Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Αλέξης Τσίπρας-Η Τετραετία της Ωρίμανσης» με τη συγγραφική πένα του Φώτη Κυζάκη

«Αλέξης Τσίπρας-Η Τετραετία της Ωρίμανσης» με τη συγγραφική πένα του Φώτη Κυζάκη

0

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν στην εκδήλωση του Σαββάτου η εκπαιδευτικός Αναστασία Μακρή και ο πρ. υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης

Ένα βιβλίο, που φιλοδοξεί να αποτελέσει, μανιφέστο αριστερής πολιτικής ιδεολογίας με επίκεντρο την μορφή του Αλέξη Τσίπρα, πρότυπο του συγγραφέα

Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο καφέ Φίλοιστρον

Ως ένα μανιφέστο αριστερής πολιτικής ιδεολογίας παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου 2021 στο Φίλοιστρον Καφεποτείο η μελέτη του Φώτη Κυζάκη με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας-Η Τετραετία της Ωρίμανσης» από τις Εκδόσεις iWrite. Το νεαρό της ηλικίας του συγγραφέα (μόλις 20 ετών) τον όπλισε με ενθουσιασμό και ορμή, στοιχεία απαραίτητα στο εγχείρημα, ώστε να αποτυπωθεί η πολιτική διαδρομή του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την εκδήλωσε προλόγισε η εκπαιδευτικός, Αναστασία Μακρή. Στη συνέχεια, ο πρ. Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν ανακαλώντας πολιτικά τεκταινόμενα, ορόσημα για την διακυβέρνηση Τσίπρα. Τέλος, ο λόγος δόθηκε στον συγγραφέα, Φώτη Κυζάκη, ο οποίος και  ανέλυσε τον τρόπο που προσέγγισε το βιβλίο, αλλά και την ίδια την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή Αλέξη Τσίπρα.

Α. Μακρή: «Ενώπιόν μας ξετυλίγεται μία παρουσίαση με τη μορφή ενός διανοητικού ταξιδιού πολλά υποσχόμενου»

Αρχικά, την σκυτάλη των ομιλιών ανέλαβε η κα Μακρή, υπογραμμίζοντας: «Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία σας .Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συμμετοχή μου στην παρουσίαση του βιβλίου του συντρόφου, Φώτη Κυζάκη «Αλέξης Τσίπρας η τετραετία της ωρίμανσης». Πρώτον, ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανε ο συγγραφέας να εμπιστευτεί την κρίση μου στην εκτίμηση του πνευματικού του πονήματος, δεύτερον γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, τρίτον γιατί η εκδήλωση αυτή αποτελεί αφορμή για ένα διανοητικό ταξίδι. Ευχαριστώ και τον πρώην Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη που με μεγάλη προθυμία δέχτηκε να το συμπαρουσιάσουμε».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να γίνει την άνοιξη του 2020,όμως λόγω του κορωνοϊού αναβαλλόταν διαρκώς. Δεν σας κρύβω πως όσο περισσότερο εντρυφήσεις στο βιβλίο, τόσο περισσότερο εντείνεται και η απόλαυση που σου προσφέρει. Η εμπειρία της επαφής που έχει κανείς με το συγκεκριμένο εξελίσσεται και εμπλουτίζεται όσο οι γνώσεις μας για τον Πρόεδρο γίνονται περισσότερες»

Αναφερόμενη στον συγγραφέα, σημείωσε: «ο Φώτης Κυζάκης γεννήθηκε το 2000 στην Περαία της Θεσσαλονίκης με καταγωγή από τη Χρυσούπολη.Η Καβάλα και η Ξάνθη όπως λέει ο ίδιος είναι το σπίτι του γιατί έχει πολλές συγγενειακές αναμνήσεις». Η ίδια αναφέρθηκε στις σπουδές του στις πολιτικές επιστήμες και επεσήμανε ότι μέσω αυτών «μπορείς να βλέπεις πράγματα που βλέπουν οι άλλοι, όμως με πολύ πιο βαθύ τρόπο. Κυρίως, όμως σου προσφέρουν την αίσθηση του αορίστου, τη μάχη των ιδεών ,διαφορετικό τρόπο να δομείς και να αποδομείς τον κόσμο, λόγια δικά του….». Η κ. Μακρή ενημέρωσε ακόμη, «αν και μόλις είκοσι ετών μετρά δύο βιβλία στο ενεργητικό του. Το πρώτο είναι μυθιστόρημα, για να ξεφύγει από τις πανελλαδικές. Το δεύτερο προέκυψε λίγο πριν τις εκλογές του 2019,όταν άρχισε να γράφει εργασία σε ένα ακαδημαϊκό μάθημα, το οποίο εξελίχθηκε στο βιβλίο που μιλά για το πολιτικό φαινόμενο Τσίπρα που ήταν πάντα πρότυπό του. Πιστεύει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας νέος πολιτικός ,ριζοσπαστικός, επίκαιρος, προσωποποίηση των κόπων μας για μία καλύτερη Ελλάδα». Το βιβλίο χωρίζεται σε δώδεκα κεφάλαια, πραγματεύεται την τετραετία 2015-2019 και την πολιτική ωρίμανση του Αλέξη Τσίπρα.

Σ. Γιαννακίδης: «Ταυτίζονται οι αναλύσεις του Φώτη με τον απολογισμό 2012-2019,κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό»

Έπειτα, μετά από μία μικρή γνωριμία με τον δημιουργό, ακολούθησε ο λόγος του κ. Γιαννακίδη, ο οποίος  μέσα από την ανάπτυξη του λόγου του ανέσυρε μνήμες, μίλησε με στοιχεία για γεγονότα, έδωσε ημερομηνίες ορόσημα. Τόνισε: «Διαβάζοντάς το βιβλίο μου ήρθαν  στο νου  μνήμες. Το εντυπωσιακό, ωστόσο είναι πως ταυτίζονται οι αναλύσεις για τον απολογισμό για την περίοδο 2012-2019.Δεν είναι μία απλή συρραφή γεγονότων, αλλά προβληματίζει. Ξεκαθαρίζει την οπτική ενός νέου πολιτικού. Εγώ είμαι ενταγμένος  από 2005.Μιλάμε για τολμηρά βήματα του Αλέξη, ο οποίος  περιθωριοποίησε τον παραδοσιακό δικομματισμό. Μία κρίσιμη περίοδος, αφού κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων. Οι δείκτες της οικονομίας βελτιώθηκαν, όχι όμως από το μνημόνιο, αλλά από το πάγωμα των μνημονιακών πολιτικών. Στόχο είχαμε να αναδείξουμε το ζήτημα των αδιεξόδων του μνημονίου. Το ζήτημα της «ασφυξίας» ήταν πολιτικό. Η πολιτική υποχώρησε και επικράτησε ο τεχνοκρατισμός. Η περίοδος Βαρουφάκης ανέδειξε τα προβλήματα. Ποτέ θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η έξοδος από την ευρωζώνη».

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας, «γενικότερα, σκιαγραφείται μία συνολικότερη πορεία ανασυγκρότησης και του κόμματος που δεν ξεκίνησε απλά μετά την ήττα του 2019,είναι σε διαρκή κινητικότητα μετεξέλιξης. Στόχος είναι η καθιέρωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης».

Φ. Κυζάκης: «Το βιβλίο αναδεικνύεται ως ένα μανιφέστο προσαρμογής. Η τσιπριακή παράδοση μας δίνει ταυτότητα»

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω έδρασε ο λόγος του Φώτη Κυζάκη, ο οποίος ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και επεσήμανε: «η σημασία της εκδήλωσης είναι βαρύνουσας σημασίας. Στόχος μας είναι να μιλήσουμε  για ένα πολιτικό φαινόμενο, μία σφραγίδα της σύγχρονης πολιτικής παράταξης. Στο σημείο αυτό είναι  σημαντικό να μελετηθεί το  περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται το πολιτικό φαινόμενο Αλέξης Τσίπρας. Ο πολιτικός κόσμος δεν είναι προέκταση του κόσμου των εταιρειών, είναι μέγα λάθος να το πιστεύουμε, δεν σχετίζεται τόσο με τον μαρξισμό, δε μιλά για μία αστική τάξη, αλλά για μία εθνική ελίτ εξουσίας. Κοινωνική ανομοιογένεια, συναίνεση ως προς τις αξίες και προσωπική αλληλεπίδραση των ελίτ δημιουργούν τις ελίτ. Επίσης, διασφαλίζεται η μετακίνηση των μελών από ένα πυλώνα στον άλλον. Τελικά, ελίτ είναι τα ίδια τα κόμματα».

Επιπροσθέτως,τόνισε: «Σύμφωνα με τον συμβολικό άξονα πρέπει  τα όρια λαού και ελίτ να είναι ευδιάκριτα. Στόχος μας είναι  να ξέρουμε ποιον πολεμάμε. Η ελίτ ταυτίστηκε με την ολιγαρχία. Ως ‘’vox populi’’(φωνή του λαού) στάθηκε πλάι στον λαό ο Τσίπρας. Εν τέλει επικράτησε μία πιο πραγματιστική μορφή του λαϊκισμού. Έγινε γνωστός ο συσχετισμός δυνάμεων.Η αύξηση του κοινωνικού κράτους σε συνδυασμό με την επαναφορά θεμελιακών αξιών της Ευρώπης τέθηκαν στο επίκεντρο. Διαγράφηκε μία Ελλάδα των πολλών  έναντι των ολίγων. Το βιβλίο ήρθε να πραγματευτεί την  έξοδο από τα μνημόνια και την συμφωνία των Πρεσπών, την ωρίμανση της κυβερνώσας αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, να γνωρίζουμε ποιους εκπροσωπούμε ως κόμμα διαφάνειας, ενάντια στην διαφθορά. Εν κατακλείδι, το βιβλίο αναδεικνύεται ως ένα μανιφέστο προσαρμογής.Η τσιπριακή παράδοση μας δίνει ταυτότητα!»


Οπισθόφυλλο

Πέντε σχεδόν χρόνια από εκείνο τον Ιανουάριο. Πέντε χρόνια από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας με σύνθημα το ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ.Ο νεότερος αρχηγός κόμματος, μόλις 34 ετών! Και ένας από τους νεότερους πρωθυπουργούς, μόλις 41 ετών. Κι όμως, μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο ίδιος πολιτικός. Μετά από τέσσερα χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο, έχει ωριμάσει. Γνωρίζει, με άλλα λόγια, πως διοικείται ένα κράτος όπως η Ελλάδα, μέσα σε μία Ευρώπη, όπως όλοι την γνωρίζουμε. Αντιλαμβάνεται, πλέον, τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δυνάμεων και τη θέση της χώρας μας μέσα σε αυτούς. Ποια είναι, είναι λοιπόν, η ιδεολογία του; Ποια η πολιτική του στρατηγική; Με ποιο τρόπο ανέβηκε στην εξουσία και ποιοι οι σημαντικότεροι σταθμοί της θητείας του; Υπήρξε άραγε ένα είδος αποκαθήλωσης; Και σε κάθε περίπτωση τι μας επιφυλάσσει το μέλλον για τον νεαρό πολιτικό; Ήρθε η ώρα να ρίξουμε φως σε μία από τις πιο ανατρεπτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ας μιλήσουμε για τον Αλέξη Τσίπρα και την τετραετία του…

Χρύσα Κιατίπη

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…