Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οδηγίες προς τους εργοδότες από την ΕΦΕΕ Ξάνθης για τη δήλωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων

Οδηγίες προς τους εργοδότες από την ΕΦΕΕ Ξάνθης για τη δήλωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων

0

Επισημαίνει ότι η ευθύνη για την υποβολή είναι του εργοδότη και όχι του λογιστή

Σε ενημέρωσή της η Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232/15-10-2021 θεσπίζονται συγκεκριμένες υποχρεώσεις στους εργοδότες για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Τα διαγνωστικά κέντρα εντός 24ώρου ανεβάζουν τα αποτελέσματα των rapid test και των μοριακών στην ΗΔΙΚΑ και κατ επέκταση γίνεται η διασύνδεση στην ΕΡΓΑΝΗ..

Οι εργοδότες οφείλουν να ελέγχουν και να οριστικοποιούν την εικόνα που θα δημιουργείται στην ΕΡΓΑΝΗ (eservices.yeka.gr), κάνοντας είσοδο με τους κωδικούς τους και  υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση κάθε βδομάδα στην οποία θα δηλώνει τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, πόσα διαγνωστικά τεστ έκαναν την εβδομάδα και αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για τη μη διενέργεια των τεστ από τους εργαζόμενους, (τηλεεργασία-νόμιμη άδεια).

Η πρώτη δήλωση θα γίνει εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης και αφορά στην πρώτη εβδομάδα αναφοράς. Οι επόμενες δηλώσεις πρέπει να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, από Τρίτη έως και Παρασκευή για την προηγηθείσα εβδομάδα αναφοράς.

Κυρώσεις που προβλέπονται: Στους εργαζόμενους που δεν υποβάλλονται σε rapid test πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Το σύστημα θα διασταυρώνει την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη με τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ και θα αποστέλλει πρόστιμα στους εργοδότες που έχουν διαφορές.

Με βάση τα παραπάνω, η ΕΦΕΕ Ξάνθης τονίζει ότι η ευθύνη του ελέγχου και της δήλωσης είναι αποκλειστική ευθύνη του εργοδότη και σε καμία περίπτωση του λογιστή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η JTI σταθερός αρωγός του Γηροκομείου Ξάνθης

Πρόσφερε για 2η χρονιά το λάδι από τα ελαιόδεντρα του εργοστασίου Τους ηλικιωμένους τρόφιμ…