Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

0

Αντιπλημμυρικά έργα
Να’μαστε πάλι μια από τα ίδια. Βροχές, πλημμύρες, αντιπλημμυρικά. Το ετήσιο θέμα συζήτησης στη Θράκη (κυρίως) και αλλού βέβαια.
Έβρεξε, ο Έβρος πλημμύρισε, τα φράγματα έσπασαν, τα χωράφια γέμισαν νερό. Οι αγρότες ζητούν αποζημίωση, οι μπουλντοζιέρηδες βρίσκουν δουλειά για αρκετό χρόνο.
Και βέβαια, κάθε χρόνο γίνονται συζητήσεις για το ποιος φταίει. Συνήθως φταίει ο καιρός, η βροχή, το πολύ νερό.
Κι αφού αποδώσουν τις ευθύνες και ξοδέψουν μερικά εκατομμύρια ευρώ, όλοι επιστρέφουν στις δουλειές τους. Είναι δε βέβαιο πως θα ξαναβρεθούν του χρόνου την ίδια περίοδο.
Και η ζωή συνεχίζεται…
Γ.Δ.


Ας μην ξεχνάμε
Και μια και αναφερόμαστε στις πλημμύρες δεν πρέπει να ξεχνάμε το θέμα, σοβαρό και ιδιαίτερο, αυτό της κλιματικής αλλαγής.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ζούμε σε όλον τον πλανήτη αποτελούν βασική αιτία όλης αυτής της ανώμαλης καιρικής εμφάνισης.
Βέβαια, ας μην εκμεταλλεύονται κάποιοι την αιτία αυτή διότι ευθύνες έχουν και μάλιστα μεγάλες οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Που πρέπει να καθαρίζουν εγκαίρως ρέματα και ρυάκια από σκουπίδια, φερτές ύλες, άμμο κλπ για να λειτουργούν σωστά ως λεκάνες απορροής.
Ας μην τα ξεχνούν όλα αυτά γιατί όπως αποδεικνύεται είναι σοβαρά διότι χάνονται ζωές και περιουσίες.
Γ.Δ.


Μνήμη κοπής… πιτών
Μέρες που είναι θυμίζω στους αγαπητούς συμπολίτες – αναγνώστες πως ήταν περίοδος κοπής διαφόρων πιτών.
Τις γνωστές Πρωτοχρονιάτικες πίτες Συλλόγων, Σωματείων και λοιπών οργανώσεων, που μας καλούσαν να παραστούμε συνοδεία φυσικά μουσικής, χορών και εδεσμάτων.
Δύο χρονιές τώρα αυτή η γιορτινή ατμόσφαιρα απουσιάζει προς μεγάλη θλίψη των συμβουλίων και όλων όσων μας ενημέρωναν με λογίδρια για το έργο τους.
Στο τέλος δε, ως γνωστόν, κατά το έθιμο, κόβονταν και η πρωτοχρονιάτικη πίτα σχεδόν πάντα με τις ευλογίες της εκκλησίας.
-Ας κρατήσουμε λοιπόν τη διάθεσή μας για του χρόνου τέτοιες ημέρες, ζωή να’ χουμε…
Γ.Δ.


Προληπτικό μέτρο
Μπορεί να μην χρειάστηκε μέχρι στιγμής, όμως είμαστε στον χειμώνα και ποτέ δεν γνωρίζει πότε θα χρειαστεί. Για την προληπτική προσπάθεια του δήμου Ξάνθης να προμηθεύσει διάφορες οικοδομές στην πόλη με σακιά που περιέχουν αλάτι. Η προληπτική αυτή κίνηση έγινε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας όταν η ΕΜΥ ενημέρωνε για επιδείνωση του καιρού και τα χιόνια να έρχονται.
Τελικά, μέχρι στιγμής, το αλάτι δεν χρειάστηκε αλλά σημασία έχει πως ο δήμος πήρε έγκαιρα τα μέτρα που έπρεπε για ν’αντιμετωπίσουν οι δημότες κι αυτοί τα χιόνια και τον παγετό.
-Εδώ λοιπόν ισχύει πως το σωστό είναι «το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν».
Γ.Δ.


Ανθεί η σεξουαλική παρενόχληση γυναικών  στους χώρους εργασίας και δεν αποκαλύπτεται
Γροθιά στο στομάχι είναι τα αποτελέσματα της έρευνας της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7, για την σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα, την ώρα που οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας: – Σχεδόν οι μισές γυναίκες (46,7%,) έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
– Το 46,7% δεν το ανέφερε πουθενά το 46,5% το ανέφερε σε φίλους/συγγενείς και το 4,4% στις “αρχές”.
– Τα μισά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
– 9 στις 10 πιστεύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι συχνό φαινόμενο
– Το 14,1% φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης σημειώνονται στο πανεπιστήμιο ή  στο σχολείο
Το 46,9% των ερωτώμενων πιστεύει ότι οι νόμοι παρέχουν προστασία αλλά δεν εφαρμόζονται, το 36,4% ότι οι νόμοι μάλλον δεν παρέχουν και το 11,1% ότι παρέχουν.
Μ.Ξ.


Τέλος η απλή αναλογική στους ΟΤΑ
Την αρχή του τέλους της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα είπε πως «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια. Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης».
Η αλήθεια είναι ότι η απλή αναλογική αντί να απλοποιήσει και να διευκολύνει την λειτουργία της αυτοδιοίκησης την έκανε πιο δύσκολη και αν δεν ήταν ο νόμος Θεοδωρικάκου δεν θα προχωρούσε τίποτε, τουλάχιστον στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Κι αυτό φαίνεται από την λειτουργία του 1,5 χρόνο τώρα.
Φαίνεται ότι λείπει η κουλτούρα της συνεργασίας και όσο κι αν ακούγεται ωραία στα λόγια η απλή αναλογική στην πράξη αποδείχτηκε αναποτελεσματική.
Μ.Ξ.


Πάμε καλά, σιγά-σιγά
Χωρίς να ξεχνάμε την άποψη πως ο Έλληνας είναι των άκρων, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως την Δευτέρα που η αγορά λειτούργησε, η συμπεριφορά του ήταν άψογη.
Κι έτσι θα πρέπει να συνεχιστεί κι από δω και πέρα.
Χωρίς υπερβολές, χωρίς κατάχρηση της δυνατότητας που του δόθηκε.
Προφανώς το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι επαγγελματίες και έμποροι. Και οι δύο πλευρές έτσι θα είναι κερδισμένες και κυρίως προστατευμένες για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω για άλλη μια φορά.
Ήδη τα νέα κρούσματα μειώθηκαν στο νομό, το ίδιο και οι θάνατοι. Αν πάμε έτσι, τότε και με το εμβόλιο που σύντομα ξεκινά θα έρθει η ώρα της οριστικής απαλλαγής που όλοι επιθυμούμε.
Γ.Δ.


Ποιό μέλλον..;
Στην καρδιά του Lockdown (Lock=κλείθρον.  down=κάτωθι κατά το λεξικό Divry΄s  και με τη σύμφωνη ή όχι γνώμη του κ. Μπαμπινιώτη).
Ο δρόμος άδειος. Που και που κάποιοι διαβάτες σφιχτοκρατώντας τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Το μαγαζάκι φροντισμένο, με μεράκι νοικοκυρεμένο, κομψό,
το εμπόρευμα εντός ποιοτικό και αμπαρωμένο.
Και οι…“ε υ χ έ ς”  της ΔΕΗ και κείνες με κομψότητα δοσμένες:
“Ένα με το μέλλον”  γράφει.
Κι η κλειδαριά με την ίδια κομψότητα και κείνη, με μια βουβή, στωική θαρρείς ακόμα ευγένεια, απαντά:
“ποιό μέλλον..;”
(λίγο πιο πάνω απ το σκηνικό, στον ίδιο δρόμο μετρήσαμε πέντε μαγαζιά στη σειρά και κείνα κλειδωμένα μα… αδειανά, σκοτεινά).
Χ.Μ.


Κάποτε πρέπει να το κάνουν
Το’ χουμε ξαναπεί, το πιστεύουμε κι ελπίζουμε κάποτε να το δούμε και στην πράξη από τους πολιτικούς που μας κυβερνούν.
Έχουμε γράψει ότι η οικονομία δεν είναι μόνο επιδόματα και μεγάλες επενδύσεις- κράχτες.
Το χρήμα και η επιχειρηματικότητα πρέπει να πάψουν να φαίνονται όσο απρόσιτα φαίνονται τώρα λόγω της αφόρητης γραφειοκρατίας και της δυσβάσταχτης φορολογίας.
Σε μια εποχή που οι νέες ιδέες και οι δυνατότητες της τεχνολογίας αναδεικνύουν ασταμάτητα καινούριες προοπτικές διεύρυνσης της αγοράς, στην Ελλάδα ο κόσμος φοβάται να δουλέψει γιατί γνωρίζει ότι, ακόμα κι αν επιτύχει, το κέρδος του θα είναι δυσανάλογο του κόπου του. Το κράτος πρέπει να εκπαιδευτεί όχι στο να θέτει διαδικαστικά εμπόδια και οικονομικούς περιορισμούς, αλλά στο να διευκολύνει τη δουλειά και την ανταμοιβή της.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…