Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Ανεμοθύελλα» αντιδράσεων προκαλούν οι ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη

«Ανεμοθύελλα» αντιδράσεων προκαλούν οι ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη

0

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , Ν. Ευφραιμίδης: «Διαφωνώ με τις ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη, συμφωνώ όμως για το Αχλαδόβουνο (Τσαλ)

 

Ερωτήματα στον Υπουργό Περιβάλλοντος από τους βουλευτές Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και Μ. Μπουρχάν (ΚΙΝΑΛ)

 

Σήμερα 19 Μαρτίου εξετάζεται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η υποβολή της αίτηση της εταιρείες για ανάπτυξη αιολικού πάρκο 16 ανεμογεννητριών ισχύος 60 MW στην περιοχή πλησίον του Λειβαδίτη. Ένα ζήτημα που ανέδειξε το «Ε» σε πρωτοσέλιδό του στις 13/4 και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από φορείς της τοπικής κοινωνίας. Μια θύελλα που δεν λέει να κοπάσει  και διαρκώς ανατροφοδοτείται συνεχώς με νέες ανακοινώσεις και επιχειρήματα. Υπενθυμίζουμε ότι 17 σύλλογοι εξέφρασαν δημόσια τις αντιδράσεις τους δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στην δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή του Λειβαδίτη. Να σημειώσουμε πως η ίδια εταιρία είχε καταθέσει τον Ιανουάριο αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικού σταθμού συνολικής ισχύος 58,8 MW με τοποθέτηση 14 ανεμογεννητριών ύψους 210 μέτρων στο Αχλαδόβουνο (Τσαλ) της Σταυρούπολης.

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , Ν. Ευφραιμίδης: «Διαφωνώ με τις ανεμογεννήτριες στον Λειβαδίτη, συμφωνώ όμως για το Αχλαδόβουνο (Τσαλ)

Μετά τους συλλόγους και τον δήμαρχο Ξάνθης που πήρε ξεκάθαρη θέση κατά  της δημιουργίας αιολικού πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή, ξεκάθαρη είναι και η θέση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκου Ευφραιμίδη, ο οποίος δήλωσε στο «Ε»: «Ήμουν πάντα θετικός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την προϋπόθεση όμως να μην απειλείται με καταστροφή το περιβάλλον είτε το φυσικό είτε η πανίδα της περιοχής. Η περιοχή αυτή στον Λειβαδίτη είναι από τις περιοχές που πρέπει να προστατεύσουμε. Έχει άγρια ζώα, πουλιά έχει τον καταρράκτη. Δεν μπορεί λοιπόν να βάλουν εκεί ανεμογεννήτριες. Αντίθετα συμφωνώ να τοποθετηθούν στο Τσαλ που δεν θα έχει τέτοιες επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση θα κληθούμε να γνωμοδοτήσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο και έχουμε ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία. Νομίζω όμως  ότι τελικά δεν θα δοθεί έγκριση από την ΡΑΕ για περιβαλλοντικούς λόγους».

Ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος από 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον Λειβαδίτη

Στο μεταξύ ερώτηση προς Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα υπέβαλλαν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής των βουλευτής Ξάνθης κ. Χ. Ζεϊμπέκ. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν: «Ειδικά για την περίπτωση του Λειβαδίτη, η έγκριση της άδειας από τη ΡΑΕ, θα σημάνει την μετατροπή του οικισμού Λειβαδίτη σε μη βιώσιμο καθώς θα περικυκλώνεται από 16 ανεμογεννήτριες,  σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον οικισμό. Πέρα, βεβαίως και από την ισχύ των ανεμογεννητριών η διάνοιξη δρόμων και γηπέδων για την εγκατάσταση τους θα αλλοιώσει ανεπιστρεπτί το φυσικό τοπίο και θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στην όψη και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και ο οικισμός της Καλύβας από τον οποίο απέχουν περίπου 1,3 χλμ. και οι δύο οικισμοί του Καρυόφυτου που βρίσκονται στα 3 χλμ. Επίσης, οι τοποθεσίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών εκτείνονται στα όρια του καταφυγίου άγριας ζωής «Τσανάκ Ντερέ» του Καρυόφυτου και μόλις 1.800 μέτρα από τον εμβληματικό καταρράκτη του Λειβαδίτη.»

Όπως γίνεται αντιληπτό, η τυχόν έγκριση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων θα σημάνει την αρχή του τέλους τόσο του μικροκλίματος της περιοχής, όσο και της ιδιαίτερης πανίδας  και χλωρίδας της περιοχής. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή απαντώνται οι όξινοι τυρφώνες, πρόκειται για σαρκοφάγα φυτά που είναι μοναδικά στην Ευρώπη. Επιπλέον, στην ίδια τοποθεσία υπάρχουν φυσικές πηγές από τις οποίες υδροδοτούνται και αρκετοί οικισμοί, όπως αυτοί του Άνω και Κάτω Καρυόφυτου,  του Λειβαδίτη, του Καστανίτη, του Μαργαρίτη, του Καλού Νερού και του Δαφνώνα».

Ρωτούν δε μεταξύ άλλων αν προτίθεται να λάβει υπόψη τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Λειβαδίτης καθώς και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε, σε μια ενδεχόμενη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, να εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής;

Ερώτηση βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ξάνθης, Μ. Μπουρχάν προς υπουργό Περιβάλλοντος για τον Λειβαδίτη

Αλλά και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ξάνθης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και  Ενέργειας κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο με θέμα: «Οι συνέπειες της εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον οικισμό Λειβαδίτη Ν. Ξάνθης», υποβάλλοντας και την επιστολή του προέδρου της κοινότητας Καρυοφύτου κ. Σερεφιά Διαμαντή αναφορικά με την εγκατάσταση μεγάλου ύψους ανεμογεννητριών πολύ κοντά στον οικισμό Λειβαδίτη (στο όρος Χαϊντού – Κούλα). Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η εν λόγω περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών θα διαταράξει την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής με τις ανάλογες συνέπειες. Επίσης θα καταρρακωθεί ολόκληρη η φυσική ομορφιά του τοπίου, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες απ΄ όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνονται αγώνες βουνού οι οποίοι είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και συμμετέχουν αθλητές τόσο από τη χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…