Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2022

0

Σεισμός
Εντάξει θα πει κάποιος ή κάποιοι, μικρής έντασης ήταν η σεισμική δόνηση της Κυριακής το βράδυ και θα συμφωνήσω μαζί τους.
Όμως και μόνον η σκέψη ενός σεισμού τρομάζει τον κόσμο. Η περίπτωση του σεισμού είναι τελείως διαφορετική εξαιτίας της ξαφνικής εμφάνισης που στην αρχή σε ακινητοποιεί μέχρι ν’ αποφασίσεις πως θ’ αντιδράσεις, εάν βέβαια προφτάσεις.
Γι’ αυτό ο σεισμός είναι τρομακτικός. Χάνεις ξαφνικά την αίσθηση της πραγματικότητας, βλέπεις πως υπάρχει μια άλλη κατάσταση διαφορετική στο περιβάλλον και ενστικτωδώς κινείσαι προς την έξοδο από το κτίριο προς ανοιχτό χώρο.
Ευτυχώς που ο σεισμός της Χαλκιδικής, που το κέντρο του ήταν στη θάλασσα και σε μεγάλο μάλιστα βάθος, δεν δημιούργησε προβλήματα παρά μόνον ανησυχία.
-Περαστικά να είναι…
Γ.Δ.


Μνήμη σεισμού
Θυμάμαι το σεισμό στη Θεσσαλονίκη. Βρισκόμουν εκεί για δουλειές. Πλησίαζε μεσημέρι, βρισκόμουν στην αγορά, πεζός και ξαφνικά ακούγεται ένας ήχος σα να προέρχονταν από τα έγκατα της γης. Η αίσθηση αυτή ήταν τρομακτική κι αμέσως μετά κουνήθηκαν τα πάντα.
Ήταν σεισμός που ταρακούνησε την πόλη. Έβλεπες ανθρώπους να τρέχουν αλλόφρονες δεξιά- αριστερά φωνάζοντας «σεισμός-σεισμός». Μια εικόνα αξέχαστη, μοναδική, που εύχεσαι να μη την ξαναζήσεις. Στη διαδρομή για το Καραβάν Σεράι για το ταξί για επιστροφή στην Ξάνθη άκουγες απίθανα πράγματα. Για νεκρούς, για πτώσεις πολυκατοικιών και άλλα δημιουργήματα της πανικόβλητης φαντασίας των ανθρώπων.
Είθε να μην το ζήσει αυτό κανείς. Όμως οι σεισμοί είναι κι αυτοί στη ζωή μας.
Γ.Δ.


Υποψήφιοι βουλευτές από 35 έως 45 χρόνων
Η ανανέωση στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από τα πρόσωπα. Πρώτα αυτά γύρω από τον νέο πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, τους άμεσους συνεργάτες του δηλαδή και τους υποψήφιους βουλευτές που θα πάρουν για πρώτη φορά το χρίσμα.
Αυτοί λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ηλικιακά νέοι, μεταξύ 35 και 45 χρόνων.
Έτσι, στο στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση προσώπων. Αυτό σημαίνει πως αρκετοί ώριμοι που φιλοδόξησαν να πολιτευθούν ως υποψήφιοι βουλευτές πως θα μείνουν έξω, ή στην καλύτερη θα μπει ένας υποψήφιος από τους μεγάλους. Πράγμα που σημαίνει πως θα γίνει χαμός για μια θέση στο ψηφοδέλτιο όπως γίνεται κατανοητό.
Γ.Δ.


Αλληλεγγύη
Και συμπολίτες βρέθηκαν προχθές στην κινητοποίηση των φορέων στον Έβρο που αντιδρούν στην επέκταση των δομών μεταναστών-προσφύγων στο Φυλάκιο.
Συνάντησα ένα εξ’ αυτών και συζήτησα μαζί του. Μου μίλησε για αλληλεγγύη προς τους κατοίκους του χωριού Φυλάκιο, οι οποίοι δεν επιθυμούν επέκταση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στην περιοχή. Μάλιστα μου τόνισε πως περίμενε να είναι περισσότεροι οι διαμαρτυρόμενοι τόσο από την Ξάνθη όσο και από τον Έβρο μια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριζαν την κινητοποίηση.
Ομολογώ πως με εντυπωσίασε το αίσθημα αλληλεγγύης του συμπολίτη μας, ενός απλού ανθρώπου, μαχητικού, πατριώτη και εθνικιστή.
Γ.Δ.


Συναγερμός ναι, όχι πανικός
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο της πανδημίας, να έχουμε πτωτική τάση στα κρούσματα και αύξηση τους θανάτους σε υψηλό αριθμό.
Η υπόθεση όπως εξελίσσεται πλέον ναι, απαιτεί εγρήγορση, όχι όμως πανικό.
Διαπιστώνουμε όλοι τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση στα ημερήσια κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σε υψηλά μη αναμενόμενα επίπεδα.
Υπό τις εξελίξεις αυτές η χώρα έχει νοσηλευόμενους διασωληνωμένους γύρω στους 700 χοντρικά και από αυτούς οι 630 είναι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, κατά μέσο όρο οι εισαγωγές διατηρούνται σταθερές σ’αυτό το επίπεδο, άρα θα υπάρξουν κι άλλοι θάνατοι ακόμη στον ίδιο αριθμό.
Όσο κι αν προβληματίζεται κανείς, δυστυχώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας χιλιάδες ανεμβολίαστοι εκεί έξω και πάρα πολλοί από αυτούς θα χάσουν τη ζωή τους.
Γ.Δ.


Ο εκατομμυριούχος Γ. Τράγκας
Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη της χώρας από την ακίνητη περιουσία του Γ. Τράγκα. Σοκαρισμένη βέβαια από το μέγεθος, τον αριθμό και την αξία της. Μια περιουσία που σίγουρα θα την ζήλευαν βιομήχανοι και εφοπλιστές.
Το πως κατάφερε να την δημιουργήσει ο Τράγκας η πιάτσα βεβαίως λίγο-πολύ το γνωρίζει. Διότι όλα αυτά τα ακίνητα στις πλέον ακριβές περιοχές του κόσμου, δεν αποκτώνται από τη δημοσιογραφία. Πολλώ μάλλον από την έντιμη δημοσιογραφία.
Το πλέον ωραίο της υπόθεσης;  Ο Τράγκας δεν αρκέστηκε σε όσα πολλά ακίνητα απέκτησε. Ήθελε κι άλλα. Γι’ αυτό και ίδρυσε κόμμα για να συμμετάσχει στις εκλογές. Για να έχει τη δυνατότητα εκλεγόμενος να διαπραγματευτεί με το αζημίωτο τις ψήφος του.
Γ.Δ.


Η παλιά καραβάνα εν δράση
Η ζωή έχει πάντα γυρίσματα. Κι αν είσαι στο κατάλληλο σημείο της διαδρομής, επιβιβάζεσαι στο τρένο. Κανείς έτσι κατάλληλος δεν πάει χαμένος. Αξιοποιείται ανάλογα.
Τελευταία επιβεβαίωση των παραπάνω, η επιστροφή στην Περιφέρεια του γνωστού από το παρελθόν Παύλου Δαμιανίδη, εκ Κομοτηνής προερχόμενου. Ο οποίος Δαμιανίδης, παλιά καραβάνα του χώρου και των ιδιαιτεροτήτων του, ανέλαβε εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειάς μας στη θέση της κυρίας Ζωής Κοσμίδου η οποία υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης.
Σημειώνουμε πως ο κ. Δαμιανίδης προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και η επιλογή βέβαια έγινε από τον Χρήστο Μέτιο ως έμπειρου λόγω προηγούμενης θητείας του επί διοίκησης του Άρη Γιαννακίδη.
Ιδού λοιπόν άλλη μια απόδειξη πως το ΠΑΣΟΚ είναι παντού και κυβερνά…
Γ.Δ.


Ήρθαν και τα χάπια
Η απόφαση από το υπουργείο υγείας είναι σαφής: «Παγώνουν τα μονοκλωνικά, αξιοποιούνται τα χάπια».
Έτσι, εκτός των εμβολίων, θα υπάρχει και η επιλογή των χαπιών για τον κορωνοϊό. Κι αυτό διότι κρίθηκε πως αρκετοί πολίτες λαμβάνουν πολύ πιο εύκολα τα χάπια από το να κάνουν το εμβόλιο.
Πάντως ας μην έχουμε αντιδράσεις και σκεπτικισμούς για τα χάπια κι ας αφήσουμε να προχωρήσουν κι αυτά στο να αμυνθεί ο οργανισμός. Εξάλλου το χάπι είναι μια ιδιαίτερα εύκολη επιλογή, συνηθισμένη από τους περισσότερους ηλικιωμένους.
Γ.Δ.


Ν’ ανοίξει διάλογος για τις καπναποθήκες της πόλης
Δύσκολη και στενάχωρη μέρα η χθεσινή για την πόλη μας. Η μεγάλη καπναποθήκη της οδού Αναξάρχου έγινε παρανάλωμα του πυρός για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Είναι γνωστό ότι οι καπναποθήκες της Ξάνθης έχουν ιστορική σημασία καθώς είναι τα απομεινάρια του ένδοξου βιομηχανικού και εμπορικού παρελθόντος, της ακμάζουσας της Ξάνθης του Μεσοπολέμου. Υπάρχουν πολλές καπναποθήκες στην πόλη που ανήκουν σε ιδιώτες και μάλιστα σε περισσότερους από έναν αφού πρόκειται για κληρονόμους.  Ως γνωστόν σ’ αυτές τις περιπτώσεις το πιθανότερο είναι να αφήνονται στην τύχη τους και στην φθορά του χρόνου, όπως συνέβη στην συγκεκριμένη, όπως συμβαίνει και σ’ όλες σχεδόν τις υπόλοιπες που δεν έχουν αγοραστεί ή παραχωρηθεί σε δημόσιους φορείς ώστε να αξιοποιηθούν, όπως το «Π» ή η καπναποθήκη της Σκρα που στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου. Το ζήτημα της αξιοποίησης δεν είναι απλό. Χρειάζεται μια συνολική καταγραφή των καπναποθηκών και πολλά χρήματα εφόσον αποκτηθούν από το δήμο ή την Περιφέρεια ή άλλους φορείς να ανακατασκευαστούν και να έχουν χρήση και λειτουργικότητα, κάτι που θα ήταν και το ζητούμενο και δεν είναι πάντα δεδομένο. Γιατί βλέπουμε να ξοδεύονται πολλά χρήματα για ανακατασκευή ιστορικών κτηρίων και να μην έχουν χρήση  και πάλι να ρημάζουν. Θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν και από ιδιώτες σαν ξενοδοχειακούς χώρους, ή εκθεσιακούς ή για εκπαιδευτικούς, όπως για να στεγαστούν τμήματα σχολών του ΔΠΘ. Είχε ανοίξει μια συζήτηση για την Αρχιτεκτονική αλλά δεν ευοδώθηκε. Με αφορμή την καταστροφή της συγκεκριμένης, ευχής έργον θα ήταν να ανοίξει ένας διάλογος για το πως θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε να καταστραφούν και οι υπόλοιπες και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Μ.Ξ.


Σοκάρει  η έκθεση για την έμφυλη βία
Έντονος προβληματισμός υπάρχει στην ελληνική κοινωνία από την έξαρση του φαινομένου της έμφυλης βίας, της κακοποίησης και της γυκαικοκτονίας. Το θέμα απασχόλησε και την Βουλή όπου παρουσιάστηκε η σχετική ετήσια έκθεση, τα στοιχεία της οποίας σοκάρουν.
Τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, που αφορά το 2020, χρονιά κατά την οποία ξεσπά η πανδημία και τίθενται σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα, είναι καταιγιστικά. Ενδεικτικά, 4.264 γυναίκες κατήγγειλαν ενδοοικογενειακή βία. Το 64,1% (3.046) των θυμάτων ήταν γυναίκες που βρίσκονταν σε συντροφική σχέση με τους δράστες είτε κατά τη διάρκεια τέλεσης του αδικήματος είτε κατά το παρελθόν. Ειδικότερα, 1.859 θύματα ήταν γυναίκες σύζυγοι των δραστών, 481 γυναίκες τέως σύζυγοι, 459 γυναίκες μόνιμοι σύντροφοι, 238 γυναίκες τέως σύντροφοι και 9 γυναίκες είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον δράστη. Το 2020 καταγράφηκαν 2.350 περιπτώσεις γυναικών θυμάτων σωματικής ενδοοικογενειακής βίας και υπήρξαν 5.669 καταγγελλόμενα εγκλήματα οικογενειακής βίας, όταν ο αντίστοιχος αριθμός το 2019 ήταν 5.220 και το 2018, 4.722.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…