Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Νέοι ορίζοντες για τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό με την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Νέοι ορίζοντες για τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό με την τακτοποίηση αυθαιρέτων

0

Κατατέθηκε χθες ο φάκελος στις Πολεοδομίες Ξάνθης – Κομοτηνής

 

Ξεκίνησε το ψάρεμα της αθερίνας –  Διαταράχθηκε φέτος η …κανονικότητα και στα ψάρια της Βιστονίδας!

 

Στα …παράδοξα του δίσεκτου 2020 αποδίδουν οι αλιείς του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας  αλίευση της αθερίνας καθώς ακόμη και οι μεγαλύτεροι στον Συνεταιρισμό που μετρούν 30ετία δεν θυμούνται κάτι ανάλογο!  Και το βέβαιο ότι μ’ όλα όσα συμβαίνουν την φετινή χρονιά τίποτε πλέον δεν αποτελεί παράδοξο!

Ξεκίνησε το ψάρεμα της αθερίνας στην Βιστονίδα

Η αθερίνα είναι ένα μικρό ψάρι που παράγει και τρέφει η «μαμά λίμνη», όπως συνηθίζουν να λένε οι ψαράδες της Βιστονίδας.  Όταν λοιπόν …ενηλικιωθεί ξεκινά το ταξίδι της από την λίμνη στην θάλασσα. Πάνω σ’ αυτό την «στήνουν καρτέρι» και την «συλλαμβάνουν» οι ψαράδες. Αποτελεί ένα εμπορεύσιμο είδος όπως το μπλε καβούρι, τα κεφάλια, την τσιπούρα και τα χέλια του συνεταιρισμού. Ιδιαίτερα η αθερίνα έχει ζήτηση στην Ιταλία αλλά και στις εγχώριες μεγάλες αγορές της Αθήνας ,της Θεσσαλονίκης και των Πατρών.

«’Έπεσε” νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά που θυμόμαστε όπως λέμε εμείς φέτος η αθερίνα και ξεκινήσαμε εδώ και δυο μέρες να την ψαρεύουμε. Βγάλαμε ήδη 4 τόνους. Φαίνεται να έχει αρκετή φέτος αν και την 5ετία έχει μειωθεί πάρα πολύ το είδος στην λίμνη», μας λέει ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας κ. Γιώργος Γκίλης. Εξηγώντας το φαινόμενο ο κ. Γκίλης το αποδίδει στην ραγδαία αύξηση του μπλε καβουριού: « Παλιά η Βιστονίδα έχε 300 τόνους αθερίνα τώρα μετά βίας 40 τόνους. Αυτό οφείλεται στην ραγδαία αύξηση του μπλε καβουριού. Στην φύση όταν ένα είδος αυξάνεται υπερβολικά μειώνεται ένα άλλο είδος».

Διαταράχθηκε φέτος η …κανονικότητα και στα ψάρια της Βιστονίδας!

Η φύση έχει τους κανόνες της αλλά φέτος έχει διαταραχτεί αυτή η κανονικότητα και στα αλιεύματα της Βιστονίδας: «Τον Αύγουστο ψαρεύονται τα νιάκια (είδος κέφαλου που βγαίνει χαβιάρι). Του Σταυρού(14 Σεπτεμβρίου) βγάζουμε τις τσιπούρες, μετά τα μικρά κεφάλια που τα βάζουμε στα χειμαδιά. Προτελευταία η αθερίνα και τελευταία τα χέλια.  Τώρα υπό κανονικές συνθήκες είναι η εποχή που βάζουμε στα χειμαδιά τα κεφάλια», επισημαίνει ο κ. Γκίλης.

Η αθερίνα της Βιστονίδας γκουρμεδιά των Ιταλών

Σύμφωνα με τον κ. Γκίλη ο Συνεταιρισμός πουλάει την αθερίνα στην χονδρική αντί 2,15 ευρώ και το μπλε καβούρι 1 – 1,20 ευρώ. Την αθερίνα της Βιστιονίδας την προτιμούν οι Ιταλοί  γιατί κάνουνε μ’ αυτή ένα είδος σνακ. Ένα συγκεκριμένο μέγεθος το τηγανίζουν σε πολύ μεγάλα τηγάνια και το  πωλούν σαν σνακ. Το μπλε καβούρι έχει ζήτηση στην Κίνα όπου και το επεξεργάζονται αλλά φέτος λόγω κορωνοϊού επειδή μειώθηκαν τα αεροπορικά δρομολόγια για Κίνα έχει μειωθεί η εξαγωγή του.

Η τακτοποίηση αυθαιρέτων στον Συνεταιρισμό ανοίγει τον δρόμο για επενδύσεις

Μια πολύ θετική εξέλιξη για το μέλλον του συνεταιρισμού ανακοίνωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του κ. Γκίλης. Πρόκειται για την κατάθεση (χθες) του φακέλου στην πολεοδομία της Ξάνθης και της Κομοτηνής προκειμένου να γίνει τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων του αλιευτικού συνεταιρισμού: «Αυτό μας ανοίγει νέους δρόμους και ευχαριστώ πολύ τόσο τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη όσο και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αλιείας κ. Ανδρέα Καραγιώργη για την βοήθειά τους. Αυτό για μας σημαίνει πολλά. Ανοίγονται μπροστά μας νέες προοπτικές. Θα μπορούμε να πουλάμε λιανικής τα ψάρια και τα καβούρια μας αλλά και να κάνουμε μεταποίηση το αβγοτάραχο κάτι που δεν μπορούσαμε αφού χρειαζόταν άδεια και όλα τα κτίσματα μας είναι παράνομα».

Επίσης ο κ. Γκίλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι προαναφερόμενοι επέδειξαν ετοιμότητα και μέχρι τέλος του χρόνου θα καταθέσουν τον φάκελο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΠΑΛ για τις Λιμνοθάλασσες μαζί με την Κεραμωτή με προτεινόμενα έργα, τον εκχειλιστήρα της Λίμνης και το Στόμιο του Λαγού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστονίδας Γ. Γκίλης (μέσον ) με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αλιείας κ. Καραγιώργη (δεξιά)

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…