Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τζ. Πάιατ από την Ξάνθη: “Είμαστε ισχυρότεροι μαζί” (φωτο+βίντεο)

Τζ. Πάιατ από την Ξάνθη: “Είμαστε ισχυρότεροι μαζί” (φωτο+βίντεο)

0

Ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή άσκηση IMMEDIATE RESPONSE- Κένταυρος 2021 με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, στο πεδίο βολής Πετροχωρίου

Τα πλεονεκτήματα της εμβάθυνσης της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας ανέδειξαν ο αμερικανός πρέσβης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλ. Στεφανής

 

Η τελική φάση της άσκησης IMMEDIATE RESPONSE- Κένταυρος 2021, στην οποία συμμετείχαν από κοινού ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πεδίο βολής του στρατοπέδου «Τριανταφυλλίδη». Πρόκειται για την τρίτη φορά που το πεδίο βολής αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης χρησιμοποιείται για διμερή και πολυμερή εκπαίδευση τον τελευταίο χρόνο, μετά την Hellenic Tank Challenge και η Thracian Cooperation. Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και αποτελεί μέρος της πολυεθνικής άσκησης “DEFENDER EUROPE 21”.

Η τελική φάση της άσκησης περιλάμβανε αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις με αληθινά πυρά, αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων, περισυλλογές μέσων και διακομιδή – αεροδιακομιδή τραυματία, ενώ ολοκληρώθηκε με δύο αλεξιπτωτιστές που κατά την πτώση τους άνοιξαν την ελληνική και την αμερικάνικη σημαία.

Συνολικά, στην άσκηση που διήρκησε περίπου μία εβδομάδα συμμετείχαν από την πλευρά των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων 69 αξιωματικοί και 517 οπλίτες και από την πλευρά των Αμερικανών 29 αξιωματικοί και 309 οπλίτες.

Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ικανότητας, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη δοκιμή πρακτικών, πραγματοποιήθηκε με αρτιότητα και με εντυπωσιακή απόδοση του σεναρίου από την πλευρά των συμμετεχόντων.

 

Αμερικανός πρέσβης: «Δεν υπάρχουν όρια σε όσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε μαζί»

Στην τελική φάση της άσκησης παραβρέθηκε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ το παρών έδωσε και ο Στρατηγός των αμερικανικών δυνάμεων για την Ευρώπη και την Αφρική Christofer Cavoli.

Ενθουσιώδης και αποφασιστικός για τις προοπτικές που διανοίγονται μέσω της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας παρουσιάστηκε ο αμερικανός πρέσβης που ανέδειξε τη σημασία της εμβάθυνσης της συνεργασίας και τόνισε ότι «είμαστε ισχυρότεροι μαζί».

Ο κ. Πάιατ επεσήμανε ότι «μια ισχυρότερη και πιο ασφαλής Ελλάδα είναι σημαντική για εμάς και ανυπομονούμε να φέρουμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο, υπό τη διοίκηση Μπάιντεν- Χάρις, και να προωθήσουμε την ασφάλεια στην κρίσιμη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ». Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «δεν υπάρχουν όρια σε όσα μπορούμε να επιτύχουμε όταν είμαστε μαζί».

Σε δηλώσεις του στο τέλος της εκδήλωσης, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, αλλά και το «κρίσιμο πλεονέκτημα που αντιπροσωπεύει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης».

Τις εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις του από την αρτιότητα της άσκησης μετέφερε ο Στρατηγός Cavoli, ο οποίος είπε ότι αν και έχει συνεργαστεί με πολλές ένοπλες δυνάμεις, έμεινε άναυδος από αυτό που έχει κατακτηθεί μέσω της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Σημείωσε δε με νόημα, ότι η εντεινόμενη συνεργασία προωθείται βήμα βήμα και όσα έχουν επιτευχθεί ως τώρα «είναι μόνο η αρχή». Τόνισε καταληκτικά, ότι το τρίπτυχο της συνεργασίας συνίσταται από συντονισμό με σεβασμό, διαφάνεια και το βλέμμα στο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής υπογράμμισε ότι η συνεργασία δεν αφορά προσωρινά κοινά οφέλη, αλλά την πρόθεση για περισσότερη αμοιβαία αμυντική συνεργασία και αναφέρθηκε στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία και των βρετανικών δυνάμεων. Άλλωστε, παρών στην τελική φάση της άσκησης ήταν και ο διοικητής σχηματισμού του βρετανικού στρατού Woodish Ralph.

Το λόγο πήρε και ο αρχηγός ΓΕΑ και γνώριμος της Ξάνθης Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο οποίος ανέδειξε τη συνέχιση της προετοιμασίας το προηγούμενο διάστημα παρά τις συνθήκες της πανδημίας και επεσήμανε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Θράκης στην κατεύθυνση της συνεργασίας.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «Κομοτηνή στο πιάτο» θα βρεθεί στην Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά της Ξάνθης

Την Κυριακή 12 Μαΐου στις 11:00 – Θα μιλήσει για το βιβλίο ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Αρναο…