Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Υπό σχεδιασμό το νέο επίδομα θέρμανσης

Υπό σχεδιασμό το νέο επίδομα θέρμανσης

0
epidoma thermansis-web

Περιλαμβάνει “ζεστό χρήμα” για θέρμανση ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν: ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ακόμη και καυσόξυλα

 

 

Θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο   – Τι λένε οι πληροφορίες

 

 

Στην φάση του σχεδιασμού βρίσκεται το νέο επίδομα θέρμανσης. Η κατεύθυνση είναι όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες να επεκταθεί η καταβολή του στα νοικοκυριά ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν: ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ακόμη και καυσόξυλα. Αυτά που παραμένουν ως κριτήρια είναι το εισόδημα και οι κλιματολογικές συνθήκες.

 Τι λένε οι πληροφορίες

Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν προβλέπει κονδύλι για διάθεση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης όπως πέρυσι. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν, το “νέο επίδομα” το οποίο θα έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και στόχευση σε σχέση με αυτό που δινόταν μέχρι σήμερα.

Ενώ μέχρι σήμερα επιδοτούνταν -ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε ακίνητο, αλλά και την επιφάνειά του- στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, φέτος σχεδιάζεται πλήρης μετασχηματισμός ώστε τα νοικοκυριά να εισπράττουν “ζεστό χρήμα” για θέρμανση ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν: ηλεκτρικό ρεύμα (για ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας), πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ακόμη και καυσόξυλα.

Τα κριτήρια

Οι κλιματολογικές συνθήκες και το εισόδημα, θα παίζουν και πάλι ρόλο στον προσδιορισμό του ποσού του επιδόματος καθώς ο στόχος είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης για τα φτωχά νοικοκυριά. Το κυριότερο όμως είναι να μπορούν να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά και όχι μόνο αυτά που εξακολουθούν να έχουν εγκατεστημένες δεξαμενές και καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης. Το νέο επίδομα βρίσκεται, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, στο στάδιο του σχεδιασμού. Δεδομένου ότι ο χειμώνας πλησιάζει -σε 10 ημέρες ξεκινάει και η φετινή σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης- οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να δεσμευτεί και το σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό. Το οικονομικό βάρος θα πέσει στον προϋπολογισμό του 2020 καθώς η λογική της “προκαταβολής” θα παραμείνει.

Τα δικαιολογητικά

Βέβαια, στη συνέχεια θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στους καταναλωτές να αποδείξουν ότι προχώρησαν στην δαπάνη για θέρμανση. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού. Με το πετρέλαιο θέρμανσης, η αγορά και η πληρωμή του καυσίμου μπορούσε να αποδειχθεί εύκολα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ο καταναλωτής να δώσει τον αριθμό μετρητή του ρολογιού της ΔΕΗ. Με το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των στοιχείων των λογαριασμών που εκδίδονται από τις εταιρείες ενώ στα καυσόξυλα προφανώς θα αναζητηθούν οι αποδείξεις λιανικής.

Τον Δεκέμβριο καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκάλυψε πότε θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο προσχέδιο το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα δοθεί τον Δεκέμβριο ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να καταβληθεί στις αρχές του 2021.

Συγκεκριμένα τονίζεται πως οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το επίδομα θέρμανσης, τις συντάξεις που πληρώνονται απευθείας από το κράτος, καθώς και τις λοιπές παροχές κοινωνικής πρόνοιας σε είδος και σε χρήμα και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 232 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 97 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη σχεδιαζόμενη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης της χειμερινής περιόδου 2020-2021, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ, εντός του 2020 προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να καταβληθεί στις αρχές του 2021.

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δεκαπέντε νέα κρούσματα και σήμερα στην Ξάνθη

Στα 105 τα συνολικά κρούσματα στην ΑΜΘ   Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επ…