Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο της AstraZeneca

0

Ξεκινούν και πάλι τους εμβολιασμούς οι 15 χώρες που είχαν διακόψει

Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες 12 χώρες της Ε.Ε. είχαν αποφασίσει να συνεχίσουν

Τον δρόμο για επανεκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, που είχαν ανασταλεί προσωρινά σε 15 χώρες της Ε.Ε. υπό τον φόβο αναφορών για θρομβοεμβολικά επεισόδια, άνοιξε η σημερινή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που έκρινε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δίχως πάντως να αποκλείσει κατηγορηματικά τη σύνδεση κάποιων σπάνιων θρόμβων με το εμβόλιο.

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό, παρά την μερική ανησυχία που υπάρχει στους πολίτες, συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ

Το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, διαβεβαίωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επίσημα μετά από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο ΕΜΑ έκρινε ότι το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», επαναλαμβάνοντας εκ νέου ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων.

Αναλυτικά η Επιτροπή του ΕΜΑ στην επίσημη ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι:

  • Τα οφέλη του εμβολίου στην αντιμετώπιση της COVID-19 (που παράγει η ίδια προβλήματα θρομβώσεων που μπορεί να είναι θανάσιμα) συνεχίζουν να υπερτερούν τον κίνδυνο παρενεργειών.
  • Το εμβόλιο δεν σχετίζεται με μία αύξηση στο συνολικό κίνδυνο θρομβώσεων (θρομβοεμβολικών επεισοδίων) σε όσους χορηγήθηκε.
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία για πρόβλημα που να σχετίζεται με συγκεκριμένες παρτίδες ή συγκεκριμένες μονάδες παρασκευής
  • Ωστόσο, το εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων (..) συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων περιπτώσεων στα αγγεία που απάγουν το αίμα από τον εγκέφαλο.

Και προσθέτει:

Αυτά είναι σπάνια περιστατικά – περίπου 20 εκατ. ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή έχουν λάβει το εμβόλιο μέχρι και τις 16 Μαρτίου και ο ΕΜΑ έχει καταγράψει μόνο επτά υποθέσεις θρόμβων σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία (διάχυτη ενδαγγειακή πήξη – ΔΕΠ) και 18 υποθέσεις εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVST). Η σχέση των περιστατικών αυτών με το εμβόλιο δεν είναι αποδεδειγμένη, ωστόσο είναι δυνατή και αξίζει περαιτέρω ανάλυση.

Στην έκθεση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης – Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) συμμετείχαν ειδικοί στις διαταραχές του αίματος, οι οποίοι και συνεργάστηκαν στενά με άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος έχει εμπειρία με τη χορήγηση αυτού του εμβολίου σε περίπου 11 εκατομμύρια άτομα. Συνολικά, ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό, τόσο σε μελέτες πριν από την αδειοδότηση όσο και σε αναφορές μετά την έναρξη των εμβολιασμών (469 αναφορές, 191 εκ των οποίων από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή), ήταν χαμηλότερος από αυτόν στον γενικό πληθυσμό. Αυτό επιτρέπει στην PRAC να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβώσεων. Ωστόσο, σε νεότερους ασθενείς παραμένουν ορισμένες ανησυχίες, που σχετίζονται ιδίως με αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…