Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρεμιέρα με υποχρεωτικά self tests σε γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα

Πρεμιέρα με υποχρεωτικά self tests σε γυμνάσια, δημοτικά, νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα

0

Τη διαδικασία που θα τηρηθεί εξήγησε στο ‘Ε» η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Έφη Στυλιανίδου

 Δεν θα γίνονται δεκτοί οι μαθητές χωρίς έντυπη δήλωση στην τάξη. Θα παραμένουν στην αυλή του σχολείου μέχρι να τους παραλάβουν γονείς και κηδεμόνες

Οδηγίες για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων όλης της χώρας από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, ως προς την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό, ανακοινώθηκαν  σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η κ. Έφη Στυλιανίδου, διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ξάνθη, ως προς την προετοιμασία και ενημέρωση των γονέων και μαθητών, εξήγησε ότι το self-test είναι υποχρεωτικό για όλους όσους εισέρχονται στις σχολικές μονάδες. H ίδια τόνισε πως όπως η φοίτηση είναι υποχρεωτική, έτσι και η προστασία των παιδιών αποτελεί υποχρέωση των γονιών.

Επίσης ήδη από τη Μεγάλη Πέμπτη, η ίδια συναντήθηκε διαδικτυακά με τους Διευθυντές των σχολείων όπου συζήτησαν σχετικά με τα self-test, αλλά και τις οδηγίες που δίνονται στα παιδιά, καθώς και τους τρόπους διαχείρισης τους. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η διαδικασία των self test είναι πολύ απλή, ενώ η μόνη δυσκολία αποτυπώνεται στον τρόπο καταχώρισης του αποτελέσματος.

Όπως εξήγησε η κ. Στυλιανίδου, όλο το προσωπικό το οποίο εισέρχεται στις σχολικές μονάδες, όπως και οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι κάθε εβδομάδα να πραγματοποιούν από δύο τεστ, κάθε Κυριακή και Τετάρτη, έτσι ώστε την επομένη να επιδεικνύουν τα αποτελέσματα στο σχολείο την επομένη. Ήδη από χθες, Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση των τεστ στα φαρμακεία της πόλης, ενώ σε περίπτωση που κάποιος γονιός ή παιδί δεν διαθέτει ΑΜΚΑ, μπορεί να μεταβεί  στο Στρατόπεδο Αποστολίδη επί της Σάρδεων, η στο Κέντρο Υγείας Εχίνου, όπου τους χορηγείται παραστατικό , ώστε να μπορούν να προμηθευτούν  τα self –test.

Ακόμα μεταξύ των όσων είπε η κυρία Στυλιανίδου στην «Ε», τόνισε πως όσα παιδιά δεν έχουν τα αποτελέσματα των τεστ μαζί τους, θα παραμένουν στον αύλειο χώρο του σχολείου, μέχρι να έρθουν οι γονείς τους να τα παραλάβουν. Επίσης είπε ότι η δήλωση από την πλατφόρμα πρέπει να είναι εκτυπωμένη, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα οι γονείς θα πρέπει να συμπληρώνουν έντυπη δήλωση από το σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του self test δρα συμπληρωματικά στα ήδη ισχύοντα μέτρα, που περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,  χρήση αντισηπτικών, σχολαστικούς καθαρισμούς χώρων, τακτικούς αερισμούς χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά, εξειδικευμένα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Πώς διενεργείται ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος

Ειδικότερα οι οδηγίες που στάλθηκαν ηλεκτρονικά στους μαθητές της Ξάνθης είναι οι εξής:

  • Προμήθεια self- test από Φαρμακείο με ΑΜΚΑ δωρεάν
  • Διεξαγωγή self- test κάθε Κυριακή και Τετάρτη
  • Πλένουμε καλά και απολυμαίνουμε τα χέρια μας
  • Φυσάμε τη μύτη μας και ξαναπλένουμε τα χέρια μας
  • To test αποτελείται από: α) Στυλεό, β) Πλακέτα, γ) φιαλίδιο με υγρό δ) σωληνάριο
  • Ανοίγουμε τη συσκευασία με τον στυλεό (προσέχουμε να μην ακουμπήσουμε το βάμβακι στην άκρη)
  • Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε το υγρό στο σωληνάριο κρατώντας το όρθιο
  • Βάζουμε τον στυλεό στη μύτη μας και το περιστρέφουμε αρκετές φορές, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στο άλλο ρουθούνι.
  • Βάζουμε τον στυλεό στο σωληνάριο και περιστρέφουμε αρκετές φορές 10. Καθώς το απομακρύνουμε πιέζουμε στα τοιχώματα του σωληναρίου ώστε να αφαιρεθεί όλο το υγρό από την άκρη του
  • Κλείνουμε το καπάκι του σωληναρίου και ρίχνουμε 3-4 σταγόνες στην κοιλότητα της πλακέτας
  • Περιμένουμε 15 λεπτά για να ελέγξουμε το αποτέλεσμα
  • Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό εμφανίζεται μια γραμμή στην ένδειξη C και μια γραμμή στην ένδειξη Τ
  • Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εμφανίζεται μια γραμμή μόνο στην ένδειξηC
  • Καμία ένδειξη ή μόνο μία γραμμή στην ένδειξη Τ το αποτέλεσμα είναι μη έγκυρο, σε αυτήν την περίπτωση το test πρέπει να επαναληφθεί
  • Οι γονείς καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/
  • Εκτυπώνουν την υπεύθυνη δήλωση από την παραπάνω πλατφόρμα ή κάνουν χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση, στην όποια είναι απαραίτητο να αναγράφονται οι κωδικοί της δήλωσής στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ . Υποβάλλουν το παραπάνω στο σχολείο

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…