Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

0

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Ε, και;
Διαβάζω τελευταία άρθρα και σχόλια για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας που συγκροτήθηκε με τη συνεργασία τριών κομμάτων και παρατηρώ μια αισιοδοξία στις αναλύσεις. Αισιοδοξία πως η στάση και συμπεριφορά της Γερμανικής κυβέρνησης θα είναι διαφορετική απέναντι στη χώρα μας.
Χαμογελώ πικρά για τη συνεχιζόμενη πολιτική αφέλεια που μας διακατέχει ως λαό. Ξεχνάμε δυστυχώς το βασικότερο συστατικό των διεθνών σχέσεων μεταξύ των κρατών που είναι το συμφέρον κάθε χώρας. Γνωστό είναι το ρηθέν «τα έθνη δεν έχουν σταθερούς φίλους ή εχθρούς. Έχουν μόνο σταθερά συμφέροντα». Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε επιτέλους ως λαός, ως πολιτικά κόμματα, για να μάθουμε να πορευόμαστε έτσι και να το αποδεχτούμε πως ήδη το έχουν αποδεχθεί εδώ και αιώνες οι άλλοι.
Γ.Δ.


Έφυγαν Πόπης και Δήμητσας
Δύο γνωστοί συμπολίτες έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο. Πρόκειται για τον γιατρό Κωνσταντίνο Πόπη, 71 χρόνων, Ξανθιώτικης καταγωγής και τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Δήμητσα.
Ο Πόπης ανήκε στην κατηγορία των ανεμβολιαστών, ο δε Δήμητσας είχε προβλήματα που τον ταλαιπωρούσαν καιρό και δεν κατάφερε να τα ξεπεράσει.
Στους οικείους τους τα θερμά μας συλλυπητήρια για την απώλεια των αγαπημένων τους.
Γ.Δ.


Περί του ντιμπέιτ
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον το ντιμπέιτ μεταξύ των πέντε ανθυποψήφιων για το αξίωμα του προέδρου του ΚΙΝΑΛ.
Η γενική εκτίμηση είναι πως οι «πέντε» τοποθετήθηκαν και απάντησαν με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς υπεκφυγές. Δεύτερη εκτίμηση είναι πως κανένας δεν επιτέθηκε προσωπικά στον άλλο για να τον εκθέσει. Τρίτη εκτίμηση είναι πως παρακολουθήσαμε μία πολιτισμένη συζήτηση, πάντα στα όρια των χρόνων.
Γενικώς ήταν μια ευκαιρία στους πολίτες να παρακολουθήσουν τις απόψεις των υποψηφίων και να σχηματίσουν μια εικόνα γι’ αυτούς.
Εκτίμησή μου είναι πως το ντιμπέιτ, έτσι όπως οργανώθηκε, δεν μπορούσε να ξεχωρίσει κάποιος έναντι των υπολοίπων.
Το ματς θα λέγαμε πως έληξε ισόπαλο. Η Κυριακή θα βγάλει το δικό της αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα.
Γ.Δ.


Θα υπάρξει άνοδος
Και μια και βρισκόμαστε στο χώρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταθέσουμε μια άποψη που την ακούω συχνά τις τελευταίες ημέρες από τοπικά στελέχη.
Κοινή είναι η πεποίθηση αυτών λοιπόν πως θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση στις κάλπες την Κυριακή για την εκλογή του νέου αρχηγού. Άρα αύξηση του ενδιαφέροντος.
Από την αύξηση αυτή, το επόμενο διάστημα μετά την εκλογή του νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ, θα υπάρξει σίγουρη αύξηση και άνοδος στις μετρήσεις για το ΚΙΝΑΛ.
Δηλαδή, θα δημιουργηθούν πολιτικά γεγονότα τα οποία σίγουρα ενδιαφέρουν άμεσα τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Οι Τούρκοι ζουν τώρα το δικό τους 2015
Εμείς οι Ελληνάρες από ’δώ μεριά, βλέπουμε τους Τουρκαλάδες στην από ’κεί μεριά και χαμογελάμε χαιρέκακα. «Αρπάτε την τώρα, που μας κάνατε τους μάγκες. Γαλάζιες πατρίδες θέλατε και Οθωμανικές Αυτοκρατορίες; Άντε τώρα στην ουρά να περιμένετε για ψωμί…»
Και ξεχνάμε ότι πριν από ακριβώς 6 χρόνια, η κατάσταση στην περιοχή ήταν πλήρως ανεστραμμένη. Εμείς τρέχαμε και αδειάζαμε τις τράπεζες από μετρητά, ενώ απέναντι η Τουρκία έτρεχε με 7% ανάπτυξη. Εδώ φλερτάραμε με την καταστροφή και αγωνιούσαμε, εκεί αύξαναν την κατανάλωση, ευημερούσε η μεσαία τάξη κι ανέβαινε επίπεδα η φτωχολογιά. Μόλις 6 χρόνια έχουν περάσει από το 2015, που εμείς βουλιάζαμε κι οι Τούρκοι ζούσαν σε οικονομικό παράδεισο…
Πώς αλλάζουν έτσι τα πράγματα; Είναι αυτοί οι άτιμοι οι κύκλοι της οικονομίας και της Ιστορίας, που άλλους τους ανεβάζουν κι άλλους τους κατεβάζουν στα Τάρταρα. Αρκεί μια τρελή πολιτική ηγεσία με μεγαλοϊδεατισμούς ή ακραίες ιδεοληψίες, για να βυθιστεί μια χώρα στο χάος, από το οποίο θα χρειαστεί μια δεκαετία και βάλε για να συνέλθει. Τα ζήσαμε δα κι εμείς, δεν έχουμε χρείαν εξωτερικών μαρτυριών, ξυστά περάσαμε από το χείλος του γκρεμού, για να χασκογελάμε τώρα βλέποντας το χάλι των γειτόνων.
Κι εμείς μεν την γλιτώσαμε, ματώσαμε χωρίς να πάθουμε ανήκεστο βλάβη. Εκεί απέναντι, θα τη βγάλουν καθαρή; Αυτοί τώρα ζουν το 2015 τους.
Δ.Ε.


Να μην το ξεχνάμε
«Δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Ξανθιώτες, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων».
Πού το θυμήθηκα τώρα αυτό θα πουν κάποιοι. Όμως το ρηθέν από τον Δημοσθένη αποτελεί μια ωμή και σκληρή πραγματικότητα.
Τι είπε ο μεγάλος φιλόσοφος και ρήτορας; Αυτό που λίγο πολύ λέμε όλοι. Πως χρειάζονται χρήματα για να γίνουν κάποια πράγματα και χωρίς αυτά δεν γίνεται τίποτε.
Έχει άδικο; Προφανώς όχι.
Έτσι λοιπόν, για να γίνουν έργα στον τόπο μας χρειάζονται τα χρήματα. Και τις καλύτερες ιδέες να έχει κάποιος δήμος εάν δεν υπάρχει το χρήμα στην κυβέρνηση, έργα δεν θα δουν.
Γ.Δ.


Χρήματα μεν, αλλά και σωστή μελέτη
Βέβαια, για την αυτοδιοίκηση πάντα, υπάρχει και κάτι ακόμη που θα πρέπει να υπάρξει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εκταμιευθεί το χρήμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την ύπαρξη ώριμων μελετών για κάθε έργο που προτίθεται να υλοποιήσει ο οποιοσδήποτε φορέας.
Διότι χωρίς αυτήν την ύπαρξη, χρηματοδότηση δύσκολα παίρνει ένα έργο. Πολλώ δε μάλλον απαιτείται η ωρίμαση αυτή για μεγάλα έργα αξίας εκατομμυρίων ευρώ.
Άρα, μαζί με τα χρήματα, που είναι το βασικότερο εργαλείο, απαραίτητη είναι και η σωστή, ολοκληρωμένη μελέτη.
Γ.Δ.


Διαβάσεις – διαγραμμίσεις
Από μία σύντομη και χαλαρή αντιμετώπιση, το θέμα των διαγραμμίσεων των διαβάσεων εντός της πόλης αντιμετωπίζεται ως μη σημαντικό.
Είναι λανθασμένη η εκτίμηση αυτή. Οι διαγραμμίσεις είναι μια σοβαρή υπόθεση τόσο για τους πεζούς όσο και για τους οδηγούς.
Σήμερα, εδώ και καιρό, οι διαγραμμίσεις στην πόλη, ιδιαίτερα στο κέντρο, δεν είναι εμφανείς. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τους πεζούς πρωτίστως και για τους οδηγούς δευτερευόντως. Γι’ αυτό, οφείλει ο δήμος να επιληφθεί άμεσα και να διορθωθεί η σημερινή αρνητική εικόνα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πεζών με τον σοβαρό τραυματισμό.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που κυκλοφορούν στην πόλη δεν βλέπουν την εικόνα των διαγραμμίσεων;
Γ.Δ.


Εμβολιασμός ή 100 ευρώ το μήνα για το ΕΣΥ
Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για άνω των 60 καθιερώνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα. Όποιος δεν κλείσει ραντεβού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου για εμβόλιο θα του βεβαιώνεται κάθε μήνα πρόστιμο 100 ευρώ στην ΑΑΔΕ. Να σημειώσουμε ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ανέρχονται σε 520.000. Σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα κατά κύριο λόγο είναι συνταξιούχοι που δεν πλήρωναν  rapid τεστ για να πάνε στη δουλειά τους. Αυτοί που δεν είναι συνταξιούχοι και κυρίως οι ηλικίες 60 – 65 ούτως ή άλλως έδιναν 80 ευρώ τον μήνα για rapid (2 την εβδομάδα), τώρα θα δίνουν 100 και τα χρήματά τους θα πιάνουν τόπο για ενίσχυση του ΕΣΥ. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να ειπωθούν διάφορα το θέμα είναι ό τι πρέπει να πειστούν να κάνουν το εμβόλιο αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο για να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Δανία και στην Πορτογαλία που έχουν εμβολιασμό 98 – 99% σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα οι θάνατοι είναι 5 – 10 ημερησίως και στις ΜΕΘ είναι έως 20 άτομα.
Μ.Ξ.


Το debate για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

Πραγματοποιήθηκε το Debate στην ΕΡΤ1 των πέντε υποψηφίων Ανδρουλάκη, Γερουλάνου, Καστανίδη, Λοβέρδου, Χρηστίδη  για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Ως γνωστός απείχε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο ερώτημα ποιος αναδείχθηκε νικητής η απάντηση μπορεί να είναι σύνθετη ωστόσο πολύ θετικά σχόλια γράφτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις απαντήσεις του Παύλου Γερουλάνου για θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας για τις «μπηχτές» του για  «εστίες μούχλας» στην Χαριλάου Τρικούπη (γραφεία ΚΙΝΑΛ) στο ερώτημα για τη δυνατότητα ηλεκτρονικών εκλογών. Για τον Χάρη Καστανίδη για τις θέσεις του περί δημοκρατίας και για θεσμικά θέματα. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του Ανδρέα Λοβέρδου περί… νεόγερων. «Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να απευθυνθεί στη νεολαία, αλλά αυτό δεν γίνεται με νεόγερους», αφήνοντας σαφείς αιχμές για συνυποψηφίους του (και συγκεκριμένα το Ν. Ανδρουλάκη) ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος διαθέτει «βιογραφικό ενότητας και ότι το απέδειξε το 2015, το 2012 και το 2007. Δυνατή ατάκα από τον Παύλο Χρηστίδη που τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς ζωντανή»,
Στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε  από τους πολίτες να του δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξει ισχυρή την παράταξη του ΚΙΝΑΛ.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…