Αρχική Χωρίς κατηγορία Συντρίμμια έγινε ο υδατόπυργος της Κεσσάνης μετά τη μεγάλη έκρηξη

Συντρίμμια έγινε ο υδατόπυργος της Κεσσάνης μετά τη μεγάλη έκρηξη

0

Η κατεδάφιση του υδατόπυργου πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των μη εκρηκτικών το μεσημέρι της Παρασκευής

Ένας νέος υδατόπυργος θα αντικαταστήσει τον παλιό στην ίδια θέση-Υποβλήθηκε πρόταση στο Leader και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση

Μπήκε το «μπουρλότο» στον υδατόπυργο της Κεσσάνης, το πρωί της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου 2021 μετά από απόφαση της Δ.Ε.Υ.Α. Αβδήρων. Εξάλλου, ο εν λόγω υδατόπυργος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και δύο χρόνια, ενώ είχε κριθεί ως ο πιο επικίνδυνος μετά από μία γενική επισκόπηση των υδατόπυργων του δήμου. Το «Ε» φωτογράφησε την σκηνή των εκρήξεων του υδατόπυργου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α Αβδήρων, Γεώργιο Αποστολίδη και τον Υπεύθυνο της Εταιρείας ‘’Demcon”, που ανέλαβε την κατεδάφιση Νικόλαο Παπασάββα.

Μέσω leader νέος υδατόπυργος στην Κεσσάνη με 230.000 ευρώ

Ο Γ.Αποστολίδης ανέφερε στο «Ε» τον λόγο εξαιτίας του οποίου γκρεμίστηκε ο υδατόπυργος τονίζοντας: «Αρχικά, προσπαθήσαμε να δούμε ποια προβλήματα υπάρχουν. Πριν από τρία με τέσσερα χρόνια κάναμε μια γενική επισκόπηση στους υδατόπυργους του δήμου και διαπιστώσαμε πως ο πιο επικίνδυνος είναι αυτός της Κεσσάνης. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν υποβάλαμε πρόταση στο Leader, αναλαμβάνοντας το έργο της κατασκευής καινούργιου υδατόπυργου. Επίσης, ο Γ.Αποστολίδης υπογράμμισε πως το συνολικό κόστος του έργου που δρομολογείται, ανέρχεται στις 230.000 ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ. Στη συνέχεια, ενημέρωσε σχετικά με την κατεδάφιση: «Σε πρώτη φάση, απευθυνθήκαμε στην πολεοδομία της Ξάνθης. Έπειτα, κατόπιν συνεδριάσεως της επιτροπής, ο υδατόπυργος κρίθηκε επικίνδυνος και ετοιμόρροπος. Αναζητήσαμε την βέλτιστη μέθοδο, από άποψη τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας, για να πέσει, βρήκαμε εταιρεία που να εξειδικεύεται σε τέτοιου είδους κατεδαφίσεις. Τώρα, θα ακολουθήσει η μέριμνα για περίφραξη του χώρου, ώστε να αποφευχθεί η παραμικρή πιθανότητα ατυχήματος και θα τοποθετηθούν πινακίδες. Σε δεύτερο  χρόνο θα δοθούν οδηγίες για την αποκομιδή των μπάζων.

Ως προς το νέο υδατόπυργο, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΑ επεσήμανε: «ο υδατόπυργος συγκέντρωνε το νερό του δικτύου ύδρευσης που το στέλναμε από την περιοχή του Ζυγού με κεντρικό δίκτυο, χρησίμευε ως δεξαμενή. Άλλωστε, στην Κεσσάνη παρατηρούμε επίπεδη έκταση, κάτι που μεταφράζεται σε αδυναμία κατασκευής μίας υπόγειας δεξαμενής, αφού δεν υπάρχει ύψωμα». Τέλος, ο ίδιος ενημέρωσε ότι ο νέος υδατόπυργος θα κατασκευαστεί σε όμορο οικόπεδο, το οποίο φρόντισε να εξασφαλίσει ο δήμος.

«Ο υδατόπυργος κρίθηκε επικίνδυνος και ετοιμόρροπος και γι’ αυτό αναζητήσαμε την βέλτιστη μέθοδο, από άποψη τεχνικής επάρκειας και ασφάλειας, για την κατεδάφιση»
Γιώργος Αποστολίδης
Διευθυντής ΔΕΥΑΑ

Σε τρία δευτερόλεπτα κατέρρευσε ο υδατόπυργος-Είχε υπολογιστεί το ακριβές σημείο πτώσης

Ο Ν. Παπασάββας έδωσε κάποιες πληροφορίες όσον αφορά την φύση των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατεδάφιση δίνοντας στο «Ε» μία ολοκληρωμένη εικόνα της διαδικασίας που προηγήθηκε. Ειδικότερα, είπε: «η εταιρεία μας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνει επιχειρήσεις με εκρηκτικά και διάφορες άλλες κατεδαφίσεις» και πρόσθεσε: «ο υδατόπυργος κρίθηκε ετοιμόρροπος και άκρως επικίνδυνος. Για την κατεδάφιση του υδατόπυργου εξασφαλίσαμε τον αποκλεισμό του σημείου για λόγους ασφάλειας και αποφυγής οποιουδήποτε πιθανού ατυχήματος. Επιλέξαμε μία ασφαλή μέθοδο, αυτή των μη εκρηκτικών, τα οποία τοποθετήσαμε σε τρία από τα έξι υποστυλώματα».

«Για την κατεδάφιση του υδατόπυργου επιλέξαμε μία ασφαλή μέθοδο, αυτή των μη εκρηκτικών, τα οποία τοποθετήσαμε σε τρία από τα έξι υποστυλώματα»
Νίκος Παπασάββας
Εταιρεία κατεδαφίσεων Demcon

 

Ο Ν.Παπασάββας ανέφερε πως η έκρηξη διήρκησε μόλις δυόμισι με τρία δευτερόλεπτα, και ήταν άκρως επιτυχής, αφού ο πύργος κατέρρευσε ακριβώς στο σημείο που είχε σχεδιαστεί. Να σημειώσουμε δε, ότι αυτό ήταν εξόχως σημαντικό αφού από τη μια πλευρά και σε πολύ κοντινό σημείο βρίσκονται κατοικίες του οικισμού. Ο υπεύθυνος της εταιρείας κατεδάφισης, σχολίασε καταληκτικά ότι το σημείο πρέπει να αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας, καθώς μετά την πτώση το σκυρόδεμα παίρνει κάποιες τάσεις που πιθανόν να αποβούν επικίνδυνες και να προξενήσουν ατύχημα. Για αυτό άλλωστε η πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας κρίνεται αναγκαία».

Χρύσα Κιατίπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, Αρ.Φύλλου 11.568