Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γιατί οι υποχρεωτικές καταχωρίσεις στον Τύπο αποτελούν ζήτημα διαφάνειας

Γιατί οι υποχρεωτικές καταχωρίσεις στον Τύπο αποτελούν ζήτημα διαφάνειας

0
eparxiakes-efimerides

Έωλη η παράταση της υποχρεωτικότητας. Εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και προβλέπει διατήρηση του καθεστώτος για ένα χρόνο

 Τροπολογία κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ εμβόλιμα σε άλλο Σ/Ν, με διετή παράταση. «Ο τοπικός και περιφερειακός τύπος αποτελεί βασικό πυλώνα ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών», σημειώνει ο Μ. Μπαράν

Η διατήρηση της υποχρεωτικότητας της δημοσίευσης δημοσίων διακηρύξεων, προκηρύξεων και των περιλήψεων τους στον περιφερειακό και τοπικό τύπο αποτελεί ζήτημα ενημέρωσης και διαφάνειας, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα μητρώο, αφού με αυτό τον τρόπο χάνει την αμεσότητα και την εύκολη πρόσβαση των τοπικών κοινωνιών στην πληροφορία, που μπορεί να μην έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο σε κάθε περιοχή, αλλά κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό κλπ.

Με δεδομένο ότι η υποχρεωτικότητα παύει στις 31.12.2020 και η μονοετής παράταση εντάχθηκε στο Σχέδιο Νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν.4412/2016) που δημιουργεί τον κίνδυνο να μην προλάβει να ενταχθεί προς ψήφιση εντός του έτους, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε χθες τροπολογία εμβόλιμα στο σχέδιο νόμου «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού…», με την οποία ζητά τη διετή παράταση της υποχρέωσης δημοσίευσης δημοσίων διακηρύξεων, προκηρύξεων και των περιλήψεων τους στον περιφερειακό και τοπικό τύπο που θεσμοθετήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 379 του Ν. 4412/2016 και η οποία λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας, ο Βουλευτής Ξάνθης του Κινήματος Αλλαγής, Μπουρχάν Μπαράν δήλωσε σχετικά: «Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί μείζονος σημασίας  για τον περιφερειακό και τοπικό τύπο τη διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της δημοσίευσης των κρατικών καταχωρίσεων, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας. Άλλωστε, ο τοπικός και περιφερειακός τύπος αποτελεί βασικό πυλώνα ενημέρωσης, επιτελώντας ουσιαστικό έργο στην πληρέστερη και αντικειμενική πληροφόρηση των τοπικών μας κοινωνιών. Οφείλουμε επομένως να στηρίξουμε την αποστολή του, ως αναπόσπαστο εργαλείο διαλόγου και σύνθεσης απόψεων. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ουσιαστική στήριξη του περιφερειακού και τοπικού τύπου στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης ενός αξιόπιστου μηχανισμού με αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία αυτών των ενισχύσεων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…