Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Προτάσεις αναβάθμισης και κώδικες συνεργασίας για τον πολιτισμό της Ξάνθης

Προτάσεις αναβάθμισης και κώδικες συνεργασίας για τον πολιτισμό της Ξάνθης

0

Με τη συμμετοχή 23 πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση των Π.Σ. ΠΑΣ ΑΝΤΙΚΑΣ και «Βάτραχοι»

 Συζητήθηκαν τα προβλήματα της πανδημίας, αλλά και οι διέξοδοι που μπορούν να δοθούν με πρωτοβουλία των συλλόγων της πόλης

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους ΠΑΣ ΑΝΤΙΚΑΣ και «Βάτραχοι» σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων, το Σάββατο 3 Απριλίου.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε η πλειονότητα των λαογραφικών και πολιτιστικών συλλογών της Ξάνθης, με συνολική συμμετοχή 23 εκπροσώπων φορέων. Τα κυριότερα ζητήματα τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση, ήταν αυτά τα οποία σχετίζονται με τις επιπτώσεις που βιώνουν τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων αλλά και η κοινωνία γενικότερα. Το βασικότερο όμως θέμα ήταν η στέρηση του αγαθού του πολιτισμού από την τοπική κοινωνία.

Επίσης δόθηκαν αρκετοί τρόποι – λύσεις, οι οποίοι έχουν ως στόχο να διαφυλάξουν όλους τους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης. Για παράδειγμα οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες των Συλλόγων οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν από τους τοπικούς φορείς πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού των πολιτιστικών δράσεων.

Παράλληλα και δεδομένων των συνθηκών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διοργάνωση διαδικτυακών εκδηλώσεων σε περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ως έχει, με σκοπό να διαφυλαχθεί η ποιότητα και η συνέχεια του πολιτισμού.

Πολλοί από τους εκπροσώπους επεσήμαναν ακόμη, το πρόβλημα που υπάρχει στην επαφή των ανθρώπων, εξαιτίας της πανδημίας. Ακόμα κάποιοι άλλοι εστίασαν στις δράσεις οι οποίες πρέπει να λάβουν χώρα από εδώ και στο εξής, αφήνοντας πίσω τους τα δυσάρεστα της πανδημίας.

Κάποιοι άλλοι εστίασαν στις δράσεις εθελοντισμού οι οποίες άφησαν το κοινωνικό αποτύπωμά τους, ενώ αναφέρθηκε και η προοπτική της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής γιορτής μουσικής, οι προτάσεις και οι τρόποι, αν συνεχίσουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και το επόμενο διάστημα.

Όλοι οι ομιλητές- εκπρόσωποι των συλλόγων υπερτόνισαν το συνεργατικό και ομαδικό πνεύμα το οποίο πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορούν να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Η αναβάθμιση στον πολιτισμό θα έρθει με τη συνεργασία

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, οι διοργανωτές «Βάτραχοι» και ΠΑΣ ΑΝΤΙΚΑΣ στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, ανέφεραν: «Ακούστηκαν απόψεις και προτάσεις  για τη βελτίωση των  ήδη υπαρχόντων θεσμών  αλλά ταυτόχρονα τέθηκαν ερωτήματα και ανησυχίες για την μετέπειτα πορεία των συλλόγων.

Η κοινή βάση όλων μας ήταν μια, η θέληση να προσφέρουμε και να δημιουργήσουμε.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη για καλύτερη και  πιο συχνή επικοινωνία μεταξύ μας, καθώς και η αναβάθμιση  του ρόλου της οργανωτικής επιτροπής που συμμετέχουμε σε έναν πιο ουσιαστικό και παραγωγικό ρολό  στο σχεδιασμό των εκδηλώσεων .

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τονίστηκε από όλους η αξία της συνεργασίας που μόνο μέσα από αυτήν θα καταφέρουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό της  περιοχής μας».

Θεοδώρα Βαϊντερλή

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…