Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

0

Άξια και τιμητική εκπροσώπηση

Με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε Υπαρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κέλλης.
Άξιο αναφοράς για μας τους Ξανθιώτες είναι το γεγονός πως ο νεοπροαχθείς Αντιστράτηγος είναι Ξανθιώτικης καταγωγής.
Ανέλαβε την θέση του υπαρχηγού αφού προήχθη στον βαθμό του Αντιστρατήγου.
Οπωσδήποτε αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον τόπο μας να κατέχει ένα ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα, άξιο τέκνο της Ξάνθης μας.
Γ.Δ.


Μειώνεται το κάπνισμα
Ίσως να το έχετε προσέξει ή και να μην σας φάνηκε, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή. Ότι μειώθηκαν κατά πολύ οι μη καπνιστές. Ότι το κάπνισμα ως συνήθεια δεν έχει πλέον την παλιά αποδοχή.
Μάλιστα το πλέον αισιόδοξο είναι ότι οι νέοι είναι αυτοί που ποσοστιαία απέχουν από τη συνήθεια αυτή.
Το γεγονός έχει την εξήγησή του. Οι νέοι έχουν ενημέρωση από νωρίς, αθλούνται, προσέχουν την διατροφή τους και γενικά έχουν άποψη πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία του καπνιστή.
Γ.Δ.


Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος
Φίλος γιατρός που είχα συζητήσει μαζί του γι’ αυτήν την συνήθεια μου έθεσε σαν προβληματισμό και μια άλλη παράμετρο του καπνίσματος.
Σε δική του έρευνα, άτυπη, τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει έδειχναν πως τα άτομα με χαμηλό οικονομικό επίπεδο αλλά και κοινωνικό, στην πλειοψηφία τους καπνίζουν. Και μάλιστα καπνίζουν αρκετά.
Άρα, μου είπε, υπάρχει μια εξήγηση. Στους ανθρώπους που τα οικονομικά τους και η κοινωνική τους ζωή είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο δεν υπάρχει αφορμή και λόγος αιτίας καταφυγής σε μια διέξοδο που νομίζουν οι καπνίζοντες πως προσφέρει το τσιγάρο.
Τα παρατήρησα αυτά και όντως η διαπίστωση που έκανα συμφωνούσε με του γιατρού.
Τώρα εξαιρέσεις πάντα θα υπάρχουν, όπως και οι βαρύτατα εξαρτημένοι του τσιγάρου.
Γ.Δ.


Λογισμοί
Και μέσα στης αβύσσου του το απρόσμενο αχείλι,
ήρθε κι εναπόθεσε ελπίδες κι όνειρά του.
Εκλιπαρώντας, μονομιάς,
τη γη να σβήσει μπρος του,
κάθε πικρή, κακή στιγμή να την παραμερίσει,
και σαν οι ανδρειωμένοι του, ρίχτηκαν στο σκοτάδι,
οι στόχοι, που σαν άνοιξη θρονιάστηκαν στο νου του,
τον πόλεμο σαν φόρεσαν στα στήθια και στα μάτια,
επρόβαλε η λαχτάρα του για της μητρός το χάδι,
κι ορθώθηκε το πάθος του
κι έγινε σημάδι,
μην τύχει και η σκέψη του
θεριέψει το κοπάδι
των απεχθών, ακόρεστων και θλιβερών ειρμών του.

Αναστασία – Νατάσα Μακρή


Μας συμφέρει όλους
Ναι αγαπητοί φίλοι.
Το συμφέρον όλων μας στον οικονομικό τομέα είναι να πάει φέτος όσο γίνεται καλύτερα ο τουρισμός στην χώρα μας.
Μπορεί ν’ ακούγεται κάπως παράξενα για κάποιους, όμως αυτή είναι η οικονομική πραγματικότητα.
Ο τουρισμός είναι που φέρνει «ζεστά»   δισ. ευρώ και δολάρια. Πέρυσι δεν πήγε καλά, αλίμονο εάν το ίδιο συμβεί και φέτος.
Κι αυτό, διότι το κακό δεν θα το πληρώσουν μόνον οι τουριστικοί τόποι, αλλά όλη η χώρα.
Τα δισεκατομμύρια είναι πολλά, τα χρειάζεται η οικονομία μας. Γι’ αυτό πολύ σωστά πρότεινε η κυβέρνηση το «Πιστοποιητικό Εμβολιασμού».  Οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα έρθουν και θα κάνουν τις διακοπές τους σε μια χώρα που επίσης σε μεγάλο ποσοστό θα είναι εμβολιασμένοι.
Γι’ αυτό εξάλλου οι κάτοικοι των νησιών έχουν ήδη εμβολιασθεί.
Μας συμφέρει όλους να πάει καλά επομένως ο τουρισμός. Θα βοηθηθεί η οικονομία της χώρας και το όφελος θα είναι γενικό.
Γ.Δ.


Δηλώστε αμέσως την κλοπή
Δεν πρόκειται για οποιαδήποτε κλοπή. Για την αφαίρεση των πινακίδων από το Ι.Χ. σας ο λόγος. Που σημαίνει βέβαια πως εκλάπησαν για να χρησιμοποιηθούν από κλεμμένο επίσης αυτοκίνητο.
Τώρα το ποιοι είναι οι δράστες τέτοιων κλοπών, το υποψιάζεστε. Ναι, σωστά τους μαντέψατε. Για τους ανθρώπους που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.
Είναι 100% σίγουρο ότι οι πινακίδες σας θα καταλήξουν γι’ αυτό το σκοπό, ενώ κλοπές γίνονται βέβαια και στα Ι.Χ. Στα οποία αφού τα κλέψουν βάζουν τις κλεμμένες πινακίδες.
Μη σας τύχει πέρα από την κλοπή, να «στουκάρουν»  το Ι.Χ. σε άλλο επάνω ή μαντρότοιχο όταν τους κυνηγάει η αστυνομία.
-Τα ζούμε κι αυτά εδώ και λίγα χρόνια δυστυχώς…
Γ.Δ.


Αέρας στα μυαλά
Φίλος αγαπητός τηλεφώνησε πρωινή ώρα όπως το συνηθίζει για να μου πει την άποψή του για την νέα εξάπλωση του ιού που οδήγησε σε τετραψήφια καθημερινά κρούσματα, κυρίως στην Αττική.
«Φίλε μου», ξεκίνησε, «η διαπίστωση είναι απλή για την αύξηση των κρουσμάτων. Κάποιων τα μυαλά πήραν αέρα και νόμισαν πως όλα τελείωσαν και μπορούσαν να επιστρέψουν στον προηγούμενο τρόπο ζωής. Ο κορωνοϊός όμως τους περίμενε στη γωνία και τώρα μετάνοιωσαν μεν, αλλά ταλαιπωρούνται. Βιάστηκαν, δεν έκαναν υπομονή να’  ρθει η ώρα τους για να εμβολιαστούν και πληρώνουν την απρονοησία τους».
Γ.Δ.


Δεν το καταλαβαίνω
Εντάξει, είναι σημαντικό να εμβολιαστεί κάποιος τώρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί.
Το να βιάζονται κάποιοι και παράνομα να μπαίνουν σφήνα εκεί που δεν πρέπει, ε, αυτό με ξεπερνάει.
Το υπουργείο και η αρμόδια επιτροπή έχουν κανονίσει τις ηλικιακές ομάδες από τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει όλο το σύστημα να δουλεύει.
Το να κάνει κάποιος επώνυμος την πονηριά του να εμβολιαστεί εκτός σειράς, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως μια μερίδα των Ελλήνων σκέφτεται πως θα ξεγελάσει τους πολλούς, πως θα εκμεταλλευτεί την θέση του ή το αξίωμά του.
Μικρότητες που αποδεικνύουν το μέγεθος της ανοησίας τους και της νοοτροπίας τους.
Γ.Δ.


Βελτιωμένο και «φουσκωμένο» το νέο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες
Μια προσπάθεια για να εμπλουτιστεί ο γερασμένος αγροτικός τομέας με νέο αίμα επιχειρείται με το νέο πρόγραμμα επιδότησης νέων αγροτών που έβγαλε σε διαβούλευση το ΥΠΑΑΤ. Το νέο πρόγραμμα διπλασίασε την επιδότηση από 17.000 σε 35.000 ευρώ και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο καθώς καλύπτει σχεδόν το σύνολο της πρώτης γεωργικής εκμετάλλευσης ιδιαίτερα δε αν συνδυαστεί και με τα σχέδια βελτίωσης που είναι για εξοπλισμό και θα τρέχουν παράλληλα. Το νέο πρόγραμμα είναι πιο στοχευμένο και βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο που είχε μεν αποτύπωμα αλλά όχι όσο αναμενόταν. Δηλαδή πολλοί νέοι έμπαιναν στο πρόγραμμα και μπορεί να μην καλλιεργούσαν αλλά το εισόδημα που εμφάνιζαν να το είχαν από άλλες πηγές και έπαιρναν την επιδότηση και από το πρόγραμμα νέων αγροτών. Το αποτέλεσμα είναι να μην παρέμειναν στο επάγγελμα αφού δεν επένδυσαν και δεν ασχολούνταν μ’ αυτό αλλά το είδαν ευκαιριακά.  Το νέο πρόγραμμα έχει δικλείδες ασφαλείας και πιο αυστηρά κριτήρια. Η επιτυχία του βέβαια  θα κριθεί αν μετά το πέρας του προγράμματος των 7 ετών,  υπάρχει αύξηση στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ο πρωτογενής τομέας είναι πολύ σημαντικός για την οικονομίας της χώρας  μας αφού μαζί με τον τουρισμό είναι οι δυο βασικοί πυλώνες  της και πρέπει να υποστηριχθεί.
Μ.Ξ.


Ο κορωνοϊός επιμένει σε Αττική  – Θεσσαλονίκη
Έντονος προβληματισμός σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους αναφορικά με  τα αποτελέσματα του lockdown στην Αττική που όλα δείχνουν ότι δεν αποδίδει. Έχουν περάσει δύο εβδομάδες και η καμπύλη των κρουσμάτων εκτινάσσεται αντί να μειώνεται. Τα αίτια αδιευκρίνιστα καθώς άλλοι το αποδίδουν στις μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές και άλλοι πιθανότητα στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ή και σε συνδυασμό των δύο. Η αλήθεια είναι ότι σε σύνολα χώρας η κατάσταση έχει ηρεμήσει και μόνο σε Αττική και  Θεσσαλονίκη εντοπίζεται το πρόβλημα. Αυτό όμως επηρεάζει όλο τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας που χτυπάει πίσω όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της εστίασης. Στην Ξάνθη αλλά και σε άλλες περιοχές έχουμε μηδενικά έως ελάχιστα κρούσματα όμως όλα τα μέτρα ισχύουν και οι περιορισμοί αλλά και η εστίαση παραμένει κλειστή. Το ίδιο δεν συνέβαινε στην Αθήνα όταν η Ξάνθη είχε αυστηρό  lockdown.
Μήπως θα’ πρεπε να αποσυνδεθούν οι περιοχές που δεν έχουν κρούσματα από το άρμα της Αθήνας – Θεσσαλονίκης και να επανεκκινήσει σιγά- σιγά σ’ αυτές η εστίαση και οι άλλες δραστηριότητες;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…