Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν ακυρώνουν την β΄ δόση του AstraZeneca οι Ξανθιώτες

Δεν ακυρώνουν την β΄ δόση του AstraZeneca οι Ξανθιώτες

0

Δεν κλείνουν νέα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας Αβδήρων και Σταυρούπολης

 

Μειώθηκαν στο μισό σε ημερήσια βάση τα εμβόλια της AstraZeneca στο Κέντρο υγείας Σταυρούπολης

Λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί από την Επιτροπή Εμβολιασμών καθυστερούν τον εμβολιασμό

 

 

Σύγχυση και ανησυχία για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών καθώς οι συνεχείς παλινωδίες της Επιτροπής σε συνδυασμό με τα αρκετά περιστατικά θρομβώσεων και τους δύο θανάτους έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο συγκεκριμένο εμβόλιο και αυτό προκαλεί καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού.  Στα δύο Κέντρα Υγείας του νομού μας που χορηγούν το εμβόλιο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων που κάνει μόνο αυτό και στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης που εμβολιάζει με AstraZeneca αλλά και Pfizer, επικρατεί ψυχραιμία και όλα είναι υπό έλεγχο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Δεν έχουν ακυρώσεις στην β΄ δόση στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων

Ειδικότερα όπως μας αναφέρθηκε από την Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αβδήρων κα Μάρθα Ανδρέου αυτή είναι η περίοδος των εμβολιασμών της β΄ δόσης και ως εκ τούτου δεν γίνονται ακυρώσεις: «Όσοι είναι να κάνουν την β’  δόση δεν ακυρώνουν. Αυτές είναι και οι οδηγίες που δόθηκαν από την Επιτροπή. Για παράδειγμα σήμερα είχαμε 30 ραντεβού για β΄ δόση. Αλλά όσοι έκλεισαν για α’ δόση αν είναι κάτω από 60 ετών επικοινωνούμε μαζί τους και τους συστήνουμε να ακυρώσουν και να κλείσουν άλλο εμβόλιο. Όσοι κάνουν τη β’ δόση είναι γενικά ψύχραιμοι. Δεν ανησυχούν ιδιαίτερα αν δεν είχαν παρενέργειες. Και σε μας μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποια παρενέργεια σοβαρή, όπως θρομβώσεις».

Όπως ανέφερε η κα Ανδρέου όταν άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30 – 44 για AstraZeneca στο Κέντρο έκλεισαν 1.500 ραντεβού. Μέχρι τέλος Ιουλίου ολοκληρώνονται και οι β’ δόσεις και μετά είναι πιθανόν το Κέντρο να κάνει εμβολιασμό και με άλλα εμβόλια.

Μειώθηκαν στο μισό σε ημερήσια βάση τα εμβόλια της AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Κέντρο υγείας Σταυρούπολης μόνο που εκεί παρατηρείται μείωση στο μισό στον ημερήσιο εμβολιασμό με  AstraZeneca. Ειδικότερα όπως αναφέρει η Διευθύντρια του Κέντρου κα Τερσενίδου Αντιγόνη: «Από τα 60 εμβόλια καθημερινά κάνουμε τώρα 25 – 30  ενώ με το εμβόλιο της Pfizer 160 – 180. Αυτοί που είναι να κάνουν τη β΄δόση δεν έχουν επηρεαστεί. Δεν ακυρώνουν ούτε μας έχουν αναφερθεί παρενέργειες». Αυτό που έχει παρατηρήσει η κα Τερσενίδου και το επισημαίνει είναι πως γενικά οι νέοι είναι πιο δεκτικοί με το εμβόλιο γενικά ενώ οι ηλικιωμένοι πιο επιφυλακτικοί και διστακτικοί.

Λανθασμένοι επικοινωνιακοί χειρισμοί καθυστερούν τον εμβολιασμό

Για λάθος επικοινωνιακό χειρισμό από την Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Οι πολίτες έχουν δίκιο που έχουν μπερδευτεί», προσθέτοντας ότι «για την ομάδα των 470.000 που πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση να εμβολιαστεί  από την στιγμή που δεν υπήρχε στην πρώτη δόση εμβόλιο θρόμβωση και θρομβοπενία».

Όπως σημείωσε η κ. Παγώνη έχουν παρατηρηθεί 1,3 περιστατικά στη δεύτερη δόση σε ένα εκατομμύρια εμβολιασμούς  με AstraZeneca. Είναι ασήμαντη η επιπλοκή». Και συμπλήρωσε: «Ήδη είπαμε υπάρχει αλλαγή στα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά η ενημέρωση θα έπρεπε να είχε γίνει με διαφορετικό τρόπο από την Επιτροπή γιατί απευθύνεται σε απλούς πολίτες και όχι σε γιατρούς. Εκεί ήταν το πρόβλημα».

Να σημειώσουμε ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι επιτακτικό να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας και συνεπώς όσοι δεν πείθονται να κάνουν την δεύτερη δόση του AstraZeneca θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν. Τέλος ο Γιώργος Παυλάκης ερευνητής στις ΗΠΑ συνέστησε σε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα, λέγοντας ότι αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο θα εκδηλωθεί στην πρώτη δόση.

«Η δεύτερη δόση είναι πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι ασφαλής», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …