Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκινά ο εμβολιασμός κατ΄οίκον από τα Κέντρα Υγείας

Ξεκινά ο εμβολιασμός κατ΄οίκον από τα Κέντρα Υγείας

0

Οι ιδιώτες γιατροί γύρισαν την πλάτη στην πρόσκληση της πολιτείας  και το έργο θα αναλάβουν τα Κέντρα Υγείας σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο σπίτι» και τους δήμους

 

Μέχρι την Παρασκευή 23 Ιουλίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος. Υποτονικό μέχρι στιγμής στον δήμο Αβδήρων

 

 

Το «όπλο» του κατ’ οίκον εμβολιασμού θέτει σε εφαρμογή η πολιτεία προκειμένου να θωρακίσει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο από αντικειμενικούς λόγους όπως είναι κινητικά προβλήματα ή απομακρυσμένους οικισμούς. Ένα σχέδιο με έντονη κοινωνική ευαισθησία που ωστόσο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως απασχόληση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εκτός των Μονάδων Υγείας, οχήματα μετακίνησης αλλά και μια προεργασία με την καταγραφή στοιχείων και των δηλώσεων ενδιαφέροντος.

Μηδενικό ενδιαφέρον από  ιδιώτες γιατρούς για κατ’ οίκον εμβολιασμούς

Αρχικά το σχέδιο ήταν να αναλάβουν αυτό το σκέλος οι ιδιώτες γιατροί και μάλιστα είχε γίνει ανάλογο αίτημα στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, δόθηκε δε και ένα χρονικό περιθώριο για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Είχε ανακοινωθεί ότι θα αμείβονταν με 20 ευρώ για επισκέψεις στα σπίτια και με 3 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο. Ωστόσο το ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών φαίνεται ότι ήταν αναιμικό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφύγει στη λύση των Κέντρων Υγείας. Μιλώντας γι αυτό ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Α. Καραδέδος αναφέρει: «Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για να μπορέσουν οι ιδιώτες γιατροί να αναλάβουν αυτό το έργο. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και στην Ξάνθη. Άλλωστε ο εμβολιασμός είναι υπόθεση του κράτους. Στην Ξάνθη είμαστε πολύ χαμηλά από εμβολιασμούς αλλά ευτυχώς και σε κρούσματα . Αυτό που προέχει είναι να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε ένα νοσοκομείο που παραπαίει και υπολειτουργεί».

 

Ξεκινά ο εμβολιασμός κατ’ οίκον στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Και μετά το «ναυάγιο» του αρχικού σχεδίου το υπουργείο υγείας ανέθεσε το έργο αυτό στα Κέντρα Υγείας σε συνεργασία με τους δήμους και το «Βοήθεια στο Σπίτι». Έτσι με γιατρούς και νοσηλευτές από τα Κέντρα Υγείας ξεκινά επισήμως την Παρασκευή 23 Ιουλίου το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών. Προηγουμένως όμως όπως αναφέρει η Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, υπεύθυνη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Δ. Αβδήρων κα Δέσποινα Παραστατίδου είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια καταγραφής: «Μέσω των τοπικών συμβούλων των οικισμών αλλά  και των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  ενημερώνουμε   όσους δεν έχουν κάνει εμβόλιο και είναι κατάκοιτοι να δηλώσουν ενδιαφέρον και αφού καταγράψουμε τα στοιχεία τους να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας δείχνουν μικρό ενδιαφέρον , ωστόσο την Παρασκευή θα ξέρουμε αφού θα συλλέξουμε όλα τα στοιχεία. Το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού υλοποιείται για τον δήμο Αβδήρων και Τοπείρου. Υπάρχει συνεργασία των δυο δήμων. Θα διατεθεί όχημα και οδηγός για να μετακινείται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό», επισημαίνει η κα Παραστατίδου. Να σημειώσουμε πως όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατ’ οίκον από κινητές μονάδες του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα : Ονοματεπώνυμο, Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), Διεύθυνση κατοικίας, στα τηλέφωνα του Δήμου Αβδήρων: 2541355540 και 2541355530. Το Πρόγραμμα κατ οίκον εμβολιασμού θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουλίου 2021 έως τις 6 Αυγούστου 2021, με δυνατότητα παράτασης. Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσιακό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …