Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

0

Η «Επιτροπή των σοφών»  θα μιλήσει
Περί τις 7 Ιουλίου αναμένεται να καταθέσει η «επιτροπή σοφών» , υπό την προεδρία του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, το πρώτο κείμενο των κατευθύνσεων του σχεδίου για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Στο επίκεντρο της αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι μεταξύ άλλων ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη και περιφερειακή ανάπτυξη.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί το τριετές πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε προς τα πού θα προτείνουν οι σοφοί μας πως πρέπει να κινηθεί η οικονομία μας.
Γ.Δ.


Αγάπη και ενδιαφέρον για την Ξάνθη
Αντιγράφω  από ανάρτηση του Γιώργου Μπατζακίδη στο FB που δείχνει το ενδιαφέρον του και την αγάπη για την Ξάνθη. Γράφει: «…Τίποτα απολύτως, η πόλη για να πάει μπροστά, χρειάζεται φρέσκες ιδέες από ανθρώπους που θα «σπάσουν αυγά», αλλιώς ομελέτα δεν γίνεται. Όταν βλέπετε ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι με τις καρέκλες που κατέχουν, να ξέρετε πως η πόλη, ο τόπος, προκοπή δεν θα έχει. Τούτη τη στιγμή, χρειάζεται ένας άνθρωπος με μια ολιγομελή ομάδα που δεν θα δώσει δεκάρα τσακιστή εάν δεν ξαναβγεί την επόμενη τετραετία, αρκεί να βάλουν το σχέδιο της ανάπτυξης της πόλης με κάθε τίμημα, μπροστά».
Γ.Δ.


Ποινή και πρόστιμα
Αναμφίβολα οι πολίτες σε μια ευνομούμενη χώρα έχουν δικαιώματα, έχουν όμως και υποχρεώσεις. Έτσι,η διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ξάνθης, έδωσε στη δημοσιότητα τις υποχρεώσεις των πολιτών για την προστασία από τις πυρκαγιές. Παράλληλα όμως, κι αυτό είναι το θετικό, ενημερώνει και για τα χρηματικά πρόστιμα πέρα από τις ποινικές ευθύνες, σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς με ευθύνη του πολίτη.
Ίσως κάποιοι δυσφορήσουν. Έχουν όμως λάθος. Κι αυτό διότι ο δημόσιος πλούτος δεν επιτρέπεται να καταστρέφεται από ασυνείδητους χωρίς τιμωρία.
Ας το’ χουν υπόψιν τους όλοι. Προκάλεσες πυρκαγιά και προξένησες ζημιές και καταστροφές;  Έχεις ποινικές ευθύνες αφενός και πληρώνεις πρόστιμο αφετέρου.
Γ.Δ.


Έχουμε κι εμείς τα ντέρτια μας…
Ένα κλίμα απαισιοδοξίας έχει καταλάβει την πόλη μας. Ο κόσμος δεν βγαίνει, δεν καταναλώνει. Οι τζίροι στην εστίαση είναι αρνητικοί. Το ίδιο και στα εμπορικά της αγοράς. Μόνο τα μαγαζιά της «παραλίας» δουλεύουν με την νεολαία κι αυτά όχι όπως παλιά. Η ψυχολογία είναι πολύ κακή και όλο αυτό βέβαια γιατί συνεχίζει να μας απασχολεί ο κορωνοϊός. Στην πόλη τα πράγματα είναι πολύ καλά αλλά στην ορεινή περιοχή υπάρχουν ακόμη εστίες που γεννούν νέα κρούσματα.
Και για να δώσουμε κι ένα πιο δραματικό τόνο ότι όλα πάνε στραβά αυτό το καλοκαίρι είχαμε και την αποχώρηση της Ελένης Μενεγάκη από το τηλεοπτικό τοπίο, η οποία και εξελίχθηκε σ’ ένα μελόδραμα, μια σαπουνόπερα ολκής.
Πόσα ν’ αντέξει πια ένας άνθρωπος!
Μ.Ξ.


Κορωνοηλίθιοι
Μία καινούρια λέξη έχει γεννηθεί στην Αμερική τις τελευταίες μέρες, και αυτή είναι η COVIDIOT. Η λέξη αυτή δημιουργήθηκε για να χαρακτηρίσει τους αρνητές του κορωνοϊού και ιδιαίτερα για τον πρόεδρο Τραμπ και τους οπαδούς του, που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η πανδημία δεν είναι και τόσο σοβαρή απειλή για την υγεία και επιβάλουν να ανοίξει άμεσα η οικονομία της χώρας τους. Προέρχεται δε από τη σύμπτυξη των λέξεων κορωνοϊός και ηλίθιος. Ελληνιστί: κορωνοηλίθιος.
Υπάρχει και στην Ελλάδα βέβαια η τάση να μπαίνει το πρόθεμα κορωνο- ως πρώτο συνθετικό σε πολλές λέξεις τελευταία, μιας και έχει σημαδέψει την εποχή μας, όπως για παράδειγμα κορωνοεποχή, κορωνοπάρτυ, κορωνούπολη (έτσι χαρακτηρίζουν δυστυχώς την Ξάνθη στην υπόλοιπη Ελλάδα) και άλλα πολλά.
Με τους χιλιάδες covidiots που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, έφτασαν προχθές να έχουν 40.000 νέα κρούσματα σε μία μόλις μέρα! Αλλά κι εμείς στην Ελλάδα δεν πάμε πίσω. Έχουμε κι εδώ αρκετούς, που διακινούν διάφορες ανόητες θεωρίες συνωμοσίας…


Τουριστικό
Ας το παραδεχτούμε καθαρά και παστρικά. Η Θράκη, η Περιφέρειά μας, ανήκουν καθαρά στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου είναι Βαλκάνιοι και οι από βορρά γείτονές μας, πάει τελείωσε.
Έτσι, οι υπάρχοντες γείτονές μας είναι αυτοί που θα επισκέπτονται τις θάλασσές μας, τα τουριστικά μας θέρετρα, τα καταστήματά μας. Μαζί μ’ αυτούς και μια μερίδα επισκεπτών από τη γειτονική Τουρκία.
Δύσκολα θα έχουμε τουρίστες από την Σκανδιναβία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία.
Εξαίρεση η Θάσος, αλλά κι αυτή σε μικρό αριθμό ξένων τουριστών.
Γι’ αυτό, ας αποδεχτούμε το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός κι ας ετοιμαζόμαστε για να δεχτούμε τους γείτονές μας. Βέβαια, με την αρχή πως κάθε τουρίστας είναι καλοδεχούμενος και πως θα του παρασχεθούν όλες οι υπηρεσίες για να περάσει όμορφα και άνετα στον τόπο επιλογής του.
Γ.Δ.


Παράλογα πράγματα
Το τονίσαμε ευγενικά:  «Ενώπιον των ευθυνών της θέτει η δημοτική αρχή την αντιπολίτευση για το παζάρι του Σαββάτου».
Αρνήθηκαν άλλες δημοτικές παρατάξεις να παραστούν, ενώ άλλες παρέστησαν για να υπάρξει απαρτία μεν αλλά ψήφισαν λευκό.
Κι αυτά, για να λειτουργήσει το περασμένο Σάββατο το παζάρι. Το οποίο παζάρι, πριν ημέρες ζητούσαν επιτακτικά να λειτουργήσει (!),  οι παρατάξεις που στη συνέχεια απουσίαζαν από τη σύσκεψη.
Έτσι, τη λύση κλήθηκε να δώσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και το παζάρι να λειτουργήσει και να εκτεθούν ανεπανόρθωτα οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Γ.Δ.


Ευθύνες για τις μεθοδεύσεις
Κι έτσι, λοιπόν, φθάσαμε στο άλλο σημείο. Να μεθοδεύεται απουσία δημοτικών παρατάξεων για να μην υπάρχει απαρτία, να μην λαμβάνονται αποφάσεις, να σταματάει η διαδικασία και να εκτίθεται η δημοτική πλειοψηφία.
Αλήθεια αυτά είναι ο στόχος τους; Αυτό επιθυμούν; Αυτή η λειτουργία τους; Έτσι νομίζουν ότι πρέπει ν’ ασκούν την αντιπολίτευσή τους;
Εάν τα νομίζουν όλα αυτά, δικαίωμά τους. Όμως τους θυμίζουμε πως δεν εξελέγησαν γι’ αυτούς τους λόγους και πως δεν θα μείνουν οι πράξεις τους χωρίς την ανάλογη εκτίμηση από τους Ξανθιώτες.
Η λογοδοσία δεν θα γίνει μόνον από τον δήμαρχο, θα ζητηθεί να γίνει και από την αντιπολίτευση. Και τότε τι θα ισχυριστούν; Πως είχαν στόχο να εμποδίζουν την λειτουργία του δήμου μέσω της απουσίας τους;
Είναι κρίμα για την Ξάνθη όλη αυτή η εξέλιξη. Που επιβεβαιώνει πόσο λάθος ήταν η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές.
Γ.Δ.


Ενδιαφέρον για τους αγρότες
Σημαντική οικονομική ανακούφιση θα πάρουν οι αγρότες με την αναστολή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος. Η απόφαση ήταν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Μάκης Βορίδης με σχετική δήλωσή του τόνισε πως και η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορωνοϊό. «Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει στην πράξη ότι βρίσκεται κοντά στους έλληνες αγρότες κατανοώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» υπογράμμισε ο υπουργός και εξήγησε: «Έτσι πέρα από τις στοχευμένες ενέργειες ενίσχυσής τους για να αντιπαρέλθουν τα ζητήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας προχωρά και στην αναστολή καταβολής του τέλους επιτηδεύματος από μέρους τους. Κάθε ευρώ που κερδίζουν οι αγρότες μας είναι προς όφελος της αγροτικής ανάπτυξης της πατρίδας μας» κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.
Γ.Δ.


Μεγάλο πλήγμα για  την Θράκη
Σε τουριστική «καραντίνα» είναι πλέον με κυβερνητική εντολή η Θράκη αφού έκλεισαν οι πύλες εισόδου από Βουλγαρία και της Νυμφαίας (Ροδόπης) και του Ορμενίου (Έβρος) και της Εξοχής (Δράμας)  που ήταν ανοιχτές από τις 16 Ιουνίου.  Ήταν και παραμένει κλειστή  η τουριστική δίοδος του Αγ. Κωνσταντίνου. Η μόνη ανοιχτή πύλη είναι ο Προμαχώνας  (Σέρρες) όπου θα υπάρχει και κλιμάκιο ΕΟΔΥ για τους απαραίτητους ελέγχους. Η αιτιολογία είναι ότι η γειτονική μας Βουλγαρία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει παρουσιάσει έξαρση των κρουσμάτων και θα κινδυνέψει η περιοχή μας. Αυτό βεβαίως προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους ξενοδόχους της Θράκης αλλά και τους επιχειρηματικούς και παραγωγικούς  φορείς της περιοχής μας αφού εξανεμίζονται όλες οι πιθανότητες που είχαν να δουλέψουν με βούλγαρους τουρίστες το καλοκαίρι.  Βέβαια εγείρονται πολλά ερωτήματα  όπως γιατί δεν μπαίνουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σ’ όλες τις πύλες εισόδου ώστε να ελέγχουν όπως θα γίνεται στον Προμαχώνα. Αυτό είναι άδικο για την Θράκη. Έχει κανείς την ελπίδα ότι θα έρθει βούλγαρος στην περιοχή μας από τον Προμαχώνα; Το πιο πιθανό είναι να κατευθυνθούν όλοι προς την Χαλκιδική. Και οι όποιες κρατήσεις υπήρχαν θα ακυρωθούν.
Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για όλη την οικονομία της Θράκης και θα πρέπει να επανεξεταστεί.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …