Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Eυ. Πέππα: “Ανάσα” για τις επιχειρήσεις τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

Eυ. Πέππα: “Ανάσα” για τις επιχειρήσεις τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ

0

Για την ανταπόκριση των επιχειρήσεων της ΑΜΘ στα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας μιλά στο «Ε» η περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ ΑΜΘ

 Ενημερώνει για το νέο πρόγραμμα που άνοιξε και περιλαμβάνει την Περιφέρειά μας, προσφέροντας ευκαιρία απασχόλησης σε άνεργους άνω των 30 ετών

“Ανάσα” και ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να υποστηρίξουν τη λειτουργία τους με νέους εργαζόμενους, επιδοτούμενοι τμήμα του μισθολογικού κόστους, χαρακτηρίζει τα προγράμματα του ΟΑΕΔ η περιφερειακή διευθύντρια ΑΜΘ του Οργανισμού κα Ευσταθία Πέππα.

Όπως επισημαίνει τα προγράμματα του άνοιξαν το τελευταίο διάστημα, περιλαμβάνουν ακόμη και δυνατότητες 100% επιδότησης για το κόστος μισθοδοσίας, πράγμα που είχε να συμβεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, και έγινε πραγματικότητα χάρη στις προτεραιότητες του έθεσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Χθες, Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ανεστάλη η υποβολή νέων αιτήσεων για το Πρόγραμμα απασχόλησης 8.000 Ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω του Προγράμματος, ωστόσο ήδη από την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα 7.000 νέων θέσεων εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και ανέργους 50 ετών και άνω.

Η κα Πέππα επεσήμανε ότι και στην Περιφέρεια ΑΜΘ το Πρόγραμμα απασχόλησης νέων ανέργων είχε μεγάλη ανταπόκριση, και απορροφήθηκαν θέσεις εργασίας κυρίως στους τομείς της παροχής υπηρεσιών και της έξυπνης εξειδίκευσης. Πιο περιορισμένο είναι ωστόσο, το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 3.000 ανέργους 18-30 ετών στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, παρότι προβλέπεται 100% επιδότηση του κόστους απασχόλησης για 7 μήνες. Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα ξεκίνησαν τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, και παραμένει ανοιχτό, ωστόσο στη χαμηλή ανταπόκριση των επιχειρήσεων, πιθανόν συντελεί το γεγονός ότι από τις αρχές Νοεμβρίου μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας, οπότε και δεν προκύπτουν ανάγκες για νέο προσωπικό.

Η περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ έδωσε ακόμη βαρύτητα στην παράμετρο επιλογής των ανέργων εξηγώντας, ότι ωφελούμενοι μπορούν να είναι οι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει το έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχει καταρτιστεί το Ατομικό Σχέδιο Δράσης, αλλά η υπόδειξη σε κάθε περίπτωση αίτησης γίνεται από τον κατάλογο ανέργων, με σειρά προτεραιότητας.

 

Το νέο πρόγραμμα για άνεργους άνω των 30 ετών: Ποιους αφορά, ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτηση

Το νέο πρόγραμμα που αφορά σε άνεργους άνω των 30 ετών έρχεται να καλύψει εκείνες τις ηλικιακές ομάδες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα άλλα προγράμματα, ώστε να διασφαλίζεται η προοπτική εργασίας και για μεγαλύτερους ηλικιακά ανέργους, με βαρύτητα στους μακροχρόνια άνεργους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με προϋπόθεση να έχουν τακτική οικονομική δραστηριότητα, η διάρκεια της επιδότησης είναι 12 μήνες και τα ποσά της μηνιαίας επιχορήγησης μισθού και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσω κλιμακωτής επιχορήγησης, ως εξής:

  • 473 € για τους ανέργους ηλικίας έως και 49 ετών
  • 568 € για τους ανέργους ηλικίας 50 ετών και άνω
  • 615 € για τους μακροχρόνια ανέργους
  • 710 € για τους μακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα υποβάλλουν την αίτησή τους αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/mis  Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι του ΟΑΕΔ θα υποδείξουν στην επιχείρηση υποψηφίους, σύμφωνα με την ειδικότητα και τα απαιτούμενα  προσόντα και η επιχείρηση θα επιλέξει μεταξύ των υποψηφίων για την πρόσληψη.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να μην έχει μειώσει το προσωπικό της κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση και να μην έχει λάβει  χρηματοδότηση από κρατική ενίσχυση άνω των 200.000 € τα προηγούμενα 3 έτη (τρέχον και δύο προηγούμενα).

Στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματα αδείας.

Το πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 44.000.000 €, συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), μέσω του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…