Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

0

Ετοιμαστείτε για τις πίτες
Μέρες που είναι και που έρχονται, θα μας βρει όλους να συμμετάσχουμε τουλάχιστον σε κάποιες πίτες. Μάλιστα η συμμετοχή θα είναι μαζική στις εκδηλώσεις αυτές και για έναν επιπλέον λόγο, τον γνωστό. Ότι σύντομα θα έχουμε βουλευτικές εκλογές και στο καπάκι τις αυτοδιοικητικές.
Έτσι, οι υποψήφιοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, θα θεωρήσουν υποχρέωσή τους να παραβρεθούν για να δηλώσουν ενδιαφέρον και για να τους δουν ότι είναι εκεί.
Μάλιστα κάποιοι θα κάνουν και σύντομες ομιλίες-χαιρετισμούς, ενώ οι σύλλογοι ευκαιρίας δοθείσης θα κάνουν γνωστά κάποια αιτήματά τους.
-Υπομονή, είναι μια δοκιμασία που θα περάσει σύντομα…
Γ.Δ.


Παζαρέματα πριν και μετά
Αρκετοί υποστηρίζουν με επιχειρήματα πως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα κρίνουν τις συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές που ως γνωστόν θα γίνουν 8 Οκτωβρίου.
Έτσι, υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα που θα φέρουν τα τρία μεγάλα κόμματα θ’ αποτελέσουν τη βάση των συνεργασιών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Θα «θυμηθούν»  οι υποψήφιοι δήμαρχοι ποιους υποστήριξαν και θα ζητήσουν την υποστήριξή τους εάν βέβαια οι εκλεκτοί τους έχουν εκλεγεί.
Θα γίνει όπως αντιλαμβάνεστε ένα προηγούμενο παζάρεμα που θα ξεκινήσει από τις βουλευτικές και θα κορυφωθεί στις αυτοδιοικητικές.
Γ.Δ.


Τρεις οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια
Το είχαμε γράψει πριν από λίγο καιρό ότι στις περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου για την περιφέρειά μας, θα υπάρξει νέος υποψήφιος.
Αναφέραμε μάλιστα και το όνομα και την πρώην ιδιότητά του. Επρόκειτο για τον Γιώργο Πετρίδη, πρώην δήμαρχο Κομοτηνής. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι η υποψηφιότητα του Γ. Πετρίδη πρέπει να θεωρείται βεβαία και πως ο ίδιος ξεκίνησε τις επαφές του για να συμπληρώσει τον συνδυασμό του. Με την κάθοδο λοιπόν του Πετρίδη, οι σοβαρές υποψηφιότητες θα είναι τρεις. Ο νυν περιφερειάρχης Χρ.Μέτιος, ο Χριστόδουλος Τοψίδης η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και φυσικά ο Γ. Πετρίδης.
Βέβαια για να είναι επιτυχής η υποψηφιότητα του Πετρίδη θα πρέπει να προηγηθεί συνεργασία με τον Κ.Κατσιμίγα.
Γ.Δ.


Επίκειται συνεργασία
Συζητώντας με άτομο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Γ. Πετρίδη, μου έλεγε πως ο Πετρίδης δεν επιθυμεί μόνον την στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά να τύχει μιας ευρύτερης υποστήριξης.
Για τον λόγο αυτόν ο ίδιος επιθυμεί μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και όποιες άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Ο ίδιος διατηρεί καλές σχέσεις με τον Κώστα Κατσιμίγα και συζητούν την προεκλογική συνεργασία.
Βέβαια το θέμα θα πάει και στα κεντρικά των κομμάτων και εκεί θ’ αποφασιστεί διότι η αντιπολίτευση γενικά επιθυμεί να ανατρέψει την παντοδυναμία της Ν.Δ. στις περιφέρειες.
Έτσι, η μάχη στην περιφέρειά μας θα κριθεί στον β΄γύρο.  Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία ποιοι συνδυασμοί θα πάνε στον γύρο αυτόν και με ποια ποσοστά. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από το αποτέλεσμα, τελικά, των βουλευτικών εκλογών.
Γ.Δ.


Επιτέλους! Με νόμο οι τράπεζες θα αποζημιώνουν τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης
Ευχάριστα τα νέα για όσους θα πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Η πολιτεία αποφάσισε επιτέλους να δράσει και να προστατεύσει με νόμο τις καταθέσεις των πολιτών  αφού δεν τα προστατεύουν οι τράπεζες. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλος του μήνα περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις τόσο για τις απάτες με τις κάρτες όσο και για τα θύματα απάτης μέσω υποκλοπής κωδικών του e-banking -μια απάτη που είναι της… μόδας τελευταία και γνωστή ως «Phishing». Η νέα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών θα προβλέπει πλήρη αποζημίωση για ζημιά άνω των 1.000 ευρώ από την τράπεζα. Με άλλα λόγια, μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι υπεύθυνος ο κάτοχος του e-banking. Αν όμως γίνει ένα έμβασμα, μια μεταφορά χρηματική πάνω από 1.000 ευρώ, τη διαφορά την καλύπτει η τράπεζα. Οφείλει δηλαδή η τράπεζα να είναι προσεκτική αν δει έμβασμα πάνω από 1.000 ευρώ σε έναν πελάτη ο οποίος δεν συνηθίζει να κάνει τέτοιες κινήσεις. Τέλος, αυστηροποιούνται οι διαδικασίες για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Να σημειώσουμε ότι όσοι έχουν πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης γνωρίζουν ότι οι τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη τους αλλά επιχειρούν να ρίξουν το φταίξιμο στον πελάτη τους. Δηλαδή και …απατημένος και δαρμένος!
Μ.Ξ.


Το ιερό δισκοπότηρο
Σας μεταφέρω  μια φιλική συζήτηση μεταξύ ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης. Ανθρώπων που και έχουν διαβάσει πολλά και γνωρίζουν αλλά και γενικώς προβληματίζονται.
Εκεί λοιπόν, σ’ αυτή την συζήτηση, τέθηκε ένα ερώτημα που χαρακτηρίστηκε ως το «Ιερό Δισκοπότηρο» της Αρχαιολογίας. Οι εν λόγω φίλοι λοιπόν κατέληξαν πως στην κατεύθυνση της αρχαιολογίας είναι το να απαντηθεί το ερώτημα «πού η σωρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πού ο τάφος αυτού;»
Δηλαδή να υπάρξουν επαρκή στοιχεία, αποδείξεις απτές που ν’ απαντούν στο ερώτημα.
Είτε συμφωνεί κανείς με το ερώτημα ή όχι, θυμίζω πως εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχουν αρχαιολόγοι που ψάχνουν να βρουν στοιχεία για να αποδείξουν πού τελικά ετάφη ο Μέγας στρατηλάτης και πού είναι η σορός του.
-Φαντάζομαι πως σας έδωσα ερέθισμα για συζήτηση και προβληματισμό.
Γ.Δ.


Στην Αθήνα ο Δημαρχόπουλος
Δικαίωμα είναι του κάθε πολίτη να επιθυμεί και να προσπαθεί να εκλεγεί και καταλαμβάνει κάποια θέση. Εκλογή είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε στο εθνικό κοινοβούλιο.
Συμπολίτης λοιπόν με διαμονή χρόνων στην Αθήνα με ενημέρωσε πως συνάντησε τυχαία τον πρώην δήμαρχο Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο στο δρόμο. Δεν συνομίλησε μαζί του διότι υπήρχε κι άλλο άτομο κι έτσι δίστασε να του μιλήσει και ρωτήσει τον λόγο της καθόδου.
Προσωπικά εκτιμώ πως ο Δημαρχόπουλος κατέβηκε για να κάνει βολιδοσκόπηση ως προς τις διαθέσεις του κόμματος της Ν.Δ. και τις εκτιμήσεις για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος βουλευτής στον επόμενο εκλογικό αγώνα.
Προφανώς ο Δημαρχόπουλος ψάχνει ρόλο για τον εαυτό του σε άλλο χώρο αφού διαπίστωσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πλέον δεν του δίνει νέα ευκαιρία.
Γ.Δ.


Καταναλωτικός πανζουρλισμός
Καταναλωτικός παροξυσμός έχει καταλάβει τους Ξανθιώτες και μέρες τώρα κατακλύζουν συγκεκριμένο μεγάλο κινέζικο κατάστημα που έχει ότι μπορεί κανείς να φανταστεί και το οποίο έριξε τις τιμές στο μισό. Είναι τόσος ο κόσμος που κλείνουν τις πόρτες ενώ υπάρχουν ουρές και όσοι προλάβουν να μπουν φεύγουν με πλήθος σακούλες. Το περίεργο είναι ότι και άλλα μαγαζιά κάνουν εκπτώσεις 50% αλλά δεν βλέπουμε αυτές τις ουρές. Πιθανότατα αυτή η κοσμοσυρροή να οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μεγάλη γκάμα προϊόντων που μπορεί να αγοράσει. Σε κάθε περίπτωση κάνει τρελές δουλειές το κινέζικο ενώ τα εμπορικά της πόλης μέτρια πράγματα απ’ ότι  λένε.
Μ.Ξ.


Κοινωνική ευαισθησία
Ο δήμος Ξάνθης υλοποιεί ένα πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το γνωστό ΤΕΒΑ. Ο δήμος μας λοιπόν ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ» έχει την ευθύνη διανομής τροφίμων και προϊόντων βασικής υλικής συνδρομής.
Αυτό το πρόγραμμα λοιπόν που αφορά 4.000 ενεργούς δικαιούχους του προγράμματος αφορά 8.000 μέλη και των τεσσάρων δήμων του νομού.
Ο δήμος Ξάνθης έχει αποκτήσει την εμπειρία του τρόπου διάθεσης των ειδών διατροφής και με σωστή οργάνωση και συμπαράσταση των υπολοίπων δήμων υλοποιεί το πρόγραμμα αυτό άψογα και χωρίς κανένα πρόβλημα.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι ως εκ τούτου όλοι ικανοποιημένοι διότι η διαδικασία διανομής υλοποιείται σωστά.
Γ.Δ.


Λοιπόν, έρχεται η Σιδηροδρομική Εγνατία
Ναι έρχεται επιτέλους με στολίδια και ημερομηνίες και κυρίως με προίκα 2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο. Που επιλέξαμε ακριβώς διότι αποτελεί ως έργο για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης ιδιαίτερα σημαντικό.
Για τη σιδηροδρομική Εγνατία ο λόγος λοιπόν, για μια πρόταση που είχε κατατεθεί πριν αρκετά χρόνια και κάποιοι την λοιδορούσαν και χλεύαζαν πως είναι ουτοπία και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
Ιδού όμως. Στις 21 Ιανουαρίου σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ που είναι η αναθέτουσα αρχή θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός ανάμεσα στα τρία σχήματα που συμμετέχουν για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.
Θυμίζω πως πρόκειται για τη Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκης -Ξάνθης, ένα έργο ύψους 2,09 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο έργο στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Δηλαδή, με απλά λόγια αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την περιφέρειά μας αλλά και τη χώρα διότι ανοίγεται η Θράκη στις εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και αργότερα Ρουμανίας.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…