Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έγινε στάχτη ένας αιώνας ιστορίας στην Καπναποθήκη

Έγινε στάχτη ένας αιώνας ιστορίας στην Καπναποθήκη

1

Καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά το διατηρητέο αλλά εγκαταλελειμμένο κτίριο της οδού Αναξάρχου

Μετρούν ζημιές οι περίοικοι. Δεν επεκτάθηκε η πυρκαγιά σε άλλα οικήματα. Σήμερα διενεργείται αυτοψία για την επικινδυνότητα του κτιρίου

Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά προκειμένου η φωτιά που ξέσπασε στην Καπναποθήκη της οδού Αναξάρχου και Καπναποθηκών να τυλιχθεί στις φλόγες, σκεπάζοντας την πόλη με ένα τρομακτικό σύννεφο μαύρου καπνού.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 10 περίπου το πρωί της Δευτέρας και μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά επεκτάθηκε στο σύνολο του θηριώδους κτηρίου που παρέμενε για χρόνια εγκαταλελειμμένο.

Το έργο της κατάσβεσης ξεκίνησε άμεσα η Πυροσβεστική προσεγγίζοντας όλες τις πλευρές του κτηρίου, ώστε να ελέγξει τη φωτιά. Οι ένοικοι των γειτονικών διαμερισμάτων έριχναν έντρομοι νερό από τα μπαλκόνια, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε περιμετρικά της Καπναποθήκης, κοιτώντας με έκπληξη και τρόμο τη φωτιά.

Η στέγη γρήγορα υποχώρησε ενώ τα υλικά, κυρίως τα σίδερα που πήραν φωτιά, καθώς και τα ξύλα, εξαιρετικά εύφλεκτα λόγω παλαιότητας, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα θερμότητας.

Εκτεταμένος ήταν ο αγώνας των πυροσβεστών που επιχειρούσαν από όλες τις πλευρές, προκειμένου να μην επεκταθεί σε άλλα οικήματα η φωτιά, ενώ και οι υδροφόρες του δήμου και της ΔΕΥΑΞ τέθηκαν στη διάθεση της Πυροσβεστικής για να συνεχίσει το έργο της.

Ακόμη και πολίτες, ακόμη και μαθητές, έσπευσαν, προκειμένου να απομακρυνθούν τα αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα περιμετρικά, προκειμένου να μην καούν.

Η φωτιά τέθηκε σε έλεγχο το μεσημέρι, ωστόσο δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν σε επιφυλακή στο σημείο, τουλάχιστον για ένα 24ωρο.

Συνολικά επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα

Συνδρομή από τις υπηρεσίες του δήμου

Για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφύγουν τα αποκαΐδια και τον καπνό, δόθηκε εντολή και έκλεισαν τα σχολεία που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ ενημερώθηκαν οι γονείς, ώστε να παραλάβουν τους μαθητές.

Το τμήμα Πρασίνου ανέλαβε να κόβει και να απομακρύνει τα δέντρα που βρίσκονται στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, ενώ και η υπηρεσία καθαριότητας συνέδραμε ώστε να απομακρυνθούν καμένα υλικά από την πυρκαγιά.

Στο σημείο της φωτιάς έφτασαν και διασώστες του Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, όπου απαιτηθεί.

Από τη θερμότητα υπέστησαν ζημιές αυτοκίνητα και τμήματα διαμερισμάτων

Καταστροφές μετρούν οι περίοικοι της Καπναποθήκης της οδού Αναξάρχου, αφού η φωτιά μπορεί να μην επεκτάθηκε σε άλλα οικήματα, ωστόσο ζημιές προκλήθηκαν σε παρακείμενα οχήματα και διαμερίσματα από την υψηλή θερμότητα. Οι καταστροφές επικεντρώθηκαν στο οικοδομικό συγκρότημα στη συμβολή των οδών Λευκίππου και Καπναποθηκών.

Η πυροσβεστική ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι τις καταγραφές των ζημιών σε σπίτια και αυτοκίνητα, εισπράττοντας και την έντονη αναστάτωση των κατοίκων, καθώς η φωτιά έφτασε μια ανάσα απ’ τα σπίτια τους.

Στο εν λόγω οικοδομικό συγκρότημα καταστράφηκαν ολοσχερώς τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα, κάηκαν από τη θερμότητα τέντες και τμήματα διαμερισμάτων. Η περιοχή γέμισε αποκαΐδια από τα υλικά και τμήματα των δέντρων που κάηκαν.

Ο δήμος έχει μεριμνήσει ώστε οι περίοικοι που έχουν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους να διαμείνουν σε ξενοδοχείο της πόλης, μέχρις ότου γίνει ξανά δυνατό να επιστρέψουν.

Εσπευσμένα ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες της Καπναποθήκης

Η Πολιτική Προστασία του δήμου μερίμνησε από την ίδια μέρα ώστε να ενημερωθούν εσπευσμένα οι ιδιοκτήτες της Καπναποθήκης, αφού πρώτα εντοπιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο ανήκει στους κληρονόμους του καπνέμπορα Πετρίδη από την Καβάλα, στην ΕΤΒΑ και πιθανότατα και σε άλλους.

Την ίδια κιόλας μέρα έγινε και αυτοψία στην Καπναποθήκη «Π» ωστόσο μετά από έλεγχο σε όλους τους ορόφους δεν εντοπίστηκαν ζημιές.

Απαγορεύεται προληπτικά η διέλευση από την οδό Αναξάρχου

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Ξάνθης, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς σε κτήρια – καπναποθήκες επί της οδού Αναξάρχου στην πόλη της Ξάνθης και αποσκοπώντας στην πρόληψη οποιουδήποτε είδους τραυματισμού οιουδήποτε και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας., αποφάσισε τον περιορισμό – απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων και των πεζών στην οδό Αναξάρχου, από τη συμβολή της με την οδό Καπνεργατών μέχρι τη συμβολή της με την πάροδο Αναξάρχου, παραπλεύρως του ΚΤΕΛ Ν. Ξάνθης που οδηγεί σε αυτό, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας πιθανής ολικής ή μερικής κατάρρευσης των κτηρίων – καπναποθηκών.

Στο σημείο επιτρέπεται μόνο η κίνηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ΕΛ.ΑΣ, Π.Υ., ΕΚΑΒ) ή υπαλλήλων – συνεργείων που θα εργαστούν προς εκτίμηση ή αποκατάσταση των ζημιών (Δήμος Ξάνθης, μηχανικοί και λοιποί).

Η απαγόρευση ισχύει από την 14:00 ώρα της 18/01/2022 και μέχρι της οριστικής Απόφασης των αρμόδιων Υπηρεσιών περί της στατικότητας και περαιτέρω τύχης των οικοδομημάτων (κατεδάφιση, επισκευή, αποκατάσταση), όσο αφορά την ασφαλή κίνηση – κυκλοφορία όλων επί της οδού Αναξάρχου.

Με μέριμνα του Τ.Τ. Ξάνθης και του Δήμου Ξάνθης τοποθετήθηκαν σιδερένια κιγκλιδώματα, κορδέλες και σήμανση σύμφωνα με τα ισχύοντα για την έγκαιρη ενημέρωση όλων (οδηγών και πεζών) για την απαγόρευση εισόδου προς αποφυγή τραυματισμού – ατυχήματος.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από τις παρακείμενες οδούς.

Ξεκίνησε η προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς

Το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής έχει ξεκινήσει την έρευνα ώστε να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο πρώτο συμπέρασμα.

Οι περίοικοι πάντως, αναφέρουν ότι είχαν πολλάκις διαμαρτυρηθεί για την έντονη βλάστηση και εγκατάλειψη στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο του οικήματος, ενώ είχαν εντοπίσει και κίνηση εντός, πιθανώς από άτομα που δεν είχαν στέγη ή βρίσκονταν μη νόμιμα στη χώρα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ένοικοι της γειτονικής οικοδομής με υπογραφές είχα απευθυνθεί στις αρμόδιες τοπικές αρχές ζητώντας τη συνδρομή τους και εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις συνθήκες επικινδυνότητας που δημιουργούνται, ωστόσο, όπως μας μετέφεραν δεν υπήρξε κάποια ενέργεια.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι περίοικοι δεν αποκλείεται να στραφούν νομικά κατά των ιδιοκτητών, για τις ζημιές που υπέστησαν.

Σύμφωνα δε, με άλλες πληροφορίες στο υπόγειο της καπναποθήκης υπήρχε ποσότητα από παλιά καπνά 60 και χρόνων, που εκ των πραγμάτων, αποτέλεσαν προσάναμμα για να επεκταθεί σε ελάχιστο χρόνο η φωτιά.

Αυτοψία σήμερα για την εκτίμηση της επικινδυνότητας

Μπορεί η φωτιά να τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο τα βλέμματα των αρμοδίων επικεντρώνονται πλέον στην επικινδυνότητα του οικοδομήματος ως προς τη στατικότητα, λόγω της εκτεταμένης πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις στα υλικά του οικήματος.

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης, αυτεπαγγέλτως η υπηρεσία Δόμησης κινητοποιήθηκε, ώστε σήμερα, Τετάρτη η αρμόδια τριμελής επιτροπή για την εκτίμηση της επικινδυνότητας να προβεί σε αυτοψία.

Η επικινδυνότητα αφορά σε πιθανή κατάρρευση, ολική ή τμηματική, που μπορεί να προκληθεί από τα καιρικά φαινόμενα (πχ δυνατοί άνεμοι), λόγω της επίδρασης του γεγονότος. Επειδή πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, συνεννόηση θα υπάρξει και με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

Η εγκατάλειψη έφερε κίνδυνο και καταστροφή

Την είδηση της φωτιάς υποδέχθηκε με τρόμο, αλλά και θλίψη η τοπική κοινωνία, καθώς είδε να καίγεται στις στάχτες ένα σημαντικό τμήμα της ιστορίας του τόπου, αυτό της καπνοπαραγωγής και εμπορίας καπνού. Πολλές ήταν οι αναρτήσεις των συμπολιτών τόσο για την απώλεια από την αρχιτεκτονική της πόλης, όσο και ως τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με αυτή την αφορμή άνοιξε και πάλι η συζήτηση για τα διατηρητέα ακίνητα που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό του καπνού, αλλά είτε ανήκουν σε ιδιώτες είτε σε δημόσιους φορείς, αφήνονται στην τύχη τους και καταστρέφονται. Να σημειώσουμε ότι το κτίριο σε σχήμα «Γ», αποτελεί μίας από τις μεγαλύρες καπναποθήκες της περιοχής. Επρόκειτο για το καπνομάγαζο της αμερικάνικης “GLENN TOBACCO Co INC που αργότερα περιήλθε στην κυριότητα του καπνέμπορα Πετρίδη.

Η Καπναποθήκη διατίθετο από τις ιδιοκτήτες προς πώληση και επρόκειτο για κτίσμα με υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους με 750 τμ σε κάθε όροφο.

Χάθηκε στις στάχτες η ιστορία ενός αιώνα και πλέον

 

Πολίτες πετούν νερό με λάστιχα από τα μπαλκόνια

Επίπονες προσπάθειες Πυροσβεστικής, δήμου και ΔΕΥΑΞ στο έργο της κατάσβεσης

Στο σημείο της πυρκαγιάς βρέθηκαν εξαρχής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης και ο αντιδήμαρχος ΤΥ Γιάννης Ζερενίδης μαζί με άλλα στελέχη της δημοτικής αρχής (ο δήμαρχος απουσίαζε στην Αθήνα), προκειμένου να συντονίσουν την παρουσία και συνδρομή των υπηρεσιών του δήμου στην επιχείρηση. Αμφότεροι απέδωσαν εύσημα στην Πυροσβεστική που κατάφερε να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της κατάσβεσης με αμεσότητα και αποδεικνύοντας την ετοιμότητά της.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης, που βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς μαζί με τον Χρήστο Μούρκα, ευχαρίστησε το προσωπικό των υπηρεσιών του για την άμεση συνδρομή. Όπως ανέφερε: «αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της ΔΕΥΑΞ, όπου μετά από εντολές βρέθηκαν όλοι μαζί, με 3 βυτία και 8 εργαζομένους στο σημείο της επικίνδυνης πυρκαγιάς. Κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να συνδράμουν στο έργο της πυροσβεστικής. Παρέμειναν στο χώρο, κάτω από τις εντολές της πυροσβεστικής υπηρεσίας, για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς. Ευχαριστώ από καρδιάς για το ζήλο που δείχνετε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…