Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πάνε για του …χρόνου 26 έργα του δήμου Ξάνθης

Πάνε για του …χρόνου 26 έργα του δήμου Ξάνθης

0

«Ξάνθη για Όλους»: Ο κ. Τσέπελης είναι πράγματι «γυμνός» από έργα που υποσχέθηκε και δε θα γίνουν ποτέ…»

 

Γ. Ζερενίδης για την αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος: «Δεν ακυρώνονται τα έργα Τα ποσά αυτά θα μπουν στα έργα στο νέο προϋπολογισμό»

Ομόφωνο Ψήφισμα για την στήριξη του νοσοκομείου Ξάνθης

 

Μια θέση στο βιβλίο Γκίνες μπορεί να διεκδικήσει επάξια η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 15 Ιουνίου. Κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ φτάνοντας τις 10 ώρες. Στα θετικά της συνεδρίασης πιστώνεται ότι ολοκληρώθηκε(!) το δημοτικό συμβούλιο με μια ημερήσια διάταξη 14 θεμάτων και δεν θα υπάρχουν επαναληπτικές συνεδριάσεις αλλά και το γεγονός ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση που κατέληξε σε ένα ομόφωνο ψήφισμα που εκφράζει την βούληση του δήμου Ξάνθης να διεκδικήσει τη σωστή στελέχωση του νοσοκομείου Ξάνθης ανατρέποντας την πορεία συρρίκνωσής του και να στηρίξει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή. Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του τεχνικού προγράμματος.

Ομόφωνο Ψήφισμα για την στήριξη του νοσοκομείου Ξάνθης

Τον κίνδυνο υποβάθμισης του νοσοκομείου μας και το απευκταίο σενάριο να μετατραπεί σ’ ένα Κέντρο Υγείας με ότι συνεπάγεται αυτό για το νομό μας ανέδειξαν μέσα από τις τοποθετήσεις του οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Να σημειώσουμε ότι οι επικεφαλής είχαν συναντηθεί προηγουμένως με την διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης και της Διοικήτριας του νοσοκομείου και ενημερώθηκαν ενδελεχώς για τα προβλήματα υποστελέχωσης και τους κινδύνους συρρίκνωσης του νοσοκομείου και κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα που έθεσαν προς συζήτηση στη συνεδρίαση. Στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να στηρίξει ο δήμος με επιδότηση ενοικίου στους γιατρούς δίνοντας έτσι κίνητρο και αντισταθμίζοντας έως ένα βαθμό τις χαμηλές αποδοχές τους από το ΕΣΥ. Η ιδέα βασίστηκε σε μια δήλωση του δημάρχου Δράμας που εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει μ’ αυτό τον τρόπο ο δήμος Δράμας το νοσοκομείο που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.  Ο κ. Φανουράκης απαντώντας, είπε ότι το έχει ερευνήσει και πως δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δήμου να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, αλλά στο αρμόδιο υπουργείο. Ωστόσο η πρόταση αυτή θα υποβληθεί μαζί με το Ψήφισμα από το δήμαρχο κ. Τσέπελη που εξουσιοδοτήθηκε να προβεί σ’ όλες τις ενέργειες μέσω επαφών που θα έχει στα αρμόδια υπουργεία για το θέμα του νοσοκομείου.

«Ξάνθη για Όλους»: Ο κ. Τσέπελης είναι πράγματι «γυμνός» από έργα που υποσχέθηκε και δε θα γίνουν ποτέ…»

Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού στο τεχνικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα η αποδέσμευση ποσών από έργα και η μεταφορά τους σε άλλους κωδικούς πυροδότησε αντιδράσεις και έδωσε αφορμή για αντιπαραθέσεις και άσκηση έντονης κριτικής. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της παράταξη «Ξάνθη για Όλους» με τον τίτλο: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός», που κατακεραυνώνει τη δημοτική αρχή καταλογίζοντας απραξία και ανικανότητα στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος: «Αυτή η μεγάλη ματαίωση των έργων έγινε για 2 λόγους: 1) Διότι δεν φρόντισε ποτέ κανείς τα έργα αυτά να εξελιχθούν, να προχωρήσουν και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης  – ωρίμασης….

2) Διότι ήθελε τα μεταφέρει το συνολικό ποσό των 1.770.000 ευρώ, σε άλλους κωδικούς που αφορούσαν προμήθειες και υλικά, μάλλον διότι εκεί τα λεφτά τέλειωσαν !

Χθες όμως μαζί με αυτά τα έργα τα οποία δε θα γίνουν τελικά τελείωσαν και τα μεγάλα παραμύθια του κ. Τσέπελη! Και όπως καταλήγει σε ένα από τα γνωστότερα παραμύθια του ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν τελικά «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός»!!! Ο κ. Τσέπελης είναι πράγματι «γυμνός» από έργα που υποσχέθηκε και συνεχίζει να υπόσχεται και τα οποία δυστυχώς για τον Δήμος μας δε θα γίνουν ποτέ…».

Γ. Ζερενίδης για την αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος: «Δεν ακυρώνονται τα έργα»

Να σημειώσουμε ότι η αναμόρφωσης στο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 26 κωδικούς έργων (9 με χρηματοδότηση από τη ΣΑΤΑ και 15 από την δημοτικούς πόρους) που είχε προγραμματιστεί η ωρίμασή τους  για την χρονική περίοδο 2021. Σ’ αυτά τα έργα από τη δημοτική αρχή έγινε μείωση του δεσμευμένου ποσού που είχε προϋπολογιστεί για όλη την πορεία του έργου. Η συνολική μείωση ανέρχεται σε 1.770.000 ευρώ, ποσό που είναι διαθέσιμο να χρησιμοποιηθεί για άλλα έργα ή δράσεις. Μεταξύ των έργων που μειώνονται οι κωδικοί τους είναι η Ανάπλαση πλατείας Διοικητηρίου, η Πεζογέφυρα Κιμμερίων και Χρύσας και μελέτες, όπως η μελέτη αποκατάστασης της Δημοτικής αγοράς.

Κληθείς από το «Ε» να απαντήσει για τη σκοπιμότητα της αναμόρφωσης ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης ανέφερε  πως είναι ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα που εξυπηρετεί την ρευστότητα του δήμου μέσω της μείωσης κωδικών για έργα που καθυστερούν,  για να χρηματοδοτηθούν άλλα έργα και δράσεις που προκύπτουν: « Σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνονται αυτά τα έργα. Απλά επειδή καθυστερούν, μειώνονται οι κωδικοί τους για να αποδεσμευτούν ποσά που θα χρηματοδοτήσουν άλλες δράσεις. Ο δήμος είναι ένα ζωντανός οργανισμός όπου συνεχώς προκύπτουν ανάγκες που τυχόν να μην είχαν προϋπολογιστεί. Τα ποσά αυτά θα μπουν στα έργα στο νέο προϋπολογισμό. Είναι μια διαδικασία απολύτως νόμιμη και πολύ συνηθισμένη. Ενισχύουμε άλλους κωδικούς με πλήρη διαφάνεια. Άλλωστε το 80% των έργων του τεχνικού μας προγράμματος τα δουλεύουμε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…