοβαρότητα. Υπάρχουν σε αρκετούς πολιτικούς. Οι οποίοι για να αυτοπροβληθούν για κάποια τους ενέργεια που δεν ήταν και ιδιαίτερα έντιμη και έξυπνη, την λένε με οίστρο μάλλον και χαμόγελα αυτοπαινευόμενοι.
Ξεχνούν ή δεν αντιλαμβάνονται πως τα μικρόφωνα ή τα μαγνητόφωνα είναι ανοιχτά. Και τότε γελοιοποιούνται σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ κάποιοι που τους ανέχονται ακούγοντάς τους, χάνουν και το υπουργείο τους.
Προφανώς καμία συμπάθεια για όλους αυτούς τους ανόητους πολιτικούς. Απεναντίας ερωτηματικά για το πώς έφθασαν και μέχρι εκεί…
Γ.Δ.


Φτωχή Περιφέρεια
Η αίσθηση δεν είναι ευχάριστη. Μάλιστα θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη. Το να ζεις δηλαδή σε μια περιφέρεια φτωχή, μειονεκτούσα, από τις φτωχότερες όχι μόνον της πατρίδας σου αλλά και της Ευρώπης.
Τα στοιχεία του 2019 δεν είναι αισιόδοξα, δεν δίνουν προοπτική για αλλαγή, για ανάπτυξη, για πρόοδο, για γενική ανάταση.
Για ν’ αλλάξει αυτό το κλίμα πρέπει να γίνουν πολλά και σημαντικά και τίποτε μέχρι στιγμής δεν δείχνει πως τα πράγματα θ’ αλλάξουν, θα βελτιωθούν.
Άσχημο, ιδιαίτερα προβληματικό το συναίσθημα της φτώχειας της περιφέρειας που συνήθως συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους νομούς.
Γ.Δ.


Φτωχότερος νομός η Ξάνθη
Στην φτώχεια της περιφέρειας, ιδού και ο φτωχότερος νομός που είναι αυτός της Ξάνθης από τους συνολικά πέντε. Ο κατήφορος συνεχίζεται και οι ταγοί του τόπου μένουν αδιάφοροι.
Ο καθένας κοιτάζει τη δική του βόλεψη, αδιαφορεί για το τι γίνεται δίπλα του και τα οικονομικά πράγματα ακολουθούν μια πτωτική πορεία.
Βόρειο Αιγαίο και Περιφέρεια ΑΜΘ, στις δύο τελευταίες θέσεις. Η Ξάνθη, ο φτωχότερος νομός της περιφέρειας με το χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα των 9.803 ευρώ, θα πρέπει ν’ αφυπνιστεί. Να δουν όλοι κατάματα τις ευθύνες τους και να εργαστούν για την αλλαγή του κλίματος.
Κυβέρνηση, δήμαρχοι, βουλευτές, διάφοροι φορείς θα πρέπει να κινηθούν για να σηκώσει κεφάλι ο νομός της Ξάνθης πριν είναι αργά, πριν το κακό γίνει μη αναστρέψιμο.
Γ.Δ.


Συμπέρασμα
Είναι γεγονός πως δεν είναι παραγωγικό οι νομοί της περιφέρειάς μας οικονομικά να «τροφοδοτούνται» από τους δημοσίους υπαλλήλους, το εμπόριο και την εστίαση, ενώ ο πρωτογενής τομέας χρόνο τον χρόνο μειώνεται.
Έτσι, ένας νομός αγροτοκτηνοτροφικός, που πρόσφερε τα μέγιστα στην τοπική οικονομία, έχει συρρικνωθεί σημαντικά.
Από την άλλη, ο τομέας της βιοτεχνικής και βιομηχανικής παραγωγής έχει επίσης μειωθεί σημαντικά με δεκάδες επιχειρήσεις να έχουν διακόψει την λειτουργία τους.
Μόνον με τον τομέα των υπηρεσιών στον οποίο δεν συμμετέχει μάλιστα ο τουρισμός, ένας νομός δεν έχει μέλλον, δεν μπορεί να πάει μπροστά!
Γ.Δ.


Τι πρέπει να γίνει;
Το ερώτημα είναι δύσκολο και η απάντηση δεν είναι προϊόν σκέψης και ιδεών ενός.
Εδώ για να δοθεί μια ολοκληρωμένη απάντηση χρειάζονται πολλοί άνθρωποι να συσκεφθούν, να πουν τις προτάσεις τους, να διαφωνήσουν, να συμφωνήσουν και τελικά να καταλήξουν σε κάτι. Κι αυτό βέβαια θα είναι το εγχειρίδιο, ο οδικός χάρτης που θα συμφωνήσουν όλοι πως θα εργαστούν για να υλοποιηθεί το περιεχόμενο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό.
Απαιτείται επομένως συστράτευση όλων. Από την περιφέρεια, βουλευτές, δημάρχους, Επιμελητήρια, Εργατικό Κέντρο, φορείς του ιδιωτικού τομέα, Εργοδότες, εκπρόσωποι φορέων, ΕΑΣ, Βιομηχάνων.
Με οδηγό τις προτάσεις της Διακομματικής για τη Θράκη και τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Το μέλλον της Ξάνθης βρίσκεται στα χέρια των Ξανθιωτών. Αυτοί θα πρέπει ν’αγωνιστούν. Για τους ίδιους αλλά και τα παιδιά τους.
-Εμπρός λοιπόν, αγώνας!
Γ.Δ.


Ακρίβεια παντού…
Ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών η ακρίβεια που είναι ορατή πλέον σε όλα τα είδη. Κάθε εβδομάδα και διαφορετικές τιμές στα ράφια των μάρκετ. Μιλάμε για είδη πρώτη ανάγκης που εφοδιάζονται τα νοικοκυριά που έχουν και μικρά παιδιά, όπως γαλακτοκομικά. Ο μισθός εξανεμίζεται έως τα μισά του μήνα. Δεν είναι μόνο η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα κηπευτικά είναι και οι τεράστιες αυξήσει στο ρεύμα αλλά και στην θέρμανση.  Κι όλα βέβαια είναι αλληλένδετα, κρίκοι στην  ίδια αλυσίδα.
Η κυβέρνηση δίνει επιδόματα για το ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρόθεσή της είναι να δοθεί και για τρόφιμα στα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι ένα βοήθημα αλλά δεν είναι ικανό να αντισταθμίσει τις απώλειες εισοδήματος από την ακρίβεια.
Μ.Ξ.


Για την Πρωτοβάθμια Υγεία
Με ικανοποίηση πληροφορήθηκα πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει ένα ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μάλιστα, κι εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά, σ’ αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν όλοι οι γιατροί (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και θα έχουν πρόσβαση όλοι οι  πολίτες.
Ειλικρινά ικανοποιούμαι σαν άνθρωπος αλλά και σχολιαστής που ακόμη προχθές σχολίαζα τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η αλλαγή στο χώρο της Υγείας από την Πρωτοβάθμια Βαθμίδα.
Έτσι, χάρηκα πληροφορούμενος πως στον πυρήνα των αλλαγών θα βρίσκεται ο οικογενειακός γιατρός, παρέχοντας συνεχή φροντίδα στους ασφαλισμένους, με στόχο την πρόληψη ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.
-Ίδωμεν.
Γ.Δ.


Θλιβερά πρωτεία
Κάθε νομός και διαφορετικός καημός. Εμείς βρισκόμαστε τελευταίοι στον οικονομικό τομέα, αλλά ο γειτονικός νομός Σερρών κατέχει μια μακάβρια πρωτιά. Βρίσκεται ψηλά στη λίστα των νομών σε θανάτους από κορωνοϊό.
Πάνω από 708 άτομα έχασαν τη ζωή τους εκεί, 415 στην Καβάλα και 412 στη Δράμα. Και η λίστα των θανάτων συνεχίζεται δυστυχώς.
Μάλιστα, πανελλαδικά, μόνον από την αρχή του έτους έως τις 18 Ιανουαρίου 2022, έχασαν τη ζωή τους 1500 άνθρωποι από τον κορωνοϊό.
Πρόκειται για ηλικιωμένους στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και ανεμβολίαστους που επιμένουν στην άρνησή τους πέραν κάθε λογικού και επιστημονικού επιχειρήματος.
Γ.Δ.


Πανδημία φόβου
Η κατάσταση με την πανδημία στην χώρα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη καμπή της. Καθημερινά έχουμε περισσότερους από 100 νεκρούς ενώ παρουσιάζεται μια ύφεση στους διασωληνωμένους και στα κρούσματα σε σχέση με τα τελευταία στοιχεία και όχι βέβαια με την αρχή της πανδημίας. Τότε είχαμε 5 νεκρούς την ημέρα και είμασταν lockdown και τώρα 100 και σκεφτόμαστε πως θα διοργανώσουμε καρναβάλια. Οι επιστήμονες που πλέον είναι οι νέοι «μαϊντανοί» στα κανάλια με τις αντικρουόμενες απόψεις προκαλούν σύγχυση και περισσότερο φόβο στον κόσμο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι με τρεις δόσεις εμβολίου  και πάλι κανονικότητα δεν έχουμε. Με μάσκες κυκλοφορούμε, και κόσμο δεν βλέπουμε. Έχουμε περιορίσει τις κοινωνικές μας επαφές, έχουμε κλειστεί στον εαυτό μας και φως δεν βλέπουμε.  Που θα μας βγάλει όλο αυτό; Οι άλλες χώρες σιγά – σιγά ανοίγουν όπως η Δανία, η Φινλανδία. Εμείς σε θανάτους ξεπεράσαμε και το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι δεν κάναμε σωστά …Κάπου το χάσαμε…
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…