Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Νέο στοίχημα για την εστίαση η επιχείρηση «Covid Free GR»

Νέο στοίχημα για την εστίαση η επιχείρηση «Covid Free GR»

0

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι μια νέα πραγματικότητα και δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα την διαχειριστούμε»

 

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει αυτό στην πράξη. Μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις και καβγάδες» . Η Ξάνθη είναι covid free αλλά τα μέτρα… μέτρα!

 

 Επιχείρηση “Covid Free” τίθεται σε εφαρμογή στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης από την Παρασκευή 16 Ιουλίου και έως τις 31 Αυγούστου. Στόχος της πολιτείας είναι να βάλει ένα τείχος στην διασπορά του κορονοϊού, ενισχύοντας παράλληλα το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού  και μέσω των ειδικών προνομίων για τους εμβολιασμένους. Νέο «όπλο» η εφαρμογή «Covid Free GR» που πρέπει να κατεβάσουν όλοι οι εστιάτορες στα κινητά τους για να  έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν τους πελάτες τους και να κλείνουν την πόρτα τους στο κορωνοϊό , αφήνοντας έτσι έξω από αυτή και όσους δεν έχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ή τεστ.

Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου: «Είναι μια νέα πραγματικότητα και δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα την διαχειριστούμε»

Άλλο ένα δύσκολο στοίχημα που καλείται  να κερδίσει ο χώρος της εστίασης για να μπορέσει να επιβιώσει: «Είναι μια νέα πραγματικότητα και δεν γνωρίζουμε ακόμη πως θα την διαχειριστούμε», ήταν η πρώτη αντίδραση της  προέδρου της ΟΕΒΕ Ξάνθης κας Μαίρης Τσιακίρογλου. Ωστόσο η ίδια κατέβασε αμέσως την εφαρμογή και «Covid Free GR» και έκανε το πρώτο δοκιμαστικό στο δικό της πιστοποιητικό! «Θέλουμε δεν θέλουμε θα προσαρμοστούμε. Δεν έχουμε και άλλη επιλογή. Αναμένουμε διευκρινιστικές οδηγίες από το ΦΕΚ. Ωστόσο εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων κατά τον έλεγχο», σημείωσε η κα Τσιακίρογλου. Να σημειώσουμε ότι για το θέμα αυτό είχε εκφράσει ενστάσεις και η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Το ζητούμενο και το στοίχημα για μας είναι να μην χρειαστεί και πάλι να μπούμε σε lockdown τον χειμώνα. Είναι ο εφιάλτης μας. Και τα δείγματα είναι ανησυχητικά», καταλήγει η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης.

Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Μωραΐτης: «Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει αυτό στην πράξη. Μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις και καβγάδες»

Τις ανησυχίες του για το πώς θα λειτουργήσει αυτό το νέο μέτρο αλλά και τις ενστάσεις του για την οριζοντιοποίηση των μέτρων, εκφράζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης: «Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει αυτό στην πράξη. Πρέπει να προσλάβουμε έναν υπάλληλο να κάθεται στην πόρτα και να κάνει έλεγχο στους πελάτες μας. Μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις και καβγάδες . Και τι θα γίνει αν κάποιος επιμένει να μπει. Θα τον διώξουμε με την βία; Θα φωνάξουμε αστυνομία; Αυτό θα κληθούμε να το υποστούμε εμείς, σαν αρνητικό για την φήμη μας».

Η Ξάνθη είναι covid free αλλά τα μέτρα…μέτρα!

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν ήτοι: Έως 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών και από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους ο κ. Μωραΐτης εξέφρασε την αντίθεσή του: «Στην Ξάνθη είμαστε σχεδόν covid free τους τελευταίους μήνες. Και στην περιφέρειά μας επίσης. Παρόλα αυτά μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι. Ας βάλουν μέτρα μόνο στις κόκκινες περιοχές και όχι στις πράσινες όπως είχαν πει. Να επιβάλλονται μέτρα και να εφαρμοστούν  αλλά με δικαιοσύνη. Δεν μπορεί η Ξάνθη και η ΑΜΘ που δεν έχει τουρισμό να έχει τα ίδια μέτρα με την Κρήτη και την Αθήνα και τα νησιά», τονίζει ο κ. Μωραΐτης.

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Αναφορικά με την ισχύ των πιστοποιητικών επισημαίνεται ότι:

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται έγκυρο 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.

Το πιστοποιητικό νόσησης θεωρείται έγκυρο έως και 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Το Rapid test θεωρείται έγκυρο για 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Το PCR test είναι έγκυρο για 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Η εφαρμογή υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης για την εστίαση και τους χώρους διασκέδασης:

Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.

Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.

Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

Χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης

Ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται οικειοθελώς αμιγείς χώροι εκμετάλλευσης.

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.

Πλαίσιο Κυρώσεων

1η παράβαση:

Για τα καταστήματα εμβαδού < 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

Για τα καταστήματα εμβαδού > 200 τ.μ. διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες.

2η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη ημέρα της παράβασης και για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

3η παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας καταστήματος για εξήντα (60) ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης και τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιοσδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην αριστερή στήλη.

Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…