Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

0

Φήμες τελικά
Φίλος συμπολίτης, άνθρωπος σοβαρός, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα με χρόνια παρουσίας, μας έθεσε ένα ερώτημα.
Αφορούσε αυτό, εάν και κατά πόσο οι Ρομά επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για να συγκεντρώνουν παλιά σίδερα και άλλα αναλώσιμα υλικά.
Για διασταύρωση και διαπίστωση εάν είναι ακριβής η πληροφορία, επικοινωνήσαμε με τον Σπύρο Μαζαράκη, προϊστάμενο ΟΑΕΔ Ξάνθης. Ο οποίος στην αρχή γέλασε και στη συνέχεια κατηγορηματικά αρνήθηκε οτιδήποτε σχετικό.
Φήμη λοιπόν που άγνωστο ποιος την κυκλοφόρησε και τι ήθελε να εξυπηρετήσει.
Γ.Δ.


Ένας ξανθιώτης πρωταθλητής
Στις 7 Ιανουαρίου η Εφημερίδα μας παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για έναν ξανθιώτη ο οποίος διέπρεψε στο τένις σε πανελλήνιο επίπεδο όπως και με διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες.
Τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ «Λάζαρος Στάλιος, θρύλος του ελληνικού τένις με καταγωγή από την Ξάνθη».
Στο ρεπορτάζ αυτό πληροφορίες αντλήθηκαν από τον γιο του Πέτρο που ζει στη Θεσσαλονίκη και ο οποίος έχει στην κατοχή του τα κύπελλα, τη ρακέτα και άλλες διακρίσεις του πατέρα του.
Μάλιστα ο ίδιος σε δήλωσή του στον Κώστα Μαυρομάτη, εκδήλωσε την επιθυμία να έρθει στην Ξάνθη σε μια εθιμοτυπική επίσκεψη στην γενέτειρα του πρωταθλητή πατέρα του.
Γ.Δ.


Μια πρόταση
Η σημερινή μας αναφορά έχει δυο στόχους. Αρχικά να υπενθυμίσει πως το ελληνικό τένις είχε έναν πρωταθλητή με καταγωγή από την Ξάνθη τον Λάζαρο Στάλιο και που η οικογένειά του διατίθεται να προσφέρει αναμνηστικά των επιτυχιών του στην Ξάνθη και δεύτερο, πως θα ήταν μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία να διοργανωθεί ένα τουρνουά τένις από τον σύλλογο της πόλης μας προς τιμήν του συμπολίτη τενίστα με πολλές πανελλήνιες πρωτιές.
Ιδού λοιπόν μια ακόμη ευκαιρία προβολής της πόλης στον τομέα του αθλητισμού.
-Αναμένουμε εξελίξεις από δήμο και σύλλογο.
Γ.Δ.


Όχι πάλι…
Κακό σημάδι τα 17 κρούσματα που είχαμε την Τρίτη στην Ξάνθη.  Από μηδενικά την προηγούμενη μέρα και σχεδόν όλο τον μήνα φτάσαμε στα 20. Είναι άλλη μια απόδειξη πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε που να το αποδώσουμε. Να’ ναι αποτέλεσμα του συνωστισμού της πλατείας ; Πέρασαν σχεδόν 10 μέρες από τότε και συνήθως την πρώτη εβδομάδα δείχνει αν υπάρχει διασπορά. Να’ ναι αποτέλεσμα μιας χαλάρωσης επειδή τον τελευταίο καιρό είμαστε σχεδόν covid free;  Θα δείξει… Θα’ ταν πάντως πολύ κακό για την Ξάνθη να βρεθεί ξανά στην ίδια θέση όπως τις προηγούμενες φορές. Ας ελπίσουμε πως δεν θα συμβεί…
Μ.Ξ.


Ελευθερία ή θάνατος


Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το σύνθημα της Επανάστασης του 1821, «Ελευθερία ή θάνατος», θα ερχόταν στην επικαιρότητα με τόσο οδυνηρό τρόπο στην επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξή της. Αν η ελευθερία που κερδίσαμε τότε αφορούσε την ανεξαρτησία και την εθνική μας υπόσταση, η ελευθερία που διεκδικούμε σήμερα αφορά την προστασία της υγείας και της ζωής μας. Η ονομασία «ελευθερία» που δόθηκε στην επιχείρηση εμβολιασμού, επαναφέρει δραματικά το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» μέσα στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.
Ωστόσο, όταν η μάχη για τη ζωή θα κερδηθεί σε μερικούς μήνες, χάρη στην επιστήμη και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, το αίτημα  παραμένει επίκαιρο. Θα αφορά την απελευθέρωση της κοινωνίας από τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις, τις προκαταλήψεις και τον σκοταδισμό που απειλούν να ακυρώσουν την πορεία της στον σύγχρονο κόσμο.
Γ.Μ.


«Είμαστε από την Cosmote»
Οι απατεώνες πάντα προηγούνται σε πονηριά και εφευρετικότητα και πάντα είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους διώκτες αστυνομικούς.
Μετά το κόλπο «είμαστε από τη ΔΕΗ» που χρησιμοποιούσαν για να μπουν μέσα και να ξαφρίσουν χρήματα και κοσμήματα, τώρα άλλαξαν επιχείρηση.
Χρησιμοποιούν την Cosmote. Χτυπούν το θυροτηλέφωνο και δηλώνουν πως είναι από την τηλεφωνική εταιρεία. Συνήθως είναι γυναίκα που 90% είναι Βουλγάρα με άπταιστα ελληνικά.
Προφασίζονται πως θα πραγματοποιήσουν κάποιο έλεγχο και θ’αναβαθμίσουν τη σύνδεση.
Το γεγονός συνέβη την Τρίτη στην Ξάνθη, σε πολυκατοικία.
Βέβαια ο συμπολίτης μας ενημερωμένος και δύσπιστος δεν πίστεψε και τους διαολόστειλε.
Φυσικά οι δράστες θα συνέχισαν αλλού κι όπου πιάσει.
Γι’αυτό, ας είστε προσεκτικοί και υποψιασμένοι. Κυρίως οι ηλικιωμένοι.
Γ.Δ.


Η «ανοιχτή» εφημερίδα
Έναν τιμητικό χαρακτηρισμό μας απέδωσε φίλος συμπολίτης σε συζήτηση ομάδας που μας μεταφέρθηκε.
Αποκάλεσε ο συμπολίτης την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ «ανοιχτή εφημερίδα».
Ομολογώ πως είναι πολύ σωστός ο χαρακτηρισμός του και ιδού γιατί.
Στα σαράντα τέσσερα χρόνια λειτουργίας η εφημερίδα ΔΕΝ αρνήθηκε ΠΟΤΕ να δημοσιεύσει θέσεις και απόψεις οποιουδήποτε κόμματος εντός-εκτός βουλής.
Κι όχι μόνον αυτό. Δεν αρνήθηκε τη δημοσίευση θέσεων και απόψεων πολιτικών ομάδων, κινήσεων.
Οι σελίδες της εφημερίδας ήταν και είναι ανοιχτές στην δημοσιοποίηση ιδεών, στον διάλογο, στην κατάθεση απόψεων και προτάσεων.
Σε κανέναν δεν αρνήθηκε φιλοξενία, σε κανέναν δεν στέρησε το δικαίωμα της δημοσιοποίησης της γνώμης.
Ανοιχτή, δημοκρατική, με σεβασμό στην άποψη του άλλου, χριστιανού και μουσουλμάνου, με αρχές και πιστεύω.
-Ναι, ανοιχτή προς όλους, για όλους.
Γ.Δ.


Μεγάλη Επέτειος
Την Τετάρτη αγαπητοί αναγνώστες, κρατούσατε στα χέρια σας μια διαφορετική εφημερίδα. Την Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ βέβαια, αλλά με διαφορετικό περιεχόμενο.
Απλά και ταπεινά, όπως αρμόζει στην μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από το 1821, συμπεριλάβαμε μια σειρά δημοσιευμάτων, επίκαιρων με το ιστορικό γεγονός.
Παράλληλα ετοιμάσαμε ένα τετρασέλιδο ένθετο, μια ειδική έκδοση, για τον Νεοκλασικισμό στην Ξάνθη όπως αποτυπώνεται στα κτίρια της Παλιάς Πόλης του συνεργάτη μας Κώστα Μαυρομάτη.
Θεωρήσαμε πως έτσι τιμούμε κι εμείς την μεγάλη Επέτειο.
Γι’αυτό θεωρούμε πως το τεύχος της Τετάρτης 24 Μαρτίου 2021 αποτελεί άλλο ένα συλλεκτικό φύλλο που θα μείνει στην ιστορία του τόπου μας.
Γ.Δ.


Με πολλή αγάπη
Τα ανθρώπινα έργα που δημιουργεί η αγάπη και το μεράκι, είναι έργα που μένουν στο διάβα της ιστορίας.
Έτσι λοιπόν κι εμείς, όλοι οι εργαζόμενοι στην Εφημερίδα αλλά και οι συνεργάτες και φίλοι, δουλέψαμε σκληρά και με πολλή αγάπη, κυρίως, για το επετειακό φύλλο για τα 200 χρόνια τιμής των προγόνων μας.
Με την ευκαιρία ευχαριστήρια θερμά αξίζουν στους αγαπητούς Νίκο Σεργκενλίδη, Γεωργία Ανδρέου, Δημήτρη Αβούρη, Γιώργο Μπατζακίδη, Δημήτρη Κασαπίδη, Λάμπρο Τσούργιαννη, Γιάννη Μήτσιο και Νατάσα Μακρή.
Ξεχωριστή μνεία για τον αγαπητό φίλο και πολύχρονο συνεργάτη Θανάση Μουσόπουλο για τα επίκαιρα γραπτά του για την επέτειο του 1821.
-Να’ ναι όλοι καλά.
Γ.Δ.


200 χρόνια ελεύθεροι για πάντα ελεύθεροι
Πέρασαν 200 χρόνια από τότε που άναψε η σπίθα της λευτεριάς και ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας για την ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας  και υπόστασης ως κράτος. Ένας αγώνας με πολλές θυσίες, πολύ αίμα αλλά και νίκες και ήττες και λάθη και διχόνοια και ηρωισμό και εθνική ανάταση και ομοψυχία.  Μια επανάσταση που είχε όλα τα βιβλικά χαρακτηριστικά του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ. Μια επανάσταση που πολλές φορές κινδύνευσε να καταπνιγεί. Που γέννησε το Μεσολόγγι, το Σούλι και τόσους άλλους φάρους ελευθερίας: «Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία». Μήνυμα αληθινό και πάντα επίκαιρο. Ελευθερία είναι και το σημερινό διακύβευμα. Ελευθερία από τα δεσμά της πανδημίας που μας έχει καθυποτάξει, ελευθερία από τα δεσμά του φόβου, της ανασφάλειας. Είναι καιρός να αποκτήσουμε εθνική αυτοπεποίθηση έχοντας επίγνωση των αδυναμιών μας και να χτίσουμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την νέα Ελλάδα. Όπως είπε κι ο Κολοκοτρώνης: « Ἐμεῖς εἰς τὰ 1821 ἐκαθαρίσαμε τὸν τόπο, ἐκουβαλήσαμε τὰ λιθάρια, ἐκτίσαμε τὴν οἰκοδομή, ἐσεῖς θὰ ἐντύσετε τὰ γυμνὰ τείχη, θὰ φέρετε τὶς πολύτιμες ζωγραφιές, θὰ στήσετε τὰ εὔμορφα τραπέζια καὶ τοὺς καθρέφτες. Τοῦτο θὰ κάμῃ ἡ προκοπή σας καὶ τὰ γράμματα.».
Χρόνια Πολλά και Πάντα Ελεύθεροι!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…