Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Μαΐου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Μαΐου 2021

0

Έτσι είναι η ζωή
Εισακούστηκαν οι αγρότες του νομού μας που ζητούσαν βροχή,  νερό για τις καλλιέργειές τους.
Μάλιστα το αίτημα- έκκληση έφθασε μέχρι την Εφημερίδα μας και έγινε πρωτοσέλιδη είδηση με τίτλο «Μια… βροχή θα σώσει τους αγρότες».
Και οι βροχές ήρθαν, αλλού καλές και ικανοποιητικές, αλλού μικρότερες, έτσι είναι η ζωή. Δίνει αλλά με κλειστά τα μάτια. Αλλού πολύ, αλλού λίγο, αλλού καθόλου.
Τέλος πάντων, σημασία έχει ότι έβρεξε και λίγο-πολύ όλοι ικανοποιήθηκαν οι αγρότες μας.
Βέβαια κάποιοι άλλοι επαγγελματίες είναι δυσαρεστημένοι αλλά έτσι είναι η ζωή εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Γ.Δ.


Η ημερομηνία έκλεισε
Τον Οκτώβριο του 2023 θα γίνουν οι εκλογές για τα περιφερειακά συμβούλια, τα δημοτικά και κοινοτικά.
Αυτό περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το οποίο καταργεί την απλή αναλογική που τόσο ταλαιπώρησε τους δήμους και συνεχίζει να ταλαιπωρεί την περίοδο εφαρμογής του.
Δυστυχώς, η απλή αναλογική όπως πλέον την ζούμε όλοι οι ξανθιώτες μέσω των γεγονότων που ξεκινούν από την στάση και συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, έχει απαξιωθεί τελείως και ευτελιστεί ως σύστημα.
Γ.Δ.


Μένει
Πληροφορία φρέσκια από αξιόπιστη πληγή και αφορά τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.
Λοιπόν, οριστικό είναι, το δήλωσε σε φίλους του και ανθρώπους του δημοτικού του χώρου ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος.
Θεωρεί, όπως είπε, ότι έχει δικαίωμα στη δεύτερη ευκαιρία.
Από την πλευρά μας σίγουρα υποστηρίζουμε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος. Πολλώ δε μάλλον αυτός που ως τέως θεμελιώνει δικαίωμα υποψηφιότητας. Εάν θα είναι μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 «ζεστός» ως υποψήφιος, ε, αυτό είναι δικό του θέμα, όπως και η ανάγκη ν’αλλάξει συμβουλάτορες…
Γ.Δ.


Φοβούνται μη χάσουν τις πανελλαδικές
Ένα επιπλέον πρόβλημα έχουν να λύσουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που θα δώσουν πανελλαδικές στις 14 Ιουνίου όπως και οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Με δεδομένο ότι το σχολικό έτος έχει παραταθεί έως 11 Ιουνίου άρα και η δια ζώσης διδασκαλία, το ενδεχόμενο και μόνο να βρεθεί κάποιος θετικός με κορωνοϊό στο τμήμα,  τους προκαλεί τρόμο καθώς το τμήμα θα κλείσει για 14 μέρες και θα τεθούν σε καραντίνα και δεν θα μπορέσουν να δώσουν πανελλαδικές τον Ιούνιο αλλά τον Σεπτέμβριο.  Γι αυτό και πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο για να μην τεθούν σε κίνδυνο ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στο οικογενειακό περιβάλλον. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται οδηγίες από το υπουργείο για το ειδικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει σε περιπτώσεις που υπάρχουν θετικοί σε τμήμα ή σχολεία.
Μ.Ξ.


Μετά τους πυροσβέστες ακολουθούν οι υγειονομικοί
Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ευαίσθητους κλάδους εργαζομένων προχωρά η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από όσους υπηρετούν στις ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών (ΕΜΑΚ) της πυροσβεστικής, με την προειδοποίηση πως όσοι δεν το πράξουν θα αντικατασταθούν άμεσα.
Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποτελεί προπομπό των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς είναι μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που νοσηλευτές νόσησαν και μετέδωσαν τον κορωνοϊό στους ασθενείς, γεγονός που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις. Το ποσοστό των εργαζομένων στα νοσοκομεία που έχει εμβολιαστεί δεν είναι ακόμα αρκετό ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία από τον κορωνοϊό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πως το επίμαχο θέμα θα συζητηθεί το φθινόπωρο όταν θα έχει υποχωρήσει η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία. “Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ, και αφενός να κινδυνεύεις, αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας“, είχε πει σε συνέντευξη του, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τι μέλλει γενέσθαι για τους αρνητές υγειονομικούς από το φθινόπωρο…
-Προσυπογράφουμε βεβαίως.


Ταχύτητα και εξυπηρέτηση
Η παρουσία μου στις υπηρεσίες του δήμου Ξάνθης δεν είναι συχνή, θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα μικρή έως ελάχιστη.
Ως εκ τούτου δεν γνωρίζω πλέον τους περισσότερους εργαζόμενους εκτός ελαχίστων «παλιών».
Την Πέμπτη λοιπόν 20 του μηνός τηλεφώνησα στην υπηρεσία Εσόδων.
Μια ευγενική υπάλληλος με ενημέρωσε ποια δικαιολογητικά θα πρέπει να προσκομίσω για την υπόθεσή μου. Αφού τα συγκέντρωσα, την ίδια ημέρα πήγα στο δημοτικό κατάστημα για την υπόθεσή μου στο ίδιο τμήμα εσόδων.
Αφού δήλωσα το λόγο της εκεί παρουσίας μου, μια κυρία σηκώθηκε από το γραφείο της, εξέτασε τα δικαιολογητικά, συμφώνησε πως είναι τα σωστά, συμπλήρωσε μια φόρμα με τα στοιχεία μου, υπέγραψα κι έφυγα. Όλα αυτά σε 2-3 λεπτά!
Ευγένεια, ταχύτητα, εξυπηρέτηση.
Επειδή δεν είχα συνηθίσει σε κάτι παρόμοιο, με απασχόλησε και αποφάσισα πως έπρεπε να επισημανθεί όλη αυτή η εξαιρετική συμπεριφορά υπαλλήλων προς δημότη.
Γ.Δ.


Οι δημοσιογράφοι δεν δικάζουν, δεν καταδικάσουν
Υπάρχει μια στρεβλή εντύπωση πως η «τέταρτη εξουσία» όπως καθιερώθηκε να λέγονται τα Μέσα Ενημέρωσης πως έχουν αρμοδιότητες και πραγματική εξουσία.
Η αντίληψη αυτή στην κοινή γνώμη είναι λανθασμένη αλλά και στην ουσία της χωρίς περιεχόμενο.
Οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν τις ειδήσεις, τα γεγονότα.
Τα σχολιάζουν, τα αναλύουν και βέβαια μέσω των άρθρων τους λαμβάνουν μια θέση ως οφείλουν εξάλλου.
Η είδηση οφείλει ο επαγγελματίας δημοσιογράφος να είναι «στεγνή»,  να είναι όσο γίνεται η πραγματικότητα. Τα σχόλια είναι κάτι άλλο, έχουν διαφορετικό ρόλο και αποστολή.
Όμως, επ’ουδενί λόγο οι δημοσιογράφοι δικάζουν και βέβαια δεν καταδικάζουν. Αυτό αποτελεί  έργο και ευθύνη της Δικαιοσύνης και μόνον.
Αν αυτό δεν τηρείται και συμβαίνουν άλλα, τότε αυτά, είναι κακή δημοσιογραφία.
Γ.Δ.


Η Νυμφαία και οι …μνηστήρες
Ένας – ένας οι βουλευτές της ΝΔ ανακοινώνουν ότι θα ανοίξει σήμερα η Νυμφαία. Πρώτος όμως έκοψε το νήμα και βγήκε και έκανε δηλώσεις ο βουλευτής ΝΔ Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης. Μάλιστα αφήνει αιχμές για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι χρησιμοποίησαν την Νυμφαία για να κάνουν επικοινωνιακά σώου: « Εγώ δεν ενεργώ για τη διαφήμιση και για την προβολή», είπε. Σ’ ότι αφορά στο ζήτημα των ευθυνών για το κλείσιμό της ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε και ο νοών νοείτω μετακυλίοντας το μπαλάκι στην περιφέρεια. Ο κ. Πασχαλίδης απλά επιβεβαίωσε αυτό  που είχαμε γράψει για τους εσωκομματικούς τριγμούς που προκάλεσε το ζήτημα γι αυτό και τόση κινητοποίηση.
Πολλοί οι γαλάζιοι μνηστήρες διαγωνίστηκαν για να πετύχουν να ανακοινώσουν πρώτοι το άνοιγμα και να πιστωθούν τα πολιτικά οφέλη. Στην περίπτωση αυτή τους πρόλαβε ο κ. Πασχαλίδης.
Μ.Ξ.


Πλέον χρειάζονται αποτελέσματα
Κι αφού λοιπόν η ημερομηνία των επόμενων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών έχει κλείσει για τον Οκτώβριο του 2023, ας πούμε κάποια πράγματα για την τοπική μας αυτοδιοίκηση.
Λοιπόν, ωραία τα λόγια, οι προτάσεις, οι ιδέες, οι θεωρίες που ακούμε κατά διαστήματα.
Μέχρι εδώ. Φτάνουν πλέον, δεν χρειάζονται άλλες ιδέες, άλλα σχέδια.
Πλέον χρειάζονται αποτελέσματα.
Και αποτελέσματα είναι τα έργα.
Τα ακούσαμε τα λόγια, μας άρεσαν, συμφωνούμε, είναι η ώρα πλέον της πράξης.
Δύο χρόνια μένουν ακόμη στους αυτοδιοικητικούς μας.
Ας ανασκουμπωθούν, ας τρέξουν, ας φωνάξουν, ας ουρλιάξουν προς την κυβέρνηση, ας απειλήσουν, αρκεί να εξασφαλίσουν πιστώσεις για να γίνουν έργα.
Από δω και πέρα ο χρόνος αγαπητοί δημοτικοί άρχοντες, μετρά ανάποδα.
Να το θυμάστε αυτό.
Κουράγιο. Να γνωρίζετε πως έχετε τη συμπάθειά μας.
Γ.Δ.


Η άλλη ματιά
Φίλος βιοτέχνης έλεγε σε συζήτηση πως η ελληνική πολιτική σκηνή θα πρέπει ν’αντιμετωπίζεται και με αρκετή δόση χιούμορ. Όσο δε για την τοπική και περιφερειακή, το ίδιο και περισσότερο.
Ως παράδειγμα έφερε τρία οικονομικού περιεχομένου γεγονότα που άμεσα αφορούν την περιοχή της Θράκης.
«Λοιπόν», είπε, «έχουμε σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια το γνωστό θέμα του 12%. Βάλαν χοντρό αλάτι και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Έχουμε την μη Επιστρεπτέα ενίσχυση κι ακόμη δεν ξεκίνησε απολύτως τίποτε, άγνωστο δε πότε θα ξεκινήσει.
Τέλος έχουμε το σημαντικό θέμα του Προγράμματος για την στήριξη της Θράκης.
Κανένα νέο από την επιτροπή, την πρόεδρο αυτής Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι μήνες περνούν, το ίδιο και τα χρόνια χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.
Ρωτώ και κλείνω: Σε ποια περιοχή της χώρας θα υπήρχαν τέτοιες εκκρεμότητες και δεν θα έμπαιναν μπροστά οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, ΕΒΕ, Ομοσπονδίες και άλλοι φορείς;
Εδώ, μακάριος ύπνος. Άξιοι της μοίρας μας».
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…