Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

0

Κάποιες σκέψεις χρειάζονται
Για σκεφτείτε παρακαλώ πόσο άσχημο είναι, πόσο βασανιστικό να γνωρίζει κάποιος πως αυτός έγινε η αιτία να προσβληθούν άλλοι συνάνθρωποι από τον ιό. Μια προσβολή μάλιστα με συνέπειες μέχρι και τον θάνατο.
Δεν είναι τραγικό αυτό; Δεν είναι βάσανο στη συνείδηση;
Βεβαίως και είναι και μακάρι να μην το ζήσει κανείς.
Γι’αυτό λοιπόν, χωρίς καθυστέρηση, οφείλουμε όλοι ως συνεπείς πολίτες, να συμπεριφερόμαστε με τον τρόπο που πρέπει και τους κανόνες που η πολιτεία ορίζει.
Μαγκιές, εξυπνάδες και θεωρίες χαζές, ας πεταχτούν στα σκουπίδια. Ο ιός είναι εδώ και χτυπάει χωρίς διακρίσεις. Κυρίως δε αυτούς που τον υποτιμούν ανοήτως.
Γ.Δ.


Ιστορία 80 χρόνων
Συμπληρώθηκαν ογδόντα χρόνια από τον μεγάλο ξεσηκωμό του έθνους μας το 1940. Μεγάλη σελίδα στην ιστορία της χώρα μας η 28η Οκτωβρίου που συμβολικά καθιερώθηκε με το ΟΧΙ κυβέρνησης και λαού.
Η φετινή επέτειος γιορτάστηκε λιτά, χωρίς παρελάσεις και πολλά λόγια. Έτσι όπως η περίοδος που ζούμε το επιβάλει.
Εξάλλου σε τίποτε δεν μειώθηκε η αξία του αγώνα των προγόνων μας στα βουνά της Πίνδου. Απεναντίας ήταν μια ευκαιρία στοχασμού και ανάμνησης των γεγονότων που σφράγισαν και την χώρα μας με την επίθεση των Ιταλών, ακολούθως των Γερμανών και για μας εδώ την παρουσία των Βουλγάρων με τις οδυνηρές συνέπειες επί χρόνια.
Ιστορία 80 χρόνων με θυσίες αλλά και οδύνη μεγάλη.
Γ.Δ.


Η ώρα της Δικαιοσύνης
Ήγγικεν η ώρα της Δικαιοσύνης για την υπόθεση Novartis και τον Παπαγγελόπουλο. Τώρα πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια των δικαστών.
Οι «παραστάσεις» στη βουλή έλαβαν τέλος, τώρα τα γεγονότα αποκτούν άλλη βαρύτητα όπως και τα λόγια. Οι δικαστές θα συγκεντρώσουν τις καταθέσεις και αφού ολοκληρώσουν, θ’αποφασίσουν για τη συνέχεια της υπόθεσης αξιολογώντας τα γεγονότα και αποδίδοντας ποινικές ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
Γ.Δ.


Σαμαράς, Βενιζέλος καταθέτουν
Σ’αυτό το πνεύμα λοιπόν ξεκινούν οι καταθέσεις πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis στο Ειδικό Δικαστήριο. Πρώτος έχει κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που θα καταθέσει στις 5 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια έχει κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τις 6 του ίδιου μήνα και ο Ανδρέας Λοβέρδος στις 9 Νοεμβρίου.
Οι καταθέσεις θα γίνουν στον Άρειο Πάγο και ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας κ. Αλεβιζοπούλου η οποία θα διενεργήσει τις ανακρίσεις και θα κρίνει αν τελικώς οι εγκαλούμενοι, ο Δημ. Παπαγγελόπουλος και λοιποί, μη πολιτικά πρόσωπα, θα οδηγηθούν ή όχι στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Γ.Δ.


Νέο κύμα ισλαμικής βίας και τρομοκρατίας στην Ευρώπη
Νέο κύμα ισλαμικής βίας σαρώνει την Ευρώπη. Η Γαλλία βρίσκεται στο στόχαστρο των τρομοκρατικών επιθέσεων. Μετά το σοκ με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή μέσα στο Παρίσι, νέο σοκ προκαλεί και ο αποκεφαλισμός γυναίκας μέσα σε εκκλησία σε πόλη της Γαλλίας. Μια επίθεση που έχει τουλάχιστον 3 θύματα. Είναι φανερό ότι φουντώνει ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και η συγκυρία δεν είναι ασύνδετη μ’ όλα αυτά που συμβαίνουν στη Αν. Μεσόγειο και την κόντρα της Τουρκίας με την Γαλλία όταν μάλιστα ο Ερντογάν διαλαλεί προς πάσα κατεύθυνση την φιλοδοξία του να είναι ο αρχηγός του Ισλάμ.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιδράσει απέναντι σ’ αυτό το νέο κύμα τρομοκρατίας.
Μ.Ξ.


Πρώτη Κατοικία Ι
Ο κακός χαμός έγινε πρόσφατα στην βουλή κατά τη συζήτηση για τον νέο Πτωχευτικό Νόμο.
Βέβαια ευκαιρίας δοθείσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα και οι αντιπολιτευτικοί τόνοι ανέβηκαν.
Τώρα, κακά τα ψέματα, προστασία της πρώτης κατοικίας, τέλος. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε η δυνατότητα να τεθούν κάποια ελάχιστα όρια προστασίας για πραγματικά αδύναμους και αν μπορούσε να εντοπιστεί η κατηγορία αυτή χωρίς τις καταστρατηγήσεις του παρελθόντος.
Όμως, ένα πράγμα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά: όσο, ως κοινωνία κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, εν τέλει τα πληρώνουμε ακριβότερα όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού!
Γ.Δ.


Πρώτη κατοικία ΙΙ
Με την υπόθεση αυτή της πρώτης κατοικίας και την κοινωνική ανάγκη προστασίας της, εμφανίστηκε κι ένα άλλο φαινόμενο. Καταδικαστέο μεν, αλλά εμφανίστηκε, άρα είναι υπαρκτό.
Λοιπόν, εμφανίστηκε το φαινόμενο πίσω από τη ρύθμιση αυτή να κρυφτούν και πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που με μεθόδευση κατάφεραν να περιληφθούν κι αυτοί χωρίς να το δικαιούνται.
Άνθρωποι που και εισοδήματα είχαν και δυνατότητες να πληρώσουν. Όμως προτίμησαν να υπαχθούν στο νόμο αυτό για να γλυτώσουν κι αυτοί μαζί με τους πραγματικά αδύναμους οικονομικά.
Γι’αυτό η ιστορία αυτή μπαίνει πλέον σε άλλη βάση επίλυσης. Οι έξυπνοι και πονηροί, δεν θα λείψουν ποτέ από την κοινωνία αυτή.
Γ.Δ.


Πώς μας βλέπουν
Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του συγγραφέα Τζάρεντ Ντάιαμοντ «Έθνη σε Αναταραχή» (Εκδόσεις Διόπτρα-μετάφραση Ρηγούλας Γεωργιάδου).
Ο συγγραφέας λοιπόν σε συζήτηση με δημοσιογράφο είπε κάτι για την χώρα μας, τα παρακάτω σημαντικά και ιδιαίτερα: «Η χώρα σας, η Ελλάδα, είναι μοναδική στη μακρά ιστορία της ταυτότητάς της, και στις συνεισφορές της στον παγκόσμιο πολιτισμό, πολύ μεγαλύτερες αναλογικά σε σχέση με το μικρό μέγεθος και τον μικρό πληθυσμό της. Ελπίζω ότι η μνήμη σας για τη μακρά ιστορία της ταυτότητάς σας θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιλύσει τις δικές της κρίσεις».
-Είθε λέμε κι εμείς αισιοδοξώντας για το μέλλον.
Γ.Δ.


 «Είναι η ώρα της συνείδησης»
Μας μίλησε απευθείας στην καρδιά αλλά και στο συναίσθημα, ενώ επικαλέστηκε και την λογική.
Για τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα ο λόγος. Ο οποίος εμφανίστηκε προχθές και με απλά και παρηγορητικά λόγια τόνισε πως «είναι η ώρα της συνείδησης» πλέον. Δηλαδή, της προσωπικής συνείδησης, που σημαίνει προσωπική ευθύνη έναντι του εαυτού μας αλλά και του συνόλου.
Το έχουμε ξαναγράψει αρκετές φορές. Το τονίσαμε πως είναι θέμα ευθύνης και υποχρέωσης η τήρηση των κανόνων προστασίας από τον κορωνοϊό. Ευθύνης τόσο ατομικής όσο και συλλογικής, δηλαδή εάν το επιτρέπει η συνείδησή μας να είμαστε μεταδότες του ιού σε συνανθρώπους μας που δεν φταίνε σε τίποτε.
Γ.Δ.


Λιτός εορτασμός αλλά ουσιαστικός
Χωρίς παρέλαση γιορτάστηκε φέτος η επέτειος του «ΟΧΙ» καθώς στην χώρα μας κάνει… παρέλαση ο κορωνοϊός. Και μπορεί ο φετινός εορτασμός να μην έχει την αίγλη των προηγούμενων ετών με τις παρελάσεις και τις τυμπανοκρουσίες ωστόσο η λιτότητα είναι πιο ουσιαστική όταν είναι αληθινή. Ο φετινός εορτασμός θα μπορούσε μόνο να αποδοθεί πολύ ηχηρά σε μια κίνηση ενός μαθητή του δημοτικού που κατέθεσε το στεφάνι στο Ηρώο της πόλης. Με μια ελαφρά κλήση του κεφαλιού και παράλληλο άγγιγμα της καρδιάς τα είπε όλα …Σεβασμός, τιμή στην ηρωική γενιά του ’40, μνήμη και χρέος για την νέα γενιά!
Άλλωστε τα μηνύματα της εθνικής επετείου είναι διαχρονικά και απολύτως επίκαιρα.
Όχι στον φασισμό και αντίσταση σε οτιδήποτε μας υποδουλώνει και μας στερεί την ελευθερία και την δημοκρατική έκφραση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…