Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Σε διαδικασία δημοπράτησης και το β΄ τμήμα του κάθετου άξονα

Σε διαδικασία δημοπράτησης και το β΄ τμήμα του κάθετου άξονα

1

Αφορά το έργο «Δημάριο – Μελοίβια», 10, 8 χιλιομέτρων – Εγκρίθηκαν οι όροι και τα τεύχη από το Δ.Σ. της Εγνατίας

 

Έργα οδοποιίας και οδικής ασφάλειας μέσω ΕΣΠΑ στο τμήμα Ξάνθη – Τοξότες Υπογράφηκε η σύμβαση

 

 

 

Ο κύβος ερρίφθη και για το β΄τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθης! Το ΔΣ της Εγνατίας Οδού ΑΕ, που συνεδρίασε χθες το πρωί  αποφάσισε τη δημοπράτησή του εγκρίνοντας τα τεύχη δημοπράτησης,  τους όρους  και τις ενδεικτικές και αποκλειστικές ημερομηνίες περαίωσης του έργου. Επίσης αποφασίστηκε μια από τις επικείμενες συνεδριάσεις του ΔΣ να πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη, ώστε τα μέλη του ΔΣ να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για το μέγεθος του έργου.

Δημοπρατείται μέχρι τον Ιούνιο το β’ τμήμα του κάθετου άξονα της Ξάνθης (Δημάριο – Μελοίβια)

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το έργο θα δημοπρατηθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και απο την στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση ο χρόνος περαίωσης είναι 2 χρόνια. Είναι προϋπολογισμού 39,475.000 (+ΦΠΑ) και αφορά την κατασκευή οδικού δικτύου 10,8 χιλιομέτρων από το Δημάριο μέχρι και την παράκαμψη των Μελιβοίων. Στα τεχνικά του έργου περιλαμβάνονται αυτοκινητόδρομος με 5 κόμβους , 7 γέφυρες και άλλα συνοδευτικά έργα. Να σημειώσουμε πως το τμήμα αυτό δεν παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με το τμήμα που κατασκευάζεται τώρα και αφορά τον δρόμο Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μήκους 8,5 χιλιομέτρων καθώς οι γεωμορφολογικές συνθήκες είναι πιο ομαλές.

Να αναφέρουμε πως αυτό το έργο ολοκληρώνεται εντός του έτους και έχει δημοπρατηθεί τον Αύγουστο του 2018.

Τα δύο τμήματα ενός έργου και οι πηγές χρηματοδότησης

Να υπενθυμίσουμε ότι η βούληση υλοποίηση του κάθετου άξονα “Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα” εκφράσθηκε μέσω της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, το 1998. Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ορίστηκε το 2006 ως φορέας υλοποίησης.

Να σημειώσουμε πως το έργο έχει 3 πηγές χρηματοδότησης , από το interreg – ΕΠΕΡΑ και περιφέρεια ΑΜΘ.

Για το β΄τμήμα που θα δημοπρατηθεί έως τον Ιούνιο, όπως αποφασίστηκε χθες,  είχε διασφαλιστεί χρηματοδότηση 40,5 εκ ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2019.  Την σχετική απόφαση ένταξης του έργου υπέγραψε ο τότε υφ. Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της σύμβασης για έργα οδικής ασφάλειας στο δρόμο Ξάνθη – Τοξότες

Έργα οδοποιίας και οδικής ασφάλειας μέσω ΕΣΠΑ στο τμήμα Ξάνθη – Τοξότες

Στο μεταξύ χθες υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΒΕΤΕ κ. Γιώργο Μαρκογιαννάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΑΕ κ. Χρήστο Στεφανή. Η σύμβαση του έργου θα αναβαθμίσει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας σε τμήματα της Εθνικής Οδού 2 μεταξύ Ξάνθης και Τοξοτών.

Για τη χρηματοδότηση του έργου είχαν δεσμευτεί αρχικά, με απόφαση του κ. Μέτιου, πόροι 6,4 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, το ύψος της σύμβασης όμως ανήλθε τελικά στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ μετά την έκπτωση 57,8% που υπήρξε κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών σε τρία τμήματα συνολικού μήκους 9 χιλιομέτρων:

3,7 χιλιόμετρα, στην περιοχή της διασταύρωσης της εθνικής οδού με την επαρχιακή οδό προς Τοξότες

3,8 χιλιόμετρα από τη διασταύρωση της Βιομηχανικής Περιοχής μέχρι το σημείο όπου η εθνική οδός περνάει πάνω από τη γραμμή του ΟΣΕ

1,5 χιλιόμετρο στην περιοχή όπου η εθνική οδός παρακάμπτει την Ξάνθη μέχρι την έξοδο προς Κομοτηνή

Οι εργασίες περιλαμβάνουν ανακατασκευή του οδοστρώματος και τοποθέτηση αντιολισθηρού τάπητα, τοποθέτηση νέας σήμανσης και καινούργιων στηθαίων ασφαλείας και αντιμετώπιση της βλάστησης κατά μήκος του δρόμου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 24 μηνών από την έναρξή τους.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Εφραιμίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Κουρτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης κ. Δημήτρης Δόντσος, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας κ. Τάσος Παράσχου και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulopu@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…