Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Κυκλοφόρησε το βιβλίο: «Παλαιομουσουλμάνοι-Κεμαλικοί στη Δυτική Θράκη»

Κυκλοφόρησε το βιβλίο: «Παλαιομουσουλμάνοι-Κεμαλικοί στη Δυτική Θράκη»

0

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της ερευνητικής προσπάθειας του Συμεών Σολταρίδη και της Μαρίας Δήμου με βάση το αρχειακό υλικό των ΓΑΚ Ν. Ροδόπης της περιόδου ’50-‘70

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ψυχογιός»  το βιβλίο με τίτλο «Παλαιομουσουλμάνοι-Κεμαλικοί στη Δυτική Θράκη» του Συμεών Σολταρίδη και της Μαρίας Δήμου. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ερευνητικής προσπάθειας τεσσάρων ετών που επικεντρώνεται στο αρχειακό υλικό των ΓΑΚ Ν. Ροδόπης, των φακέλων των δεκαετιών ’50 έως ’70, που άπτεται θεμάτων της μειονότητας. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα βρει αποσπάσματα και σχολιασμό των εγγράφων, εισαγωγικές πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση του μειονοτικού ζητήματος, τα συμπεράσματα στα οποία οι συγγραφείς κατέληξαν, καθώς και σημειώματα διακεκριμένων επιστημόνων της περιοχής μας, που έχουν ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα κι έχουν άμεση εμπλοκή με αυτό μέσω της επαγγελματικής ή ακαδημαϊκής τους ιδιότητας.

Με αφορμή την ανάρτηση του βιβλίου στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδήλωσεων, ο κ. Σολταρίδης ευχαρίστησε τους Κώστα Γούναρη, Αλή Χουσεΐνογλου, Γιώργο Κιμπαρίδη, Γιώργο Κατράτζιο, Ιμπράμ Ονσούνογλου (που δυστυχώς μας άφησε πριν από λίγες μέρες) και Κ.Ι., για την συνεισφορά  τους στην προσπάθει. «Οι απόψεις τους και οι διευκρινίσεις τους πάνω σε δύσκολα νομικά και κοινωνικά θέματα ήταν πολύτιμες για εμάς και για τους αναγνώστες μας», σημειώνει ο συγγραφέας.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο αποχαρακτηρισμός δημοσίων εγγράφων δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης των πρωτογενών πηγών. Καθώς η Θράκη για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε το θέατρο πολλαπλών επιδράσεων και άσκησης πολιτικών που αφορούσαν τη μειονότητα, τα έγγραφα των δεκαετιών από το 1950-1970 που αποχαρακτηρίστηκαν δίνουν τη δυνατότητα προσέγγισης της εποχής με άμεσο τρόπο. Στη μελέτη αυτή παρατίθενται αποσπάσματα καθώς και σχολιασμοί σε μια συλλογή τέτοιων εγγράφων και είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας με στόχο να φωτιστεί η ιστορική πραγματικότητα κι όχι να καταγγελθούν πρόσωπα και επιλογές.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια Ξανθιώτικη ιστορία….για την Γιορτή του Λαζάρου

Η μικρή Πηνελόπη γεννήθηκε στην Ξάνθη ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου. Οι γονείς όλο χαρά, …