Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

0

Πάνω απ’ όλα ο νόμος
Υπόθεση Νόβακ Τζόκοβιτς τέλος. Εντάξει έμεινε στην επικαιρότητα επί αρκετές ημέρες, αλλά στο τέλος ήρθε η αποπομπή από την Αυστραλία.
Όντως ο Τζόκοβιτς είναι σπουδαίος τενίστας αλλά και η Αυστραλία είναι μια σοβαρή χώρα που πρωτίστως σέβεται τους νόμους που έχει σε ισχύ.
Κι επειδή ο κακομαθημένος τενίστας δεν το έλαβε υπ’ όψιν του αυτό, τελικά ακυρώθηκε η βίζα του και ως εκ τούτου έφυγε πίσω αμέσως.
Μάλιστα η απόφαση ήταν ομόφωνη και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Το δικαστήριο αποφάσισε και πέραν τούτου δεν ισχύει τίποτε άλλο.
Το δίδαγμα για μας εδώ στα Βαλκάνια είναι ισχυρό, αρκεί να το ερμηνεύσουμε σωστά.
Γ.Δ.


Απαράδεκτη πράξη
Ναι, συνέβη και είναι ενδεικτικό μιας νοοτροπίας από μερίδα συμπολιτών μας.
Πρωί στην κεντρική πλατεία. Οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου, πάρκαρε στην πλατεία περιμένοντας προφανώς τη σύζυγο ή άλλα μέλη να εισπράξουν κάποιο επίδομα. Μετά από διαμαρτυρίες περαστικών συμπολιτών, έκανε μια ωραία στροφή επί της πλατείας κι έφυγε!
Το γεγονός αυτής της πράξης αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως οι φερόμενες ως «ευπαθείς» ομάδες πως έχουν αποθρασυνθεί.
Πλέον δεν λογαριάζουν τίποτε και κανέναν. Μάλιστα η παραβατικότητά τους έχει αυξηθεί και λειτουργούν αυθαίρετα κι όπως τους βολεύει.
Γ.Δ.


Κρυπτονομίσματα και ψηφιακό ευρώ
Σήμερα ως νομίσματα παγκόσμιας αποδοχής και κυκλοφορίας έχουμε το δολάριο πρώτα και ακολούθως το ευρώ. Νομίσματα γνωστά στη διακίνηση των αγαθών αλλά και των χρηματιστηριακών εργασιών.
Βέβαια υπάρχουν κι άλλα νομίσματα μεγάλων χωρών όπως Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Αγγλίας, όμως οι υπολογισμοί στις αγορές γίνονται συνήθως σε δολάρια και Ευρώ.
Εδώ και λίγο καιρό όμως εμφανίστηκαν ηλεκτρονικά νομίσματα όπως το κρυπτονόμισμα και συζητείται το ψηφιακό ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως σταδιακά όχι μόνο θα μειώνεται η χρήση χαρτονομισμάτων αλλά οι συναλλαγές θα έχουν άλλη τελείως διαφορετική μορφή στο κοντινό μέλλον.
Γ.Δ.


Αντεπίθεση τώρα
Η πληροφορία από αξιόπιστη πηγή που γνωρίζει συζητήσεις, συσκέψεις και αποφάσεις ανθρώπων κοντά στον δήμαρχο Μανώλη Τσέπελη.
Μου έλεγε, πως ο δήμαρχος «σφύριξε την έναρξη» του παιγνιδιού για τα δύο χρόνια που έχουν μπροστά τους. Δηλαδή, όλη η ομάδα ξεκινά οργανωμένα τη δουλειά με το συντονισμό του δημάρχου για μια σειρά παρεμβάσεων  στην πόλη, εκτέλεση έργων που θα σηματοδοτήσουν μια νέα περίοδο.
Παράλληλα, μου ανέφερε πως ο δήμαρχος μετά την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου, ξεκινά στοχευμένα άλλα έργα. Το ποια θα είναι αυτά θα τα δούμε σύντομα όπως και η Κοινωνία της Ξάνθης.
Σε αναμονή  λοιπόν για τα καλά νέα.
Γ.Δ.


Ιδέες υπάρχουν, τα ευρώ λείπουν
Το έχουμε ήδη επισημάνει πως μπήκε ορεξάτος ο Κώστας Κουρτίδης στη σκηνή της αντιπεριφέρειας. Μας το απέδειξε και με το περιεχόμενο της συνέντευξής του.
Βέβαια αναφέρθηκε σ’ ένα μεγάλο εύρος παρεμβάσεων που μας προβλημάτισε ως προς την δυνατότητα υλοποίησης αυτών. Πρώτον για τις αρμοδιότητες που διαθέτει και την οικονομική στήριξη αυτών ως προς την υλοποίησή τους. Δυστυχώς, και στις δύο περιπτώσεις μικρές είναι οι δικές του παρεμβάσεις ως αντιπεριφέρεια. Μακάρι να μπορούσε αυτό να το αλλάξει αλλά δύσκολο  να το πιστέψουμε διότι οι αποφάσεις και χρηματοδοτήσεις από αλλού εγκρίνονται.
Τέλος πάντων, ο ίδιος ο Κ.Κουρτίδης είναι αισιόδοξος, έχει σχέδια, δείχνει ορεξάτος να δουλέψει. Δε μένει σε μας παρά να του ευχηθούμε επιτυχία στα σχέδιά του, παρότι χωρίς ταμείο δουλειά δεν γίνεται.
Εδώ η αντιπεριφέρεια δεν διαθέτει ένα ποσό για να προμηθεύεται τον Τοπικό Τύπο.
Άρα, θα μείνουν τα σχέδια και η Κομοτηνή θα κάνει κουμάντο. Δυστυχώς.
Γ.Δ.


Πρόβλημα
Παρότι μας χωρίζουν ακόμη δύο χρόνια περίπου πριν τις δημοτικές εκλογές, υπάρχουν κάποια προβλήματα σε ορισμένους συνδυασμούς που θα πρέπει να λυθούν.
Παράδειγμα στο δήμο Αβδήρων. Όχι στην πλευρά της πλειοψηφίας. Αυτή είναι μπετόν αρμέ και σχεδόν ως έχει θα πάει και στην τρίτη αναμέτρηση.
Το πρόβλημα υπάρχει στην παράταξη του Βασίλη Τσολακίδη και έχει να κάνει με τον επικεφαλής, δηλαδή τον Τσολακίδη. Ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό αλλά και πρόσφατα πως τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή.
Το βρίσκω λογικό μετά από τόσα χρόνια, αρκετά μάλιστα, που υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο σαν πρόεδρος όσο και σαν δήμαρχος και με επιτυχία θα έλεγα.
Έτσι, εκτίμησε πως αρκετά προσέφερε εκεί και πως ήρθε η ώρα της αποχώρησης.
Εκεί λοιπόν είναι το θέμα.
Γ.Δ.


Υπάρχει πρόβλημα
Ο Τσολακίδης λοιπόν είτε πάρει το χρίσμα για υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είτε όχι, θ’ αποχωρήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ως εκ τούτου, δημιουργείται θέμα ως προς το ποιος θα τον αντικαταστήσει στην παράταξη. Το θέμα λοιπόν έχει τρεις παραμέτρους. Η πρώτη είναι η παράταξη ν’ αποφασίσει και μεταξύ τους να ορίσουν έναν ως πρώτο. Η δεύτερη να εκφράσει την επιθυμία αυτή ένας τρίτος εκτός παράταξης και να γίνει αποδεκτός από τους υπόλοιπους. Τρίτη λύση είναι να διαλυθεί η παράταξη κάτι φυσικά που δεν το επιθυμεί ούτε ο Τσολακίδης κι ούτε το ΠΑΣΟΚ.
Η περίπτωση να ηγηθεί της παράταξης ο Τσιναρίδης Νίκος, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μάλλον δύσκολη, διότι δύο χρόνια τώρα ο Τσιναρίδης δεν έδωσε τέτοια στοιχεία επιθυμίας του να ηγηθεί της παράταξης.
Τελικά, υπάρχει πρόβλημα που ίσως το λύσει ο εναπομείνας χρόνος
-Ίδωμεν.
Γ.Δ.


Ένα γνωστό φαινόμενο
Το φαινόμενο είναι συνηθισμένο στα κόμματα. Κυρίως όταν αυτά βρίσκονται εκτός εξουσίας. Το φαινόμενο λοιπόν είναι το εξής. Όταν διαφαίνεται πως ένα κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της κατάληψης της εξουσίας, τότε υπάρχει πληθώρα ατόμων που προσφέρονται να είναι στα ψηφοδέλτια. Αντιθέτως, όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, τότε δύσκολα βρίσκει υποψήφιους. Ψάχνει, κι αν δεν βρει άτομα αξιόλογα, τότε καταφεύγει σε υποχρεωτική επιλογή δευτεροκλασάτων.
Το ζήσαμε, το γνωρίζετε κι εσείς αγαπητοί, είναι μια επαναλαμβανόμενη ιστορία που βέβαια δείχνει πως υπάρχουν διάφορα κριτήρια στους υποψήφιους που θέλουν όσο γίνεται να είναι σίγουροι για την εκλογή τους.
Γ.Δ.


Δεν αρκούν οι νουθεσίες όταν «παίζονται» ανθρώπινες ζωές
Ήταν πολύ καθαρή και πολύ συνετή η δήλωση και η προτροπή του μητροπολίτη μας κ. Παντελεήμονα προς τους ιερείς αρνητές του εμβολίου  που με την ρητορική τους καλούν τους ενορίτες τους να μην εμβολιαστούν. Δεν δίστασε να πει πως έχουν πάρει κόσμο στο λαιμό τους και παρόλα αυτά συνεχίζουν. Κι είναι έτσι ακριβώς. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που άνθρωποι πέθανα από κορωνοϊό γιατί άκουσαν τον πνευματικό τους και δεν εμβολιάστηκαν. Μάλιστα σε χωριό της Ξάνθης πρόσφατα είχαμε πέντε θύματα από τον κορωνοϊό που εμπιστεύτηκαν τον αντιεμβολιαστή ιερέα τους και πέθαναν από κορωνοϊό. Είναι τόση η θλίψη και η οργή των συγγενών που πρόκειται να ζητήσουν εισαγγελική παρέμβαση. Γιατί σωστή είναι η προτροπή και η νουθεσία αλλά δεν αρκεί όταν μάλιστα διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό.
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν δηλώσεις Αγιορείτη μοναχού για αντιεμβολιαστές μοναχούς, που καλούν πιστούς να μην εμβολιαστούν και ευθύνονται για πολλούς θανάτους.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι καταγγελλόμενοι μοναχοί και να διακριβωθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Μ.Ξ.


Συγκρατημένη αισιοδοξία
Την αισιοδοξία τους εκφράζουν τώρα οι επιστήμονες ότι άρχισε η αποκλιμάκωση της πανδημίας με τα κρούσμα να μειώνονται σταδιακά. Αυτό όμως που ανησυχεί είναι ότι οι σκληροί δείκτες που αφορούν την θνησιμότητα και τις διασωληνώσεις έχουν αυξηθεί μετά την επέλαση της Όμικρον  και έχουν ανοδικές τάσεις. Αυτό δείχνει ότι αφ’ ενός ή Δέλτα δεν υποχωρεί αλλά και ότι και η Όμικρον προκαλεί βαρύτερη νόσηση και θανάτους σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε ανεμβολίαστους. Αυτό που είναι επίσης μια θλιβερή πρωτιά της χώρας μας είναι ότι μεταξύ των χωρών του ανεπτυγμένου κόσμου, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 7,62 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, έναντι: 5,1 της Ιταλίας, 4,85 της Ρωσίας. Όπως εξηγούν ειδικοί αυτό συμβαίνει γιατί έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων σ’ αυτές τις ηλικίες αλλά και στο ΕΣΥ που πλέον έχει ξεπεράσει τις αντοχές του.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…