Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άδεια άνευ αποδοχών για τους ανεμβολίαστους

Άδεια άνευ αποδοχών για τους ανεμβολίαστους

0

Στη Βουλή η τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων που εργάζονται ή συνεργάζονται με δομές υγείας

10.000-50.000 ευρώ θα πληρώσουν οι εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί. 20.000-200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των εργαζομένων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εργάζονται σε υπηρεσίας υγείας.

Η ρύθμιση, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προβλέπει πως για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας «εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125)
  • Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές ανάγκες της απόφασης του υπουργού Υγείας και πρόνοιας υπό στοιχεία π4β/οικ.4681/1996
  • Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της παρ.5 του άρθρου 1τ ου ν. 2345/1995
  • Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων του π.δ. 631/1974
  • Κλειστές δομές των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας της 31ης Οκτωβρίου 2018
  • Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας
  • Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν.861/1979
  • Κέντρα ημερήσιας Φορνίδας Ηλικιωμένων της απόφασης του υπυοργείου Υγείας και πρόνοιας υπό στοιχεία Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963
  • Κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φορνίδας της απόφασης του υπουργού Υγείας πρόνοιας και κοινωνικών ασφαλίσεων υπό στοιχεία Π4α οικ.4633/1993
  • Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία του άρθρου 2 του ν.4756/2020
  • Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι»
  • Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας μετά την παρέλευση της προθεσμίας της παρ 6. κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις ανωτέρων μονάδες πρέπει υποχρεωτικά να είναι πλήρως εμβολιασμένος

Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας, διαγωνιστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμό Δημόσιας Υγείας».

Επιτροπές θα ελέγχουν τις περιπτώσεις εξαιρέσεων για λόγους υγείας

Δεν υπέχουν την υποχρέωση να εμβολιαστούν πλήρως όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι (6) μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Οι λόγοι υγείας, στη βάση ειδικής λίστας εξαιρέσεων που προσδιορίζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εγκρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, οι οποίες αποτελούνται από ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πανεπιστημιακούς ιατρούς.

Μέχρι 16/8 πρέπει να λάβει την πρώτη η μοναδική δόση το υπόχρεο προσωπικό

Ο εκάστοτε εργοδότης ή υπεύθυνος μονάδας οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις που αφορούν στον εμβολιασμό.

Το υπόχρεο προσωπικό (όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ακόμη, κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει προς τον φορέα λειτουργίας τους υπηρεσίες ή εκτελεί έργο με επαχθή αιτία ή εθελοντικά με φυσική παρουσία εντός των δομών αυτών, καθώς και κάθε φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες, με φυσική παρουσία εντός των ίδιων δομών, σε νομικό πρόσωπο, με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο φορέας λειτουργίας των δομών, πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Σε αναστολή και χωρίς αποδοχές όσοι δεν εμβολιαστούν

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού, επέρχονται οι ακόλουθες συνέπειες: στην περίπτωση εργαζομένων του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.

Ακόμη, δεν υπάρχει χρόνος αναστολής, με τον ανεμβολίαστο να τίθεται σε υποχρεωτική άδεια, άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Τέλος, δεν υπάρχει θέμα απολύσεων προσωπικού, ενώ για το Δημόσιο δεν προβλέπεται παραπομπή στο Πειθαρχικό.

Η εφαρμογή των διατάξεων προβλέπεται πάντως να επαναξιολογηθεί έως τις 31/10/2021. Στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας, μάλιστα, γίνεται σαφές πως οι εργαζόμενοι συνολικά στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, υποχρεούνται «όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενό τους ή τον εργοδότη τους ψηφιακό πιστοποιητικό».

Κυρώσεις στους εργοδότες

Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση της υποχρέωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο βα) δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και, ββ) σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Τρίμηνες συμβάσεις ΙΔ για την αντικατάσταση όσων τίθενται σε αναστολή

Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι τίθενται σε αναστολή οι φορείς μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου αντίστοιχων προσόντων, κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου/ειδικότητας του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Ο ανώτατος αριθμός του προς πρόσληψη προσωπικού δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό του προσωπικού, που έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.

Οι σχετικώς συναπτόμενες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δεν δύναται να διαρκούν πέραν των τριών (3) μηνών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…