Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μικρό καλάθι» κρατούν οι Ανθοπώλες για την Μ. Εβδομάδα

«Μικρό καλάθι» κρατούν οι Ανθοπώλες για την Μ. Εβδομάδα

0

Ξεκίνησαν οι παραγγελίες για τους Επιτάφιους –Πιο συντηρητικά σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή

 

 «Τσιμπημένες» οι τιμές λόγω Καθολικού Πάσχα –  Έλλειψη σε γαρίφαλα

 

 Ανθίζουν χαμόγελα αυτές τις μέρες στους Ανθοπώλες καθώς παραδοσιακά αυξάνεται η κίνηση κατά την Μ. Εβδομάδα που γίνεται ο στολισμός των Επιταφίων.

Γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα, βιολέτες, ορχιδέες, κρίνοι, φρέζες έχουν την τιμητική τους τις ημέρες αυτές στα ανθοπωλεία της Ξάνθης, τα οποία έχουν εφοδιαστεί με τα λουλούδια της Μεγάλης Εβδομάδας και της Πασχαλιάς και ήδη ετοιμάζουν τις πρώτες παραγγελίες.

Οι ανθοπώλες προσδοκούν μια περίοδο καλύτερη από την περσινή για τον κλάδο τους ωστόσο τα δεδομένα τους επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Με τους ιερούς ναούς φέτος ανοιχτούς -αν και με περιοριστικά μέτρα- έχουν ήδη γίνει παραγγελίες από αρκετούς ιερείς για τα λουλούδια του Επιταφίου και οι πιστοί τηλεφωνούν για κρατήσεις σε στεφάνια και μπουκέτα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την κίνηση στα ανθοπωλεία της Ξάνθης κατά την εορταστική περίοδο

«Έτσι όπως βλέπουμε την κατάσταση θα είναι καλύτερα από πέρσι αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε παραγγελίες για τον στολισμό των Επιταφίων. Πιο συντηρητικά βέβαια από τις προ κορωνοϊού εποχές. Μη ξεχνάμε ότι οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές αλλά με λιγότερο κόσμο που θα πάει να προσκυνήσει και δεν θα γίνει Περιφορά των Επιταφίων», αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου Ανθοπωλών Ξάνθης κ. Κωστόπουλος Αθανάσιος.

«Τσιμπημένες» οι τιμές λόγω Καθολικού Πάσχα

Αναφορικά με το αν έχει επάρκεια λουλουδιών ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν κάποιες ελλείψεις γιατί: «Προηγήθηκε το Πάσχα των Καθολικών που απορρόφησε μεγάλο μέρος λουλουδιών από την παγκόσμια αγορά. Υπάρχουν κάποιες ελλείψεις γι αυτό και φέτος οι τιμές είναι κάπως τσιμπημένες… Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από κάθε συνάδελφο  αν θα αποφασίσει να αυξήσει τις τιμές. Εμείς πάντως δεν θα το κάνουμε».

Να σημειώσουμε ότι η χώρα μας έχει μικρή παραγωγή λουλουδιών. Παράγει κυρίως τριαντάφυλλα και γυψοφίλη. Η μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως στην αγορά λουλουδιών είναι βέβαια η Ολλανδία και από εκεί γίνονται οι μεγαλύτερες εισαγωγές.

Έλλειψη σε γαρύφαλλα

Το γαρύφαλλο είναι το κυρίαρχο της Μεγάλης Εβδομάδας και όπως αναφέρει ο κ. Κωστόπουλος έχει παρατηρηθεί έλλειψη που οφείλεται στο γεγονός ότι καταναλώθηκαν πολλά στο Καθολικό Πάσχα: «Έχουν γίνει εισαγωγές από Τουρκία που είναι χώρα παραγωγής σε γαρύφαλλα. Θεωρώ ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα και θα καλύψουμε την ζήτηση», εκτιμά τελικά ο κ. Κωστόπουλος.

Έχουν και την Πρωτομαγιά

Να σημειώσουμε ότι εκτός από την Μ. Εβδομάδα και τα Χριστολούλουδα καθώς και τα λουλούδια που εναποθέτουν στα νεκροταφεία,  οι ανθοπώλες αναμένουν πρωτομαγιάτικη κίνηση στα ανθοπωλεία της Ξάνθης ευελπιστώντας ότι θα συμβάλλει στην αύξηση του τζίρου τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…