Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δώρο άδωρο η αύξηση της τιμής στο πρόβειο γάλα για τους παραγωγούς

Δώρο άδωρο η αύξηση της τιμής στο πρόβειο γάλα για τους παραγωγούς

0

Εξανεμίζεται από την αύξηση στην τιμή των ζωοτροφών  – Πιο ακριβή η φέτα στο ράφι;

 

Εντατικοί έλεγχοι για την διασφάλιση ποιότητας της φέτας – Διαπιστώθηκαν 13 νέες παραβάσεις

 

 

Το ντόμινο ανατιμήσεων σε διάφορα είδη έχει παρασύρει  σε ανατίμηση και την τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα που παίρνει τα …πάνω του τουλάχιστον 24 – 25 λεπτά το κιλό φτάνοντας από 15/9 στα 1,25 ευρώ από 0,98 λεπτά που είναι τώρα. Παρότι αυτό είναι ένα καλό νέο για τους παραγωγούς και κακό για τις γαλακτοβιομηχανίες που θα αγοράζουν ακριβότερα, οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης είναι επιφυλακτικοί γιατί ξέρουν μετά από υπολογισμό ότι αυτή η αύξηση εξανεμίζεται από την τεράστια αύξηση που σημειώνουν οι ζωοτροφές!

Την αύξηση στο γάλα την …”καταπίνει” η αύξηση τιμής στις ζωοτροφές

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς, η αύξηση στο πρόβειο γάλα ήταν επιβεβλημένη γιατί τελευταία 4 – 5 χρόνια η τιμή του πρόβειου είναι πολύ χαμηλά. Ωστόσο τη δεδομένη στιγμή οφείλεται  σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την μείωση του ζωικού κεφαλαίου που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της παραγωγής αλλά και αύξηση της ζήτησης για τη  φέτα σε μεγάλες αγορές όπως της Κίνας και της Βρετανίας. Επίσης επεσήμανε πως σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι έλεγχοι ποιότητας που γίνονται στην φέτα που είναι προϊόν ΠΟΠ και κινητήριος δύναμη για τις εξαγωγές. Ένας ακόμη παράγοντας είναι και οι μικρότερες εισαγωγές γάλακτος από ξένες αγορές. Γενικά οι μέσες τιμές για νέα γαλακτοκομική περίοδο «παίζουν» μεταξύ €1,10-1,20, όταν προ τριετίας κυμαίνονταν στα επίπεδα €0,80-€0,90.

«Η αύξηση της τιμής στο πρόβειο γάλα σε μας θα είναι περίπου στο 1,15  – 1,17. Οι μεγάλοι συνεταιρισμοί  που έχουν άλλη διαπραγματευτική ικανότητα θα πάρουν το 1,25 ευρώ. Έπρεπε να γίνει γιατί ήταν 5 χρόνια καθηλωμένες οι τιμές. Αλλά απ΄ τη στιγμή που οι  τιμές στα σιτηρά έχουν διπλασιαστεί είναι δώρο άδωρο. Εξανεμίζεται η αύξηση, δεν μπαίνει στην τσέπη του παραγωγού. Το καλαμπόκι έχει 32 λεπτά από 16 που ήταν πέρσι και το τριφύλλι 22 λεπτά. Είμαστε μουδιασμένοι, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, να αγοράσουμε να χρεωθούμε…Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στον κλάδος μας».

Πιο ακριβή η φέτα στο ράφι;

Σ’ ότι αφορά τους καταναλωτές και αν θα φάνε πιο ακριβή τη φέτα ή τα προϊόντα γάλακτος ο κ. Ψεμματάς εκτιμά: «Το περιθώριο κέρδους που έχουν οι γαλακτοβιομηχανίες είναι πολύ μεγάλο. Έπαιρναν το γάλα με 78 λεπτά και πουλάνε την φέτα 8,5 ευρώ. Άρα έχουν περιθώριο να την απορροφήσουν αλλά αυτό εξαρτάται από την πολιτική της κάθε εταιρείας».

Εντατικοί έλεγχοι για την διασφάλιση ποιότητας της φέτας – Διαπιστώθηκαν 13 νέες παραβάσεις

Για 13 νέες παραβάσεις παραπέμπονται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν παρατυπίες στην παραγωγή φέτας και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Με χθεσινές αποφάσεις του ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απεστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ. κατάλογος επιχειρήσεων γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, για τις οποίες προτείνεται η επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων). (ΚΥΑ 838/51008/14-03-2019)

Οι εισηγήσεις αφορούν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων:

  1. Επτά (7) επιχειρήσεις στις οποίες, κατά τους επιτόπιους ελέγχους κλιμακίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Απρίλιος – Ιούλιος 2021), διαπιστώθηκαν παραβάσεις (μη ακριβής Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος)
  2. Έξι (6) επιχειρήσεις στις οποίες, μετά από διοικητικούς ελέγχους των υπηρεσιών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Αύγουστος 2021), διαπιστώθηκε ότι προέβησαν σε ουσιώδεις τροποποιήσεις των Μηνιαίων Δηλώσεων Ισοζυγίου Εισροών / Εκροών Γάλακτος, μετά την προβλεπόμενη καταληκτική προθεσμία υποβολής τους

Σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αναφέρεται: «Ο  ΕΛΓΟ Δήμητρα υλοποιεί την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού για ελέγχους σε προϊόντα με ετικέτες ΠΟΠ/ΓΕΠ,  με στόχο την προστασία των συνεπών παραγωγών και την ασφάλεια και ενημέρωση τω καταναλωτών. Η διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητας αποτελεί κορυφαία στρατηγική πολιτική του ΥΠΑΑΤ, η ηγεσία του οποίου, έχει δεσμευτεί ότι οι έλεγχοι όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά και θα ενταθούν ώστε το «μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…