Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Κλοπή 42.000 ευρώ με τη μέθοδο της αντικατάστασης/αλλαγής κάρτας sim 

Κλοπή 42.000 ευρώ με τη μέθοδο της αντικατάστασης/αλλαγής κάρτας sim 

0

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος ταυτοποίησε τους δράστες και διενήργησε κατ’ οίκον έρευνες

 Σε συνεργασία με τράπεζες δεσμεύτηκε και επιστράφηκε το ποσό των 29.000 ευρώ- Τι είναι το sim swap που χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα για ηλεκτρονικές απάτες

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος πέντε ατόμων για απάτη, με τη μέθοδο της αντικατάστασης/αλλαγής κάρτας sim (sim swap).

Ειδικότερα, οι εμπλεκόμενοι απέκτησαν πρόσβαση στην υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) ενός άνδρα και χρησιμοποιώντας την τεχνική sim swap παρέκαμψαν τη διαδικασία πρόσθετης αυθεντικοποίησης και αφαίρεσαν 42.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, πραγματοποιήθηκε επικοινωνία της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος με τραπεζικά ιδρύματα με αποτέλεσμα τη δέσμευση και επιστροφή 29.000 ευρώ στον άνδρα.

Ακολούθησε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων της υπόθεσης κατά την οποία ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των δραστών και στη συνέχεια διενεργήθηκαν κατ’ οίκον έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-(4) συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

-(2) φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

-αποθηκευτικά μέσα, καθώς και κάρτες σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Διαδικτυακές απάτες με sim swap

Υπενθυμίζεται ότι η μέθοδος sim swap είναι μια τεχνική κατά την οποία ο δράστης, χρησιμοποιώντας τεχνικές κοινωνικής μηχανικής (χειραγώγηση) αποκτά τον έλεγχο της κάρτας SIM του κινητού τηλεφώνου του θύματος.

Συγκεκριμένα, ο δράστης έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη (π.χ. με «ηλεκτρονικό ψάρεμα» – phishing, με χρήση κακόβουλων εφαρμογών – προγραμμάτων κ.λπ.), εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα αλλαγής κάρτας SIM, αποκτώντας νέα κάρτα προς αντικατάσταση αυτής που έχει ο νόμιμος κάτοχος.

Με τον τρόπο αυτό, λαμβάνει κλήσεις και μηνύματα που προορίζονται για τους χρήστες – θύματα και υποκλέπτει τους κωδικούς μιας χρήσης (OTP) ή τα μηνύματα επαλήθευσης ασφάλειας κ.λπ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Χειροπέδες σε διωκόμενο με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Αρχών της Γερμανίας

Κατηγορήθηκε για απάτη Συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2024, στην Κομοτηνή, απ…