Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ιστορίες διεθνούς διπλωματικής τρέλας

Ιστορίες διεθνούς διπλωματικής τρέλας

0

Δέκα πρέσβεις δυτικών χωρών, ( ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία ,Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία), στην Άγκυρα, με κοινή επιστολή τους απαίτησαν από την τουρκική κυβέρνηση και τον Τ. Ερντογάν την άμεση απελευθέρωση του Τούρκου επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος παραμένει επί πολλά έτη προφυλακισμένος για κατηγορίες εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν χωρείς να προγραμματίζεται η δίκη του. Οι δέκα πρεσβευτές  είχαν μαζί τους τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αστραπιαία ανήγγειλε την απέλαση και των δέκα πρεσβευτών, δηλαδή έθεσε εν κινδύνω τις σχέσεις του με τον Δυτικό Κόσμο. Δημιούργησε όμως και τεράστιο πρόβλημα στην κυβέρνηση Μπάιντεν , οποία σύμφωνα με τα ειωθότα έπρεπε να αποσύρει τον ήδη απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη από την Άγκυρα, με κίνδυνο ο επόμενος Αμερικανός πρέσβης να μην..φτάσει ποτέ- ή με αυστηρούς τουρκικούς όρους- στην Άγκυρα.

Η μυστική, άγραφη διπλωματία έδρασε αμέσως, με ταυτόχρονες κινήσεις υποχώρησης και από τη Ουάσιγκτον και την Άγκυρα. Ο εμφανώς φιλικός προς την Τουρκία Αμερικανός ΥΠΕΞ Α Μπλίνκεν αρχικώς με Tweet και στη συνέχεια με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σέβονται απόλυτα τη Σύμβαση της Βιέννης  περί Διπλωματικών Σχέσεων και το άρθρο 41 για τη μη ανάμειξη διπλωματών στα εσωτερικά των χωρών στις οποίες είναι διαπιστευμένοι. Επί της ουσίας δηλαδή, οι ΗΠΑ του κ Μπάιντεν έκαναν το πρώτο βήμα πίσω, για να ακολουθήσει το θεατρικό Συμβούλιο της Τουρκίας τις επόμενες ώρες, για να ανακληθεί η τουρκική απόφαση απέλασης των πρέσβεων.

Στην περίπτωση που δεν υποχωρούσαν εντέχνως οι ΗΠΑ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί η πιθανότητα συνάντησης Μπάιντεν- Ερντογάν το Σαββατοκύριακο στο περιθώριο της συνάντησης των G-20, με πολλά ανοιχτά θέματα, όπως το τουρκικό αίτημα αναβάθμισης των αμερικανικών F-16, με τα χρήματα που η Άγκυρα είχε δώσει ως προκαταβολή για την ματαιωθείσα αγορά των F-35.

Με τη φοβική στάση των ΗΠΑ του κ Μπάιντεν απέναντι στην ακραία Τουρκία  δημιουργούνται δύο επικίνδυνα μέτρα και σταθμά της δυτικής διπλωματίας. Από τη μία πλευρά , η υποχωρητική στάση απέναντι στον Ερντογάν με επίκληση μάλιστα του « διεθνούς διπλωματικού κώδικα» και από την άλλη πλευρά η συχνή και ωμή παρέμβαση της Δύσης  σε χώρες όπως η Ρωσία , η Κίνα και άλλες «μη αρεστές» χώρες,  με την ίδια ακριβώς αιτία ή αφορμή: την επίκληση της τήρησης των κανόνων περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πχ οι ΗΠΑ και από πίσω της η ΕΕ κατά κόρον κατσαδιάζουν , επιβάλουν ακόμα και οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας  για την –ενίοτε βάρβαρη- συμπεριφορά σε πολιτικούς αντιπάλους του Πρόεδρου Πούτιν ή την «εργαλειοποίηση» των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέναντι στην Κίνα για συμπεριφορές απέναντι σε μειονότητες στο έδαφος της Κίνας.

Τα πρόσφατα γεγονότα δυστυχώς αποδεικνύουν ότι ο διεθνής σεβασμός και η τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φθίνουν  συνεχώς  και μετατρέπονται  πλέον και επισήμως  σ ένα ακόμα  απλό « διπλωματικό εργαλείο » στην εξυπηρέτηση διμερών συμφερόντων κρατών.

Η ωμή υποτίμηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μπάιντεν  για να διατηρηθούν οι δίαυλοι με την Άγκυρα του Ερντογάν, ρίχνει πολλές σκιές πάνω στην Ουάσιγκτον και δημιουργεί πολλά ερωτήματα για τη δημοκρατική σταθερότητα αυτής της αμερικανικής κυβέρνησης.

Της Κύρας Αδάμ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κύρα Αδάμ
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζουν ανάμεσα μας» και το 2022….στην Ξάνθη

Αποστρέφομαι τους ανθρώπους που ξημερώνουν την μέρα και ζουν μόνο για να κατηγορήσουν και …