Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

0

Πάλι η Αναπτυξιακή;
Το ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκό. Είναι υπαρκτό και δυστυχώς αποτελεί μία άσχημη και δυσάρεστη σελίδα για τον τόπο μας.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η στήλη σχολιάζει το θέμα της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Ξάνθης, όπως θα συνεχίσει να υπενθυμίζει πως η εκκρεμότητα αυτή θα πρέπει να κλείσει και βεβαίως, να ξεκινήσει η δημιουργία μιας νέας Αναπτυξιακής αποκλειστικά για τα προγράμματα των Ξανθιωτών.
Σήμερα, η Αναπτυξιακή Ξάνθης αποτελεί ουρά, δυστυχώς, της Αναπτυξιακής Ροδόπης!
Οφείλουν οι έχοντες την ευθύνη της υπόθεσης αυτής, επιτέλους να ολοκληρώσουν την εκκαθάριση και να ξεκινήσουν τη δημιουργία νέας.
Αυτή η ένοχη σιωπή, η σκόπιμη καθυστέρηση, σίγουρα θα πρέπει να τερματιστούν. Η Ξάνθη έχει ανάγκη τη δική της Αναπτυξιακή.
Γ.Δ.


Κατάντησε η Ξάνθη ο φτωχός συγγενής
Ναι, λοιπόν. Πάλι η Αναπτυξιακή. Και ας μην κρύβονται οι υπεύθυνοι της πτώχευσης και της διάλυσής της.  Είναι γνωστοί και οφείλουν να λογοδοτήσουν για το πώς οδήγησαν την Εταιρεία στην υποβάθμιση και στο κλείσιμό της.
Χρειαζόταν πολύ μεγάλο ταλέντο για να την οδηγήσουν στην καταστροφή και το διέθεταν…
Μάλιστα είναι αυτοί που εμποδίζουν τις εξελίξεις για να μην βγουν στην επιφάνεια οι ευθύνες τους.
Όμως, πέρα από τις προσωπικές ευθύνες κάποιων για την χρεοκοπία της προσπάθειας, υπάρχει μια πραγματικότητα. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την απαίτηση των Ξανθιωτών να υπάρξει μια νέα Αναπτυξιακή, να δημιουργηθεί σε νέες βάσεις, γιατί τον φορέα αυτόν τον έχει ανάγκη ο νομός μας για να πάψει να αποτελεί τον ζητιάνο και τον φτωχό συγγενή της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Κι αυτό, γιατί τέτοιο κατάντημα δεν αξίζει στην Ξάνθη μας.
Γ.Δ.


Ύποπτος εμπρησμός
Με απλή λογική και χωρίς συνωμοσιολογική διάθεση, κάθε άνθρωπος που διαθέτει κοινή αντίληψη, διαβάζοντας ότι η πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια είχε πολλές ταυτόχρονες εστίες, βγάζει το συμπέρασμά του.
Δεν χρειάζεται να είσαι Πουαρό για να συμπεράνεις πως υπήρχε συνεννόηση για τον χρόνο τοποθέτησης των εμπρηστικών υλών. Ίδια ώρα, με πολλά σημεία έναρξης, δυνατός αέρας.
Το ποιοι είναι οι δράστες μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Οι περισσότερες υποψίες κατευθύνονται προς τους τζιχαντιστές που βρίσκονται κι αυτοί στη Μόρια.
Αυτό υποστηρίζουν οι περισσότεροι αλλά είναι υποχρέωση άλλων να το βρουν αυτό.
Γ.Δ.


Είναι μεγάλη πληγή
Η παρουσία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, γνωστό πλέον, είναι μια μεγάλη και ανοιχτή πληγή. Είναι μια αρνητική ιστορία που πληγώνει τη χώρα μας χωρίς μάλιστα να ευθύνεται για την ύπαρξη και τη δημιουργία αυτής.
Η υπόθεση όμως έχει πλέον φθάσει στο σημείο που «δεν πάει άλλο».
Πρέπει αυτοί που πρέπει να φύγουν προς τις χώρες της Ευρώπης να φύγουν, όπως πρέπει να φύγουν στις χώρες τους κι αυτοί που δεν έχουν λόγο και αιτία να βρίσκονται στη χώρα μας. Και οι δύο αυτές δράσεις θα πρέπει να γίνουν σύντομα, χωρίς καθυστερήσεις.
Αρκετά ακριβά έχει πληρώσει η χώρα μας την παρουσία και των δύο, δηλαδή μεταναστών και προσφύγων.
Γ.Δ.


3 χρόνια με 2 γέφυρες πεσμένες
Σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια (10/09/2017 ) έπεσε η γέφυρα επί της Εθνικής οδού Ξάνθης –  Κομοτηνής στο ύψος του Ιάσμου. Μέσα σ αυτά τα τρία χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτε παραμένει έτσι πεσμένη και ούτε αποδόθηκαν ευθύνες. Οι γέφυρες δεν πέφτουν στα καλά καθούμενα κάτι φταίει, κάποιοι φταίνε. Τίποτε. Οι γέφυρες όταν πέφτουν ξανακτίζονται. Όμως η περιφερειακή αρχή που είναι ίδια τότε με τώρα, τρία χρόνια τώρα είναι εντελώς άπραγη. Το ίδιο και με την γέφυρα στην Καβάλα. Καμιά εξέλιξη.
Ο κ. Περιφερειάρχης δίνει συνεντεύξεις ανακοινώνοντας την δημοπράτηση των δικτύων ενώ την ίδια ώρα  εκδίδει ανακοίνωση η ΔΕΔΑ με το υπουργείο Ενέργειας. Ευχαριστεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ και τον υπουργό κ. Χατζηδάκη και δεν βρήκε ούτε ένα λόγο να πει για τον προκάτοχό του Γιώργο Παυλίδη που ήταν αυτός που το κυνήγησε και το έθεσε σε τροχιά υλοποίησης.
Μ.Ξ.


Εθελούσιες στις τράπεζες
Πλέον έχει γίνει καθεστώς. Οι εθελούσιες αποχωρήσεις εργαζομένων στις τράπεζες.
Η έξοδος συνεχίζεται και η μείωση προσωπικού είναι απόφαση χωρίς γυρισμό.
Μάλιστα την τακτική της εθελούσιας αποχωρήσεως στελεχών την εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες χωρίς εξαίρεση.
Αιτία της αλλαγής αυτής ως γνωστόν είναι η σταδιακή μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δηλαδή στην εποχή των εργασιών να πραγματοποιούνται από μακριά, ηλεκτρονικά.
Όλη αυτή η αλλαγή, μοιραία φέρει ως αποτέλεσμα την μείωση της φυσικής παρουσίας εργαζομένων.
Ήδη νέα «ηλεκτρονικά καταστήματα» σιγά-σιγά εμφανίζονται, ένα και στην πόλη μας της Εθνικής στην Θερμοπυλών.
Γ.Δ.


Τότε ήταν διαφορετικά
Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ πίσω για να θυμηθεί πόσο αξιοζήλευτο ήταν να καταφέρει ένας νέος ή νέα να τοποθετηθεί τραπεζικός υπάλληλος.
Θέση αρκετά καλά αμειβόμενη, εργασία αξιοπρεπής, διάφορα μικρά προνόμια από τη διοίκηση, ισχυρή ασφαλιστική κάλυψη και διάφορα άλλα.
Όλα αυτά είχαν κατατάξει τους τραπεζοϋπαλλήλους σε μία από τις υψηλές βαθμίδες της ιδιωτικής απασχόλησης.
Τα πράγματα όμως γρήγορα άρχισαν ν’ αλλάζουν. Στην αρχή με την συρρίκνωση και απορρόφηση καταστημάτων, μικρό αριθμό προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού, εφαρμογή της οικειοθελούς με μπόνους.
Σε λίγα χρόνια το παλιό καθεστώς των τραπεζών θα χαθεί. Οι αλλαγές ξεκίνησαν και με τίποτε δεν θα σταματήσουν.
Γ.Δ.


Τα φανάρια πάλι
Ένας τυπικός και απαραίτητος έλεγχος των φαναριών πρέπει να γίνει στο σημείο της διασταύρωσης της βιοτεχνικής περιοχής.
Ο κόμβος αυτός οδηγεί προς τα χωριά Εξοχή και άλλα εκεί γύρω, προς την βιοτεχνική περιοχή δεξιά όπου και το Τελωνείο και οι επιχειρήσεις και ευθεία προς Καβάλα.
Κόμβος σημαντικός με φορτίο αυτοκινήτων κάθε είδους, μέχρι στρατιωτικά, απορριμματοφόρα, φορτηγά μεγάλα και βέβαια Ι.Χ.
Γι’αυτό λοιπόν τον λόγο, η επισκευή και συντήρηση στο σημείο εκείνο των φαναριών, άλλα ψηλά, άλλα χαμηλά, είναι επιτακτική πριν συμβεί κάποιο ατύχημα.
Γ.Δ.


Πρωταθλητές… στην παραπληροφόρηση
Μόνο κάποιος που μόλις έχει φτάσει στη γη από κάποιον άλλο πλανήτη ή κάποιος που θεωρεί ότι απευθύνεται σε ηλίθιους, δεν γνωρίζει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού παγκοσμίως. Μάλλον το δεύτερο ισχύει για το ΣΥΡΙΖΑ όταν ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση πήρε ανάπτυξη και έφερε ύφεση με δική της ευθύνη, και πως η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση!
Πρωταθλήτρια της ύφεσης στην Ευρωζώνη στο β΄τρίμηνο, βέβαια ήταν η Ισπανία με -22,1%, με δεύτερη τη Γαλλία με -19%, τρίτη την Ιταλία, με -17,3%, και τέταρτη η Πορτογαλία με -16,3% ενώ η Ελλάδα είναι πέμπτη με -15,2%, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον ΣΥΡΙΖΑ διότι ο αντιπολιτευτικός σκοπός αγιάζει τα ψεύδη. Για να μην πούμε για το -20,4% της Βρετανίας, το -34% (!) των ΗΠΑ και το -27,8% της Ιαπωνίας.
Ποιος κορωνοϊός; Ο Μητσοτάκης φταίει για αυτά τα νούμερα. Τα πήγε τόσο χάλια που βούλιαξε στην ύφεση την Ελλάδα, και μετά πήρε η μπάλα την Ευρωζώνη και ολόκληρο τον πλανήτη!
Ενώ αν εφάρμοζε το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να μοιράσει όλο το «πακέτο» μέσα στο Μάρτιο, τώρα θα «πετούσαμε», θα είχαμε αποδημήσει όλοι εις Κύριον…
Κ.Λ.


«Ριγμένη» η Ξάνθη στην μοιρασιά του Leader
Την  ανακοίνωση των ιδιωτικών επενδύσεων που εγκρίθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν από το Leader παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του χθες  το «Ε». Και μπορεί η Αναπτυξιακή Ροδόπης που κλήθηκε (με το αζημίωτο) να διαχειριστεί και το Leader της Ξάνθης μιας και η Αναπτυξιακή Ξάνθης  …επτώχευσε, να το διαχειρίστηκε από τεχνικής άποψης άψογα ωστόσο είναι γεγονός ότι τα χρήματα που δόθηκαν σε επενδύσεις της Ξάνθης είναι τα μισά απ’ αυτά που δόθηκαν σε επενδύσεις της Ροδόπης! Αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο!
Συνειρμικά λοιπόν δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε ένα  «έγκλημα» και μάλιστα ατιμώρητο που έγινε εις βάρος του νομού μας. Αυτό της Αναπτυξιακής Ξάνθης που πέρασαν 10 και πλέον χρόνια από τότε που τέθηκε σε εκκαθάριση και ακόμη εκκαθάριση δεν έγινε αλλά ούτε αποδόθηκε σε κανέναν μέλος του Δ.Σ. ευθύνη για την διαχείριση. Μια Ανώνυμη εταιρεία με μετόχους φορείς της αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς που κάθε τόσο έβαζαν χρήματα (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) για να την ενισχύσουν  και σαν εταιρεία έπαιρνε προγράμματα, ποτέ δεν μάθαμε πως έφτασε στο σημείο να μην έχει να πληρώσει τους υπαλλήλους της και να χρωστάει φόρους στο Δημόσιο και σε ασφαλιστικά ταμεία.
Και σ’ αυτή την περίπτωση όπως και σε τόσες άλλες χτύπησε ο «δαίμων» της γραφειοκρατίας, της κωλυσιεργίας επί σκοπόν ή άνευ σκοπού με αποτέλεσμα πάντα το ίδιο. Να παραγραφούν τα όποια αδικήματα και να επέλθει η λήθη τύπου: «Περασμένα …ξεχασμένα»!
Όμως έρχονται κάτι τέτοια γεγονότα και μας τα θυμίζουν. Και η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα να μάθει τι έγινε με την Αναπτυξιακή Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…