Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σε πολιτικό «σταυροδρόμι» η παράταξη Παπαχρόνη

Σε πολιτικό «σταυροδρόμι» η παράταξη Παπαχρόνη

0

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Βασίλη Παπαδόπουλου και του επικεφαλής, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεση του συνόλου των μελών της παράταξης να παραιτηθούν

 Με κοινή ανακοίνωση αναμένεται να τοποθετηθεί η «Αγάπη για την Ξάνθη μας». Η ερμηνεία, οι επιπτώσεις και τα σενάρια για την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο

 Σε ένα πολιτικό «σταυροδρόμι» βρίσκεται η νεαρή σε ηλικία παράταξη «Αγάπη για την Ξάνθη μας», μετά τα όσα συνέβησαν στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.

Εκεί, την παραίτησή του γνωστοποίησε με ξεκάθαρο τρόπο ο σύμβουλος της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας», Βασίλης Παπαδόπουλος, έντονα ενοχλημένος για τη διαχείριση της κακοκαιρίας και τονίζοντας ότι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες ο ίδιος παραιτείται, αναμένοντας την ευαισθησία και των υπόλοιπων δημοτικών συμβούλων.

Με έντονη δυσαρέσκεια για την διαχείριση της κακοκαιρίας γνωστοποίησε την παραίτησή του ο Βασίλης Παπαδόπουλος

Ωστόσο, για την διαχείριση της κακοκαιρίας τοποθετήθηκε και ο Αφεντούλης Τσακιρίδης, επίσης σύμβουλος του συνδυασμού, για να σημειώσει ότι ο ίδιος διαπίστωσε τη μεγάλη ετοιμότητα και τις ενέργειες από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου, ώστε να καθαριστούν σε άμεσο χρόνο οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια από τους πάγους και το χιόνια. Μάλιστα, επεσήμανε ότι διένυσε αρκετά χιλιόμετρα εντός του δήμου με το ποδήλατο, ώστε να διαπιστώσει την έκταση των προβλημάτων και σημείωσε ότι, εν προκειμένω, με την κριτική που δέχεται, αδικείται ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ζερενίδης.

Λίγο αργότερα και εν μέσω αντεγκλήσεων, αλλά και σφοδρής σύγκρουσης με τον επικεφαλής της «Νέας Ξάνθης» Πασχάλη Λύρατζη, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Παπαχρόνης, ο οποίος λέγοντας εισαγωγικά ότι «η υποκρισία περισσεύει» και μιλώντας αφηρημένα, αλλά με αιχμές για «παλιά υλικά, παλιές νοοτροπίες» και «παθογένειες» δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί και ο ίδιος, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι την Τετάρτη θα βρεθούν όλοι στο γραφείο του δημάρχου για να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Κλείνοντας ο κ. Παπαχρόνης, απάντησε στους ισχυρισμούς ότι η «Αγάπη για την Ξάνθη μας» έχει στηρίξει την παράταξη Τσέπελη, λέγοντας «είστε άδικοι, άστοχοι και… άμπαλοι», ενώ έκανε σαφή την πρόθεση του συνδυασμού να μετέχει ξανά στις εκλογές του ’23.

Το θέμα της παραίτησης έληξε με τον εκτελούντα χρέη προέδρου Ματθαίο Σαββίδη να απαντά «θλίβομαι με αυτά που ακούω» μετά την τοποθέτηση Παπαχρόνη.

Ο προβληματισμός της παράταξης Παπαχρόνη

Αιχμές για «υποκρισία που περισσεύει» ακούστηκαν από τον Γιάννη Παπαχρόνη, πριν ανακοινώσει την πρόθεση του συνόλου των μελών της παράταξης να παραιτηθούν

Παρότι υπήρξαν και διαφοροποιημένες απόψεις, δεν κατέστη τελικά δυνατό να αναδειχθεί ο κρίσιμο λόγος της παραίτησης των συμβούλων, ούτε τελικά αν θα προχωρήσουν οι παραιτήσεις, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής. Μάλιστα, είναι περισσότερο από σαφές ότι, η ενόχληση των συμβούλων στο «στόχαστρο» βάζει και συγκεκριμένα μέλη της αντιπολίτευσης, με ηχηρότερο μάλιστα τρόπο, όπως με σχόλιά τους άφησαν να εννοηθεί.

Το ζήτημα τώρα είναι τι θα σημάνει για την παράταξη η απόσυρσή της από το δημοτικό συμβούλιο, αφού κάτι τέτοιο ασφαλώς θα μπορούσε να εκληφθεί ως ασυνέπεια απέναντι σε όσους στήριξαν και με την ψήφο τους ζήτησαν την παρουσία της παράταξης στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του δήμου και παράλληλα, αλλά και για τις νέες ισορροπίες ( ή ανισορροπίες) που θα επιτρέψουν να διαμορφωθούν εντός του δημοτικού συμβουλίου με την απουσία τους.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πάντως, με βάση τις τοποθετήσεις της συνεδρίασης και τις πρώτες αντιδράσεις, ότι η μαζική παραίτηση δεν είχε συμφωνηθεί από πριν, ωστόσο η παράταξη φαίνεται να προχωρά συντεταγμένα, αφού αναμένεται να τοποθετηθεί με κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί. Η παραίτηση μπορεί να είχε αποτελέσει ένα σενάριο που συζητήθηκε ωστόσο, σε επίπεδο ευθύνης και ηθικής στάσης δεν μοιάζει να αποτελεί επιλογή για το σύνολο των εκλεγμένων συμβούλων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν διασαφηνίσεις στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο, αναμφίβολα τις επόμενες ημέρες η «Αγάπη για την Ξάνθη μας», θα πρέπει να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Προφορικές παραιτήσεις δεν υπάρχουν και επομένως η απόσταση μέχρι τη γραπτή επιβεβαίωσή τους μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, αλλά σε κάθε περίπτωση αν ο Γιάννης Παπαχρόνης και οι σύμβουλοί του, επιλέξουν τη μεταστροφή αυτή θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην «πληγώσει» το σύνολο του συνδυασμού.

«Θλίβομαι με αυτά που ακούω», ανέφερε ο εκτελών χρέη προέδρου Ματθαίος Σαββίδης, χωρίς να δώσει συνέχεια στο θέμα

Τα σενάρια

Ως προς το διαδικαστικό μέρος και ενημερωτικά, αν τελικά προχωρήσουν οι παραιτήσεις των έξι συμβούλων, αναμένεται να κληθούν να ορκιστούν οι αμέσως επόμενοι πλειοψηφήσαντες από τον συνδυασμό στις εκλογές του 2019 και αν και αυτοί δε δεχθούν οι αμέσως επόμενοι μέχρι να τελειώσουν τα ονόματα του ψηφοδελτίου. Αν δεν αποδεχθεί κανένα μέλος του συνδυασμού, τις κενές έδρες αναπληρώνουν επιλαχόντες των άλλων συνδυασμών της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της Α’ Κυριακής.

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν.3852/2010 όπως ισχύει «τις έδρες των δημοτικών συμβούλων που για οποιονδήποτε λόγο μένουν κενές, καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί του ίδιου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας» (παρ. 1) και περαιτέρω «αν εξαντληθεί ο αριθμός των αναπληρωματικών δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού αυτού, στην ίδια εκλογική περιφέρεια, καλούνται αντίστοιχα να καταλάβουν τις θέσεις που έμειναν κενές για οποιονδήποτε λόγο, οι αναπληρωματικοί δημοτικοί σύμβουλοι από άλλους επιλαχόντες συνδυασμούς της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης και με τη σειρά που έχουν ανακηρυχθεί».

Αν μείνουν κενές έδρες δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών και δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί κανενός συνδυασμού, ο Περιφερειάρχης προκηρύσσει, σε δύο (2) μήνες το αργότερο, την εκλογή τόσων συμβούλων όσες είναι οι κενές έδρες και ισάριθμων αναπληρωματικών. Όλα αυτά όμως, θα τεθούν επί τάπητος, αν και εφόσον προχωρήσουν οι παραιτήσεις, όπως έχουν εξαγγελθεί.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανάσα» για τη σύνδεση του νοσοκομείου με οξυγόνο

Αναδείχθηκε μειοδότης για την κατασκευή του δικτύου – Με ρυθμούς χελώνας όλες οι δια…