Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Το στίγμα της Ευρώπης στη Θράκη μετέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το στίγμα της Ευρώπης στη Θράκη μετέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

0

Το Σάββατο ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Μαργαρίτη Σχοινά στην περιοχή με επίσκεψη και ξενάγηση στην «Οικία Χατζιδάκι»

Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία ευρωπαϊκής πληροφόρησης σε συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτέλεσε κεντρικό σταθμό στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά στη Θράκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Κ. Χρήστο Μέτιο και την Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κα Νιόβη Ρίγκου. Σε θερμό κλίμα  τον υποδέχτηκαν στο κτήριο διοίκησης το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Χειρουργικής, Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης και οι Αντιπρυτάνεις  του Ιδρύματος.

Διεξοδικότερα, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην ποιότητα του ακαδημαϊκού έργου που πραγματοποιείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πολλά από τα στελέχη του ευρύτερου κύκλου των συνεργατών του στις Υπηρεσίες των Βρυξελλών είναι απόφοιτοι του ΔΠΘ, καθώς και στην εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει το Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος έθεσε ως προτεραιότητα την ανάγκη συνεχούς επικοινωνίας του Πανεπιστημίου με την κοινωνία που το περιβάλλει, λέγοντας πως σε αυτό το κομμάτι τα γραφεία του Europe Direct ΑΜΘ καλούνται να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να έχουν τα Γραφεία στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη λειτουργίας  των νέων Γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την περίοδο 2021-2025.

Έχοντας ως αφετηρία το παραπάνω εγχείρημα η Αντιπρύτανης  Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ. Καθηγήτρια, Μαρία Μιχαλοπούλου, η οποία είναι συντονίστρια και υπεύθυνη του κέντρου, παρουσίασε το νέο αυτό εγχείρημα το οποίο πραγματοποιείται σε μια σύμπραξη με την Περιφέρεια ΑΜΘ.  Όπως η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά  «Με την συνεργασία αυτή, το δίκτυο των γραφείων Europe Direct ΑΜΘ θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη  σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς εκτός από τα κεντρικά γραφεία της Ξάνθης και της Κομοτηνής θα αναπτυχθούν κόμβοι στις πόλεις της Δράμας, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας».

 

Η Θράκη είναι η «καρδιά» του πολιτικού ,δημοκρατικού κοινωνικού ευρωπαϊκού στοιχείου

«Η Θράκη της ισότητας είναι πρότυπο κοινής συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων, για όλη την Ευρώπη, διαπολιτισμικής και διαθρησκευτικής συνεργασίας, πολιτικής και κοινωνικής αντιπροσώπευσης στη δημόσια ζωή», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Μιλώντας για το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε: «Τα τελευταία σαράντα χρόνια αποτελούν τη μακρύτερη περίοδο ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας που γνώρισαν οι Έλληνες, κάθε θρησκεύματος, κάθε φύλου, κάθε καταγωγής ή κοινωνικής τάξης», και για τη Θράκη σημείωσε πως αν και βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης, «είναι η καρδιά της Ευρώπης, ζωτική της περιφέρεια και φάρος ελπίδας για πολλές άλλες περιοχές με συναφή χαρακτηριστικά. Η Θράκη είναι στη καρδιά του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και χάρις στα ευρωπαϊκά εργαλεία για την εκπαίδευση, την ενσωμάτωση, την συνεργασία, την κινητικότητα, την πολιτιστική δημιουργία είναι σήμερα υπόδειγμα ισονομίας και ισοπολιτείας».

Τέλος, επεσήμανε: « Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής περιλαμβάνει την ασφάλεια, τη δημόσια υγεία, το μεταναστευτικό, την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, την ενσωμάτωση, τον Πολιτισμό, τον διαθρησκευτικό διάλογο και την συνύπαρξη, την ανεκτικότητα στο διαφορετικό και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, του αντισημιτισμού ή κάθε άλλης μορφής θρησκευτικού εξτρεμισμού – που δεν ταιριάζουν με την ποικιλόμορφη ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, τις αξίες, τις ευκαιρίες, την κινητικότητα, τον σεβασμό στην ιστορική μας ταυτότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στη Θράκη».

Ξενάγηση στην «Οικία Χατζιδάκι» και συζήτηση με Μητροπολίτη-Τοποτηρητή Μουφτή

Ο αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής ολοκλήρωσε την περιοδεία του με την επίσκεψή του στην Ξάνθη. Ο κ.Σχοινάς, επισκεπτόμενος το σπίτι Χατζιδάκι ανέφερε: «Κάναμε το πρόγραμμα, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε από τον Έβρο όπου η έμφαση ήταν στο μεταναστευτικό ,μετά ακολούθησε η Κομοτηνή όπου ήρθαμε σε επαφή με την Οικονομία και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τέλος η περιοδεία κλείνει με την επίσκεψη στην Ξάνθη με το έντονο στοιχείο του πολιτισμού». Στη συνέχεια , πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση του αντιπροέδρου στους εσωτερικούς χώρους της οικίας του Χατζιδάκι.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, ο τοποτηρητής Μουφτή Ξάνθης, ο αντιπεριφερειάρχης ,Νίκος Ευφραιμίδης, o δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, ο πρόεδρος στην Επιτροπή για τη  διαχείριση της «Οικίας Χατζιδάκι», Μιχάλης Πουσπουρίκας, και η γενική γραμματέας του δήμου, Σοφία Ψωμά.

Ο Μιχάλης Πουσπουρίκας, έκανε λόγο για «εμβληματικό κτίριο», έργο τέχνης με οικονομική και συνάμα ιστορική προϊστορία, αναφερόμενος στο μεγαλοπρεπές νεοκλασικό.

Ακολούθησε , η συνάντηση του κ.Σχοινά με τον μητροπολίτη Ξάνθης και τον Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης.Μέσα σε ένα φιλικό κλίμα καλωσόρισαν τον αντιπρόεδρο και τον ευχαρίστησαν για την προτίμησή του να επισκεφτεί τον τόπο. Στο τέλος, προσφέρθηκαν κάποια αναμνηστικά  στον κ.Σχοινά ως ένδειξη εκτίμησης προς το πρόσωπό του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ενδιαφέρον για το Σήμα της Περιφέρειας

Κατατέθηκαν 11 προτάσεις Ποικιλία μεγάλη των θεμάτων που θα επιλέξει η Επιτροπή Αξιόλογες …