Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια έρχεται στην Ξάνθη τον Φεβρουάριο

Το Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια έρχεται στην Ξάνθη τον Φεβρουάριο

0

Στη σύσκεψη του Δ.Σ. ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Τσέπελης και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και μέλος του Δικτύου Σ. Μελισσόπουλος

 

Πρόταση Μελισσόπουλου για συνεργασία του Δικτύου και με το ΔΠΘ.  «Τροχοπέδη» το νομικό πλαίσιο για την αστική αξιοποίηση των ποταμών – Ζητείται απλούστευση

 

 

«Ζεστά» έχουν πάρει το θέμα της αξιοποίησης του Κόσυνθου δημοτική αρχή και αντιπολίτευση στον δήμο Ξάνθης και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρουσία του δήμαρχου Μ. Τσέπελη μαζί με τον επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθης για όλους» και την κίνηση των «4» κ. Σάββα Μελισσόπουλου στην σύσκεψη του Δικτύου Πόλεων με ποτάμια. Να σημειώσουμε πως ο κ. Μελισσόπουλος είναι μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου εκπροσωπώντας τον δήμο Ξάνθης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με το οποίο υπάρχει συνεργασία του Δικτύου μέσω  προγραμματικής σύμβασης και σ’ αυτήν συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής κ. Κύρος Ιάκυνθος, και επιστήμονες. Απ’ την πλευρά της Ξάνθης ο δήμαρχος κ. Τσέπελης, ο κ. Μελισσόπουλος και η γραμματέας του δήμου κα Σοφία Ψωμά.

Στην Ξάνθη η διημερίδα του Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια στις 25 – 26 Φεβρουαρίου

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε μετά από αίτημα του δήμου Ξάνθης να πραγματοποιηθεί η διημερίδα του Δικτύου στην Ξάνθη στις 25 – 26  Φεβρουαρίου του 2022. Η γραμματέας του Δήμου ανέλαβε τον συντονισμό και την οργάνωση της συνάντησης.

«Τροχοπέδη» το νομικό πλαίσιο και η πληθώρα από τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες

Κοινή διαπίστωση κατά την σύσκεψη, που επισημάνθηκε τόσο από τον δήμαρχο κ. Τσέπελη όσο και του  Κ. Μελισσόπουλου αλλά και τους υπόλοιπους φορείς, είναι ότι υπάρχει ένα ασαφές και συγκεχυμένο νομικό πλαίσιο που εμπλέκει διάφορους φορείς και προκαλεί «αλληλοεπικάλυψη» αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση σε όποια παρέμβαση δρομολογείται. Ειδικότερα όπως εξήγησε ο κ. Μελισσόπουλος για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση αξιοποίηση με ήπιους τρόπους, με σεβασμό και προστασία στα παραποτάμια οικοσυστήματα προαπαιτείται μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού που  προϋποθέτει άδειες από τις εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες που εκτός από τον δήμο στο  αστικό κομμάτι εμπλέκονται και η αντιπεριφέρεια , η Κτηματική Υπηρεσία , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λ.π. ενώ επίσης και άλλοι δήμοι απ’ όσους διέρχεται και εκβάλει ο ποταμός. Την εμπειρία τους ως προς τις δυσκολίες που απορρέουν από το νομικό πλαίσιο και τις καθυστερήσεις που έχουν υποστεί σε έργα,  εξέφρασαν ο δήμαρχος Νάουσας καθώς και ο εκπρόσωπος του δήμου Τρικκαίων. Μάλιστα αποφασίστηκε στην διημερίδα που θα γίνει στην Ξάνθη να υπάρχει ξεχωριστή θεματική για το νομικό πλαίσιο ενώ το Δίκτυο πρόκειται να θέσει στον υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά ζητώντας απλοποίηση του νομικού πλαισίου.

Συνεργασία του Δικτύου και με το ΔΠΘ ζήτησε ο Σ. Μελισσόπουλος

Το Δίκτυο λειτουργεί σαν αναπτυξιακή εταιρεία και γι αυτό συνεργάζεται με Πανεπιστήμια που αναλαμβάνουν μελέτες έργων των δήμων. Μ’ αυτό το σκεπτικό ο κ. Μελισσόπουλος κατέθεσε την πρόταση να συνεργαστεί το δίκτυο παράλληλα με το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μέσω ενός Συμφώνου Συνεργασίας. Είναι μια πρόταση που στηρίζει ο δήμος μας και πρόκειται να τεθεί προς συζήτηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…